DIETA TA STRICTA TE SABOTEAZA IN SLABIRE

infografic

ce poti face pentru a nu te sabota in slabire

Atunci cand vor sa slabeasca, majoritatea femeilor cauta metode care sa dea rezultate rapide. Nu au timp de pierdut, vor rezultate imediat: sa stie ca s-a meritat sa depuna acele eforturi, sa scape de senzatia sacaitoare ca ”poate se chinuie degeaba”.

 

De la un mod de alimentatie haotic si un stil de viata sedentar trec pe diete stricte si sport cat cuprinde. Mancarea devine dusman, dulciurile sunt un vis, sportul e pedeapsa.

 

Se tin de treaba si slabesc. Rezultatele le motiveaza. Continua: dieta, sport, piept de pui, salata. Viseaza paine, viseaza pizza, viseaza prajituri.

Pana intr-un moment in care clacheaza: mananca si paine, mananca si pizza, mananca prajituri.

Se simt bine pe moment. Se simt oribil dupa. Isi promit ca vor repara situatia. De luni. Daca tot au cedat si ”nu sunt bune de nimic”, nici nu mai conteaza. O masa se transforma intr-o seara intreaga. O seara intr-o zi. O zi intr-o saptamana. O saptamana intr-o luna. O luna….

 

De fiecare data, le ia timp dublu sa repare ceea ce au stricat.

 

De unde stiu? Am facut-o si eu. Ani la rand. Am facut-o de atatea ori, incat dintr-o persoana normoponderala careia i se parea ca e grasa devenisem o persoana supraponderala cu o tulburare alimentara.

Au facut-o toate femeile care au ajuns sa lucreze cu mine. Inainte. Dupa, au invatat tehnici ca sa poata face fata acestor provocari in mod sanatos.

Nu voi exagera daca voi spune ca au facut-o majoritatea oamenilor care au tinut vreodata o dieta stricta.

De ce sunt atat de sigura? Exista multiple studii care demonstreaza ca marea majoritate a celor ce slabesc tinand diete stricte recastiga kilogramele pierdute (si chiar mai mult) intr-o perioada de 5 ani.

 

Mare parte dintre oamenii care se chinuie in acest moment sa slabeasca vor fi la fel de grasi peste 5 ani. Gandeste-te putin la asta.

 

 

Tam Fry, presedintele Centrului pentru Obezitate, SUA (National Obesity Forum) afirma:

Modul in care corpurile noastre se protejeaza impotriva dietelor de slabire este absolut uimitor.  Din pacate, pentru majoritatea oamenilor ingrasarea este o strada cu sens unic.

 

De ce? De ce odata ce esti pe acest drum, este aproape imposibil sa te intorci?

 

Unul dintre raspunsurile la aceasta intrebare este atat de evident, incat e greu de crezut:

Obiceiurile care au dus spre ingrasare nu te vor ajuta sa slabesti sau sa mentii rezultatele, odata ce-ai slabit.

Esti ceea ce faci in mod repetat.

Contrar opiniilor, nu iti ia doar 21 de zile ca sa schimbi un obicei. Obiceiurile vechi se schimba greu. Crearea de obiceiuri noi necesita eforturi constante si constiente pentru o perioada lunga de timp. Perioada care poate varia, in functie de cat de inradacinat este obiceiul vechi pe care vrei sa-l inlocuiesti.

exemple de obiceiuri alimentare

 

 

 

Conform lui Charles Duhigg, autor ”The power of habit” (Puterea obiceiurilor):

Atunci cand formeaza un nou obicei, creierul tau se asigura ca data viitoare nu vei mai pierde la fel de multa energie luand o decizie.

 

Ca si exemplu: atunci cand inveti sa conduci, fiecare rotire de volan este o decizie. Dupa un timp, devine automatizata. S-a format un obicei.

 

De fiecare data cand alegi sa faci ceva potential nesanatos, te asiguri ca data viitoare iti va fi mai usor sa faci acel lucru.

Exemple pot fi multe: de la modul in care te relaxezi- alegi sa stai tolanita pe canapea ore intregi, uitandu-te la televizor, dar iti spui ca nu ai timp sa faci sport sau sa gatesti. Modul in care te alimentezi- sari peste mic dejun si pranz si seara mananci cat sa poti hrani un sat mic. Modul in care te rasplatesti cu o prajitura pentru ca a coborat numarul pe cantar. Modul in care, atunci cand te privesti in oglinda, te ciupesti de diverse parti ale corpului si-ti zici ca arati oribil. Atunci cand iti spui ca ”nu mai poti”. Atunci cand iti spui ca nu meriti.

Cu cat faci aceste lucruri mai des, cu atat le vei face cu mai multa usurinta. Devin parte din tine, ca mersul pe jos.

Devenim mai buni la ceea ce facem in mod repetat.

 

Ce poti face pentru a nu te sabota in slabire?

 

Partea buna a aceluiasi proces de formare de noi obiceiuri: nu esti neajutorata si lipsita de control in fata lui.

La fel cum pentru a invata sa conduci e nevoie de implicare si atentie din partea ta, poti invata sa iti observi gandurile si sa participi la crearea unor directii noi, pentru a putea forma obiceiuri care sa te serveasca, in detrimentul unora care sa te distruga.

 

Atunci cand vrei sa slabesti si sa mentii rezultatele pe termen lung, e necesar sa investesti timp pentru a invata care sunt pasii necesari pentru a parcurge acest drum.

Alege drumul cel lung. Concentreaza-te pe un singur pas: urmatorul.

 

Stii cum invata sa mearga un bebelus?

Cade, se ridica, cade, se sprijina, se ridica. Cade iar. Se ridica iar.

Cu fiecare actiune muschii, articulatiile si oasele devin mai puternice. Si, intr-un sfarsit, abia atunci cand corpul ii este pregatit sa sustina greutatea in pozitia verticala, incepe sa mearga. Si merge din ce in ce mai mult.

In timp, mersul devine un proces atat de simplu, incat nu se gandeste nimeni la cat de complex este, de fapt.

 

Tu alegi la ce devii mai buna. Esti singura persoana responsabila pentru cum iti petreci zilele. Accepta asta si priveste cum ti se schimba viata spre bine, sau ignora si continua sa speri ca ”intr-o buna zi”.

 

 

Acesta este al doilea articol din seria ”Psihologia schimbarii in slabire si mentinere”.

In primul articol am vorbit despre Cum sa te concentrezi pe solutii, nu pe probleme. 

In al treilea articol vorbim despre Cei 3 pasi ai formarii unui obicei nou

In articolul al patrulea afla daca Poti slabi fara sa faci restrictii?

 

About Carina 47 Articles
Ghid in nutritie constienta. Ajut oamenii sa obtina starea de vitalitate si un corp armonios prin puterea mintii si a nutritiei constiente.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*