Exista o tema recurenta in intalnirile de coaching pe care le fac cu oamenii, si anume autosabotare in slabire sau alte obiective legate de sanatate, frumusete sau fitness.
Autosabotarea e ca un cutit in mijlocul pieptului obiectivului tau. E ceea ce taie aripile pe care te chinui din greu sa le cresti. E ceea ce iti fura energie chiar si inainte sa ai curajul sa te aventurezi in proces.
Cel putin, asa s-a simtit pentru mine.
Unele dintre clientele mele au descris senzatia asa:
‘’E ca si cum as privi intr-un vid unde nu se vede nimic. Aud doar o voce care rade de mine si-mi vorbeste urat.’’- Roxana
‘’Ca si cum as vrea sa prind avant, sa ma ridic, sa misc muntii din loc, dar ceva ma tine lipita de scaun si, cu cat incerc mai mult sa ma ridic, cu atat imi simt mai mult greutatea lipita de scaun.’’- Alina
‘’E ceea ce urla spre mine ‘’Tocmai tu?’’ in timp ce ma impinge inapoi in cusca cu care sunt obisnuita.’’- Mona
Privita asa, forta distructiva a acestei energii pare aproape mistica. E suficient sa recitim aceste marturii ca sa ne intrebam: ‘’Bine, dar, totusi, ce-i cu autosabotarea asta si de unde isi ia atata forta?’’
Iar raspunsul este pe cat de simplu, pe atat de inconfortabil: autosabotarea isi ia forta din propriul nostru subconstient. Cu alte cuvinte, tot noi ii dam putere, prin prisma tiparelor inconstiente si a incapacitatii de a distinge intre ce vrem cu adevarat si ceea ce credem ca ‘’ar trebui’’ sa vrem.
‘’Autosabotarea se intampla atunci cand ne distrugem fizic, mental sau emotional. Sau atunci cand ne impiedicam succesul in mod intentionat, minimizand sau neglijand obiectivele sau valorile personale.’’
‘’Autosabotarea este persistenta, profunda si universala. Forta tiparului de autosabotare vine din tiparele de gandire negativa.’’ (Brenner, 2015 si Berg, 2019)
Autosabotarea cronica ne face sa fim lipsiti de motivatie, sa avem stima scazuta si sa ne simtim confuzi, lipsiti de directie si autocritici.
Tiparul de autosabotare in slabire sau fitness apare atunci cand ne setam obiective care nu au legatura cu valorile noastre.
Atunci cand discutam despre valori, e important sa mentionam faptul ca valorile noastre nu sunt ceea ce ne-am dori sa fie (‘’as vrea sa fiu sanatoasa’’), ci ceea ce facem practic, zi de zi (‘’n-as da pe nimic cele 2 ore de rontait in fata unui serial pe Netflix in fiecare seara’’)
De ce e important sa recunosti care sunt valorile tale?
Conform Monicai Ion, expert in neurostiinte, pentru orice obiectiv care se afla printre valorile tale principale vei gasi energie, resurse sau bani ca sa le indeplinesti. Acolo esti sustinuta de mintea ta, constienta sau subconstienta.
Iar daca un obiectiv nu se afla printre valorile tale principale, vei da tot timpul peste obstacole care te vor darama, nu vei gasi motivatie sau vointa si vei cauta scuze ca sa te opresti din proces.
Cum afli care sunt valorile tale principale?
Intreaba-te:
– Care e acel lucru pt care tot timpul am gasit bani, timp, resurse?
– Care e lucrul pentru care am energie si chef atunci cand ma trezesc dimineata?
– Care e activitatea care, unde atunci cand dau de greu, nu ma demotivez, ba chiar mai mult, privesc situatia ca pe o provocare si caut solutii?
Daca raspunzi la aceste intrebari, ai o lista cu valorile tale principale.
Motivul pentru care nu reusesti sa obtii celelalte obiective este pentru ca ele nu sunt pe cat de importante ti-ai dori sa fie pentru tine sau pentru ca ai credinte limitative legate de acea valoare.
Exemplu:
Daca eu imi propun sa fac mai multi bani, insa pentru mine banii nu sunt o valoare (‘’m-as simti prost sa spun ca banii sunt importanti pentru mine’’) sau am credinte limitative legate de bani (‘’banii sunt ‘’ochiul dracului’’, ‘’oamenii buni nu fac multi bani’’) atunci, oricat nu as munci eu sa fac mai multi bani, acest proces mi s-ar parea extenuant si nici nu as face banii pe care, teoretic, mi-i doresc.
Asa se intampla si cu slabitul sau cu alte obiective legate de corp/frumusete/sanatate. Daca tu crezi ca ar trebui sa slabesti, dar practic iti este groaza sa renunti la toate deliciile pe care le poti manca acum, sau crezi despre ‘’femeile suple ca sunt rautacioase’’, iar ‘’femeile grasute sunt mai amuzante sau mai bune’’, atunci oricate eforturi nu ai depune ca sa slabesti, oricata vointa nu ai folosi, procesul va fi chinuitor si, in final, nu vei reusi sa slabesti sau vei pune kilogramele la loc.
Care-i solutia pentru a depasi tiparul de autosabotare in slabire sau fitness?
Conform lui Joseph O’Connor, unul dintre cei mai mari contributori in NLP (programare neuro-linvistica) pentru a reusi in ceea ce ne propunem, avem nevoie sa bifam 3 conditii. Si anume:
- Vreau (nivelul valorilor)
- Pot (nivelul credintelor limitative)
- Merit (nivelul de merit).
Pentru a depasi tiparul de autosabotare in slabire, e necesar sa lucram pe nivelurile discutate mai sus, si anume:
- Nivelul valorilor- sa vrem cu adevarat sa facem acel lucru (sa fie printre valorile noastre principale).
- Nivelul credintelor limitative- sa credem ca putem face acel lucru sau ca am putea invata sa il facem, cu ghidarea necesara.
- Nivelul de merit- sa simtim ca, in adancul nostru, meritam sa obtinem acel rezultat.
Daca una sau mai multe dintre aceste conditii nu sunt indeplinite, tendinta este de autosabotare in slabire sau alte obiective pe care le avem.
Vestea buna este ca, desi e posibil sa nu indeplinesti aceste conditii in prezent, poti sa lucrezi la ele, astfel incat sa te poti alinia cu obiectivul tau pana la final.
Cum faci asta?
Exista strategii diferite pentru fiecare nivel.
Strategii pentru a depasi tiparul de autosabotare in slabire
1.Nivelul valorilor ( ‘’Vreau’’)
Pentru a aduce printre valorile tale obiectivul legat de sanatate/frumusete/wellness/fitness este necesar sa poti vedea cum anume obtinerea acestui obiectiv te va ajuta in domeniile vietii pe care tu acum le consideri cele mai importante, si anume in valorile tale principale.
Gasesti exercitiul pentru determinarea valorilor principale mai sus in articol, insa iti voi lasa si un link catre un test de valori propus de John Demartini.
https://drdemartini.com/values/
In momentul in care vei reusi sa identifici care sunt valorile tale principale, vei incepe sa observi ca unele dintre ele par a fi in conflict cu obiectivul tau (sau valoarea dorita de tine) si vei vedea mult mai clar de ce a aparut acest tipar de autosabotare in slabire in cazul tau.
Exercitiul pentru a aduce valoarea dorita printre valorile tale principale consta in a gasi 15-20 moduri prin care aceasta noua valoare, cea dorita de tine, te va ajuta in celelalte valori pe care le ai deja.
Exemplu:
Daca pentru tine cele 3 valori principale sunt familia, munca si distractia, atunci cauta intre 15-20 motive pentru care a avea grija de sanatatea ta, te va ajuta sa petreci timp mai calitativ impreuna cu familia ta, te va ajuta sa iti imbunatatesti performantele la munca sau te va auta sa te distrezi mai mult.
In momentul in care vei gasi 15-20 astfel de beneficii, in interiorul tau se va produce un declick care iti va da voie sa iti asumi faptul ca tu iti doresti, cu adevarat, sa faci lucrurile necesare pentru a fi sanatoasa, supla sau fit.
2. Nivelul credintelor limitative (‘’Pot’’)
Atunci cand nu suntem constienti de ele, credintele limitative influenteaza pana la 95% dintre deciziile pe care le luam. Ele formeaza modelul prin care ne vedem pe noi insine, dar si lumea din jurul nostru. Ele sunt etichetele pe care le purtam.
Credintele limitative iti vor spune ca ‘’nu poti sa faci asta’’, ‘’am incercat atatea in trecut si am esuat, sigur voi esua si in viitor’’, ‘’oamenii fit nu au viata sociala si nicio placere in viata’’, ‘’e obositor sa fii frumoasa’’, ‘’femeile slabe sunt rautacioase’’ etc.
Depasirea credintelor limitative inseamna, in primul rand, sa acceptam ca avem aceste credinte si ca modul in care vedem noi realitatea acum s-ar putea sa nu fie modul in care realitatea este.
Mai mult, depasirea credintelor limitative cere sa vedem modurile in care pastrarea acestor credinte ne poate crea suferinta in viitor.
Credintele limitative sunt ca niste ochelari colorati pe care i-am purtat toata viata si nu concepem ca realitatea nu este gri, asa cum se vede prin ochelarii nostri.
De aceea putem spune despre credintele noastre limitative ca fac parte din identitatea noastra personala. Daca eu am vazut toata viata lumea fiind colorata in gri, imi va fi greu sa accept ca pentru alti oameni lumea este verde sau roz. Sau ca exista oameni care privesc lumea prin lentile aproape transparente.
„Ne formam sistemul de credinte inca de cand suntem niste copii foarte mici, apoi inaintam prin viata determinand producerea unor experiente care sa corespunda convingerilor noastre. Priveste inapoi in propria viata si observa cat de des ai trecut tu printr-una si aceeasi experienta.“ – Louise L. Hay
Pentru a depasi credintele limitative legate de slabire sau fitness, e necesar sa ne asumam un proces de introspectie, urmat de actiune. De cele mai multe ori, un astfel de proces va cere ghidarea cuiva specializat.
Exercitiu pentru depasirea credintelor limitative:
1. Identifica credinta limitativa.
2. Recunoaste ca e doar o credinta limitativa si doar atat.
3. Provoaca credinta limitativa. Intreaba-te:
- Pe ce ma bazez atunci cand gandesc asa?
- Exista fapte care sustin aceasta credinta?
- Am gandit intotdeauna asa?
- De cand am inceput sa gandesc asa?
- Ce s-a intamplat atunci?
- Ce as crede despre aceasta credinta daca as fi altcineva (cineva pe care il admiri si nu are aceasta problema)?
4. Recunoaste care sunt potentialele dificultati sau pierderi pe care le vei avea in viitor daca vei continua sa gandesti la fel.
5. Alege o credinta sustinatoare pe care sa o plasezi in schimb.
6. Actiune si practica. Adu aceasta noua credinta in viata ta. Gandeste ca un om care contine deja aceasta credinta sustinatoare.
3. Nivelul de merit (‘’Merit sa ma simt bine’’)
Nivelul de merit este scazut atunci cand avem acumulata multa vina si rusine pentru experiente din trecut.
Nivelul de merit scade atunci cand avem un nivel de acceptare de sine scazut.
Nivelul de merit scazut este rezultatul unei stime de sine scazute.
Atunci cand avem un nivel de merit scazut, tindem sa ne ascundem de oameni, sa nu ne implicam in viata sociala, sa ne pedepsim prin comportamente distructive, sa nu incercam lucruri noi, sa evitam provocarile care ne scot din zona de confort.
Pentru a creste nivelul de merit:
- Recunoaste ca exista lucruri in viata ta la care esti bun/a deja. Recunoaste ca a existat o perioada cand nu stiai sa faci acele lucruri, si totusi ai invatat sa le faci si acum chiar iti ies bine.
- Fii bland/a cu tine. Incearca sa intelegi ca ai facut greselile din trecut pentru ca nu ai stiut mai bine de atat. Chiar si asa, meriti autocompasiune si acceptare.
- Inconjoara-te de oameni care te sustin, nu de oameni care te trag in jos. Chiar si un singur om care te sustine te poate ajuta sa incepi sa te vezi diferit.
- Invata sa plasezi granite sanatoase. Multi oameni evita sa plaseze granite sanatoase de frica pierderii relatiilor importante si, in acest fel, se pierd pe ei insisi. Atunci cand inveti sa pui granite sanatoase, creste nivelul de incredere in sine si creste, in mod neasteptat, calitatea relatiilor tale. Granitele sanatoase sunt un mod de a crea siguranta in relatii, doar ca nu mai astepti ca aceasta siguranta sa vina de la altii, ci o creezi chiar tu.
- Provoaca-te mai des. Cauta sa te provoci prin actiuni mici, repetate, care sa te scoata din zona de confort si care sa iti arate ca esti capabila de mai mult decat crezi. Pentru a intelege mai bine cum faci asta, citeste ‘’Atomic habits’’.
In loc de sumarizare, iti voi adresa, din nou, cele 3 intrebari- cheie pentru schimbare. Si anume:
- Vrei?
- Poti?
- Meriti?
Am o imagine in minte. O viziune. E despre ziua in care vei depasi obstacolele pe care le ai acum, vei integra toate lectiile si vei putea privi inapoi, cu un zambet prin care se revarsa pace si intelegere, pentru a vedea cu claritate ca orice obstacol din calea ta a servit, de fapt, drept o punte catre gasirea puterii tale personale si maturizare.
O viata traita dincolo de autosabotare e o viata in care iti realizezi potentialul. E o stare de eliberare, imputernicire, curaj si entuziasm. E modul in care ne dam voie sa fim noi insine, dincolo de toate limitarile impuse de viata si mediul in care traim. E acea imagine din oglinda catre care tinzi. Acel corp usor in care iti place sa traiesti. Acea bucurie de a afla ca vrei mai mult, ca meriti mai mult, ca poti mai mult.
Vei merge oare pe aceasta cale? Raspunsul il poti gasi doar tu.
Curaj,
Carina
P.S. De multe ori nici nu pornim cu adevarat la drum pentru ca suntem blocati in ceea ce traim acum si in trecutul nostru. Nu putem avea energie daca nu avem directie si claritate, de aceea este important sa ne putem vizualiza in viitor, in acea zi in care ne vom trezi si vom sti, cu fiecare fibra a fiintei noastre, ca am ajuns acolo unde ne dorim.
Da-ti voie sa visezi si lasa-mi in comentarii 1-3 cuvinte care sa descrie cum te simti tu in acea viziune. Care este starea ta in acea zi din viitor in care obiectivul tau este indeplinit?
Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Când văd un perete de text, plec. Iată spațierea și conținutul potrivit. Cu siguranță voi reveni aici mai des 🙂
Subiect foarte frumos prezentat. De fapt, concret, la scop. Unele articole similare copleșesc destinatarul cu cantitatea de text, de exemplu. Nu am simțit-o cu tine, dar am impresia că am acumulat informații importante. Mulţumesc!