De fiecare data cand ies cu prietenele mele in restaurante cu specific turcesc sau libanez, comandam hummus. De fiecare data cand comandam hummus, macar una dintre noi se intreaba daca aceasta minunatie se poate face si acasa.
In sfarsit, a invins curiozitatea.
Am dus ”aventura” la extrem, incercand nu una, ci chiar 3 retete de hummus, pentru a decide care imi place cel mai mult.
🏆 Castigatoare a fost reteta de hummus cu ardei copti. 🏆
HUMMUS CLASIC
Hummusul se serveste proaspat, stropit cu lamaie.
Pentru a inlocui painea sau lipiile, serveste hummus-ul cu batonase de legume proaspete sau cu painici de tip Wasa sau Finn Crisp.
Ingredients
- 250 grame de naut uscat (400 grame daca este fiert)
- 1 lamaie
- 100 ml tahini
- 2 catei de usturoi (optional)
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- Putina apa ramasa de la fierberea nautului
- Sare si piper, dupa gust
Instructions
- Se poate folosi naut la conserva, gata fiert sau, si mai bine, naut uscat fiert chiar de tine.
- Pastreaza o parte din zeama in care a fiert nautul.
- Nautul scurs se paseaza (in robot / blender) sau se toaca fin.
- Pasta de naut se amesteca bine cu cea de susan (tahini), zeama de la lamaie si usturoiul tocat.
- Se adauga, amestecand continuu, uleiul si apa (din apa in care a fiert nautul) pana obtii o cremă fina, dar consistenta.
- Adauga sare si piper dupa gust.
Nutrition Facts
HUMMUS CLASIC
Serves:
Amount Per Serving: | ||
---|---|---|
Calories | 396 | |
% Daily Value* | ||
Total Fat 24 | 36.9% | |
Saturated Fat | 0 | |
Trans Fat | ||
Cholesterol | 0 | |
Sodium | 0 | |
Total Carbohydrate 31 | 10.3% | |
Dietary Fiber 8 | 32% | |
Sugars | ||
Protein 15 |
Vitamin A | Vitamin C | |
Calcium | Iron |
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.
PROJECT FIT
Hummus cu avocado
Ingrediente, 4 portii
- 400g de naut fiert
- 2 avocado, moi si copti
- sucul de la jumatate de lamaie
- 3 Linguri de tahini
- 3 catei de usturoi
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- putina apa ramasa de la fierberea nautului
- sare, dupa gust
Preparare:
- Se poate folosi naut la conserva, gata fiert sau, si mai bine, naut uscat pe care il fierbi chiar tu.
- Nautul scurs – pastreaza o parte din zeama in care a fiert – se paseaza (in robot / blender) sau se toaca fin.
- Pasta de naut se amesteca bine cu cea de susan (tahini), cei 2 avocado, zeama de la lamaie si usturoiul tocat.
- Se adauga, amestecand continuu, uleiul si apa (din apa in care a fiert nautul) pana obtii o cremă fina, dar consistenta.
- Adauga sare si piper, dupa gust.
Total/portie:
- Kcal – 415
- Proteine – 13g
- Lipide – 26g
- Carbohidrati – 35g
- Fibre – 13g
Hummus cu ardei copti
Ingrediente, 4 portii:
- 400g de naut fiert
- 1 ardei gras rosu mare/2 ardei grasi rosii mici
- 4 linguri de tahini
- sucul a jumatate de lamaie
- 1 catel usturoi
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- putina apa, ramasa de la fierberea nautului
- sare si piper, dupa gust
Preparare:
- Ardeiul se coace pe o tava.
- Spala ardeiul. Inteapa din loc in loc, apoi aranjeaza pe tava.
- Introdu in cuptorul preincalzit la 180C, pentru aproximativ 25 de minute sau pana se coace.
- Atunci cand este gata, lasa sa se raceasca.
- Apoi il poti curata de coaja, samburi si cotor.
- Se poate folosi naut la conserva, gata fiert sau, si mai bine, naut uscat pe care sa il fierbi chiar tu.
- Pastreaza o parte din zeama in care a fiert nautul.
- Nautul scurs se paseaza (in robot / blender) sau se toaca fin.
- Pasta de naut se amesteca bine cu cea de susan (tahini), ardeii copti, zeama de la lamaie si usturoiul tocat pasta.
- Se adauga, amestecand continuu, uleiul si apa in care a fiert nautul, pana obtii o crema fina, dar consistenta.
- Adauga sare si piper, dupa gust.
Total/portie:
- Kcal – 400
- Proteine – 15g
- Lipide – 20g
- Carbohidrati – 38g
- Fibre – 11g