Tip of the day

AM FOST LA CONFERINTA “STIL DE VIATA SANATOS SI LUPTA ANTI-AGEING”

12190852_918579194863415_2518752105644057692_n

 

Fericita ca s-a organizat si in Constanta un eveniment de acest fel (de obicei trebuie sa ”zbor” tocmai la Bucuresti pentru a avea parte de cate o lectura in domeniu), nu puteam sa lipsesc de la Conferinta ”Stil de viata sanatos si lupta anti-ageing”.

 

Am ajuns la 16.30. In sala Prestige a hotelului Ibis, era adunata o multime de oameni in jurul meselor cu dulciuri si diverse gustari oferite de Camara cu Merinde.

 

 

12310616_1681281198823872_5971327745028380929_n

12294859_926698457384822_4633493396947176409_n

12310527_926698330718168_4149767700481295429_n

Conferinta a inceput cu discursul ”Sindromul de oboseala cronica”, pregatit de Dr. Ionica Ciortan, medic primar in Medicina Generala si Pediatrie, Doctor in stiinte medicale.

Sindromul de oboseala cronica este un sindrom care devine din ce in ce mai cunoscut, dar despre care se vorbeste putin si este considerat, in unele cercuri, a fi un fel de unicorn al zilelor noastre.

12295501_926696230718378_6213003710279368590_n

Inca nu se cunosc cauzele sindromului de oboseala cronica. Unele persoane dezvolta acest sindrom dupa o infectie virala sau bacteriana, cum ar fi gripa, dar nu exista dovezi in acest sens. Alte teorii incrimineaza sistemul imun, sistemul nervos, sistemul endocrin (hormonii si glandele) si istoria familiala (cazuri in randul membrilor familiei). Cu toate acestea, nu exista destule dovezi pentru nici una dintre aceste teorii.

 

Totusi, ceea ce se poate spune cu siguranta, este ca acest sindrom apare ca raspuns de adaptare a organismului la stres de orice fel.

 

Cum poate lupta organismul tau cu stresul?

 

Factorii care sunt demni de mentionat si asupra carora ai avea influenta directa sunt supraponderabilitatea sau obezitatea, lipsa miscarii si lipsa activitatilor de relaxare. Trebuie deci sa ai grija atat de minte, cat si de trup (ceea ce nu inseamna, din pacate, sa dai trupului shaworma, pentru ca ”cere” mintea shaworma).

 

Este importanta adaptarea unui stil de viata sanatos- alimentatie diversificata, alcatuita din alimente cat mai apropiate de starea lor integrala, miscare, exercitii de stretching sau yoga, activitati dedicate doar tie (poate iti place sa citesti, sa asculti muzica, sa faci o plimbare in parc).

 

Pentru a afla gradul de stres al organismului tau ai putea face testele pentru nivelul cortizolului si cel al DHEA in sange.

 

Discursul a fost concluzionat cu o afirmatie menita sa te puna pe ganduri:

”Stilul de viata sanatos adaoga nu doar ani vietii, ci si viata anilor”.

s

A urmat  Prof.univ.dr. Adrian Restian cu tema ”Rolul Medicinei Integrative in promovarea sanatatii”.

 

Una dintre ideile demne de mentionat este ca stilul de viata este cauza factorilor patogeni ai omului modern.

 

Prof.univ.dr. Adrian Restian a facut o analogie biblica intre izgonirea omului din rai din cauza unei tentatii alimentare (desi avea la dispozitie fericirea si lipsa de griji a Eden-ului, omul a fost tentat de ceea ce stia ca ii va face rau- marul, fructul oprit) si faptul ca starea precara a sanatatii a omului modern se datoreaza, iarasi, tentatiilor alimentare.

 

Totusi, nu doar factorii alimentari sunt parte a unui stil de viata. Nu trebuie ignorata legatura dintre o alimentatie deficitara si sedentarism, legatura ce cauzeaza incapacitatea de adaptare la stres- factor major atunci cand se discuta despre sanatatea omului modern. Felul in care organismul uman se adapteaza la stres influenteaza enorm starea de sanatate a acestuia.

 

Ca si argument interesant, domnul Prof. univ. dr. a vorbit despre evolutia bolilor si a tratamentelor gasite pentru ele. Desi in timpurile noastre exista tratamente pentru majoritatea bolilor infectioase, problema adevarata au devenit cele cronice. Ghiciti de ce sunt cauzate bolile cronice? Da, exact- stil de viata si stres, mai bine zis, capacitatea organismului de a lupta cu stresul.

 

Am ajuns sa ne punem intrebarile: “De ce animalele stiu ce sa manance instinctiv, iar oamenii au nevoie de ghiduri alimentare? De ce fiecare ghid alimentar aparut (incepand cu primul, cel publicat in SUA in 1902) nu a facut decat sa inrautateasca situatia, iar SUA, desi are un procent enorm din PIB investit in sanatate, este si una dintre tarile cu cei mai multi bolnavi si cel mai mare grad de obezitate? Raspunsul il gasim chiar in intrebare: obezitatea este o bomba metabolica ce influenteaza un spectru foarte larg de boli.

 

Domnul Adrian Restian a vorbit si despre una dintre panicile ultimilor zeci de ani: colesterolul. Toata lumea evita colesterolul alimentar, dar oare ar trebui? Cata influenta are colesterolul adus prin alimentatie asupra sanatatii omului si este, oare, colesterolul asa negru cum e desenat?

 

90% din colesterolul prezent in corpul omenesc este fabricat chiar de corpul omenesc, cu numai 10% provenind din alimentatie. Ca fapt divers, creierul uman este format 60% din grasime si este cel mai mare consumator de colesterol din organism.

 

Corpul nostru produce mai mult colesterol ca reactie la o inflamatie. Deci, colesterolul nu e problema, ci de fapt solutia pe care organismul o adopta in incercarea de a se autovindeca. Inflamatia peretilor arteriali este pericolul real si daca nu este gasita si rezolvata cauza, aceasta poate opri circulatia sanguina catre inima sau creier, provocand un atac de cord sau cerebral.
Care sunt sursele de inflamatie in organismul uman? Cand nu exista destui antioxidanti in corp, sunt prezenti radicalii liberi in tesuturi.
LDL  (colesterolul rau) se oxideaza din cauza consumului de uleiuri si grasimi hidrogenate, de uleiuri vegetale rafinate si rancede, organisme modificate genetic, alimente procesate, alcool si fumat.
Valori ridicate de colesterol LDL pot fi cauzate si de intoxicarea cu metale grele, chimicale, stres, hipotiroidism si disfunctii renale.

Astfel, atunci cand ne alegem alimentele trebuie sa ne asiguram ca:

  • Ne ofera energie (intensitate calorica);
  • Ne ofera nutrientii de care are nevoie corpul nostru (intensitate nutritionala);
  • Indicele Glicemic este mediu spre mic (pentru a stabiliza nivelul de zahar din sange);
  • Exista o balanta intre alimentele acide si cele alcaline ingerate;
  • Au un grad de biodisponibilitate mare- raportul dintre cantitatea de substanta activa precum si viteza cu care aceasta este cedata, absorbita in organism, ajunge la locul de actiune si iși manifesta efectul biologic.

Spre deosebire de animale, omul cauta confort si placere in alimentatie. Astfel, alimentatia omului modern pleaca din creier si tot acolo se creaza dependentele.

 

Sa nu lasam aceste dependente sa ne determine si calitatea vietii!

12311099_926696294051705_4605835026196700997_n

A urmat Prof. Academician Ovidiu Bojor cu tema: ”Profilaxia si tratamentele naturale in preventia imbatranirii. Sfaturi generale pentru un stil de viata sanatos”.

 

Aici ar fi momentul sa mentionez ca admir oamenii pasionati, admir oamenii proactivi si admir oamenii care stiu ca a avea o varsta inaintata nu inseamna sa te culci in pat si sa astepti sa mori. De aceea, am toata admiratia pentru domnul Prof. Academician Ovidiu Bojor. El crede cu tarie ca varsta spirituala este cea mai importanta dintre toate, totusi, mentioneaza ca si varsta metabolica influenteaza starea de bine a unui om. Nu varsta biologica este importanta, mai ales pentru ca nu ai cum sa o schimbi- vrei, nu vrei, tot imbatranesti de fiecare daca cand iti serbezi ziua de nastere.

 

De varsta spirituala probabil ai auzit, este acea stare ”esti atat de batran pe cat crezi tu ca esti”.

 

Cum poti influenta varsta metabolica?  In mod deloc surprinzator, cel mai important factor este stilul de viata pe care-l adopti. O alimentatie echilibrata, combaterea sedentarismului si relaxarea sunt cei mai importanti factori ai starii de bine.

 

Alimentatia ar trebui adaptata si mediului in care traim- eschimosii au nevoie de foarte multe grasimi pentru a putea supravietui acelor temperaturi joase, pe cand africanii mananca, in mod special, legume si fructe crude.

 

Cat despre cei ce traiesc in Romania, cu temperaturile ridicate de peste vara si cele scazute din iarna, cu diferentele de temperatura intre Nord si Sud, ar trebui sa consume alimente in functie de sezon si zona a tarii: vara-cruditati multe, iarna-mai multe grasimi (bune!).

 

Concluzia discursului Prof. Academician Ovidiu Bojor a fost:

”Imunoterapia este terapia viitorului”.

12274607_926696564051678_7976576198848379522_n

Ii felicit pe organizatorii acestui eveniment- Kool Media! Mai vrem! 🙂

About Carina 95 Articles
Carina Badea - IN CURAND