CUM SA ITI REVII DUPA UN ESEC

O modalitate de a privi astfel de situatii in perspectiva

cum sa iti revii dupa un esec

De cateva luni, citesc in fiecare dimineata cateva pagini din carti scrise de Daniel Zarnescu. Nu stiu daca ai aflat despre Daniel Zarnescu, este scriitor si antreprenor, fondatorul construimimperii.ro si a editurilor Stepout Publishing House, fiind unul dintre pionerii marketingului online in Romania. Daca vrei sa ai acces la modul de a gandi a unui om care ”poate misca muntii din loc”, atunci cartile lui sunt un fantastic punct de inceput.

Din pozitia descrisa, Daniel scrie despre importanta intelegerii esecului in cadrul procesului de transformare. Este ceea ce am tot vazut la multi alti oameni care au reusit sa aiba succes in domeniile in care activeaza: credinta ca esecul este fundatia succesului. Nu este posibil sa ai succes din prima. Sunt sanse mari ca prima ta incercare sa se transforme intr-un esec, iar capacitatea de a avea succes depinde de cat de capabila esti sa inveti fiecare lectie din fiecare esec, astfel incat intr-o zi sa te transformi suficient pentru a putea, din interiorul tau, sa simti ca esti ceea ce ti-ai dorit sa devii.

‘’Oricand te decizi sa faci ceva pentru tine, ca este acum sau peste 7 ani, oricum vei esua inainte de a ajunge acolo unde vrei. Nu exista drum catre succesul personal in care dalele pe care calci sa fie stralucitoare, netede, impecabile. Acel drum este iluzoriu. Nu exista. Este o hrana a Ego-ului’’- Daniel Zarnescu.

Pentru ca domeniul meu de activitate tine de a ajuta oamenii sa isi transforme obiceiurile alimentare astfel incat sa elimine kilogramele in plus, sa obtina eliberarea de mancatul emotional si alte obiceiuri nedorite, lucrez foarte des cu femei care au vrut in trecut sa slabeasca si au esuat de mai multe ori. Provocarea cea mai mare de la inceputul procesului este tocmai aceasta: necesitatea de a ajuta aceste femei sa inteleaga ca nu trebuie sa se lase definite de esecurile trecute. Mai mult decat atat, putem privi fiecare esec ca fiind, de fapt, inca un pas care sa ne apropie de succes, daca si doar daca ne vom permite sa invatam din acele esecuri. Este necesar sa putem privi procesul cu curiozitate, cu mintea cuiva care cauta solutii si sens, si nu din pozitia lipsita de putere a unui om condamnat sa sufere pentru totdeauna rezultatele nedorite ale unor esecuri trecute.

cum sa iti revii dupa un esec

Cum sa iti revii dupa un esec?

E necesar sa poti vedea ca acest proces de transformare a obiceiurilor alimentare este un proces din care vei creste, te vei dezvolta, te vei cunoaste asa cum nu ai fi putut sa o faci daca nu ar fi existat aceste situatii in viata ta. Este provocarea ta catre Calatoria Eroinei.

Calatoria Eroului sau Calatoria Eroinei este invitatia noastra catre crestere. Ai aflat inca de mica despre modul in care decurge Calatoria Eroului, din povestile pe care le-ai citit. O astfel de poveste incepe intotdeauna prin faptul ca exista un pericol sau un obstacol (demonii, dragonii-blocajele noastre interioare), iar un om simplu isi asuma pozitia de Erou in momentul in care isi propune sa depaseasca acel obstacol. In drum, invariabil, apar si alte obstacole, de obicei sub forme de tentatii si fiinte inselatoare (Spanul, Vrajitoarea cea rea- dependentele, zona de confort etc), iar in momentul in care Eroul este prins in mrejele unui astfel de obstacol, incepe sa-si piarda puterea (ceea ce li s-a intamplat lui Hansel si Gretel in momentul in care au fost ademeniti de prajiturile Vrajitoarei). Totusi, atunci cand Eroul nostru se hotaraste ca e momentul sa depaseasca aceasta tentatie, incep sa ii apara in cale Fiinte- Resursa (Pasarila Lati-Lungila, Vrajitoarea cea Buna) care ii vin in aparare si o ajuta sa isi duca misiunea la capat. In viata reala, resursele pot fi in exteriorul nostru (ghizi, indrumatori, prieteni), dar mai ales resursele necesare se gasesc in interiorul nostru (curaj, acceptare, prioritizare, feminitate, starea de flux etc). Incepem sa le descoperim abia atunci cand ne asumam cu adevarat Calatoria Eroinei. In momentul in care un om porneste in Calatoria Eroului, intotdeauna ii vor aparea la momentul potrivit resursele potrivite pentru a putea continua calatoria. 

Tinand cont de blocajele existente in interiorul nostru, pentru unii oameni aceasta provocare tine de dezvoltarea prin antreprenoriat. Pentru altii, prin rolul de parinte si tot ce inseamna asta. Pentru altii, este dorinta de imbunatire a abilitatilor de comunicare pentru ca traiesc in relatii dificile. Pentru tine aceasta provocare poate fi calea ce tine de dezvoltarea obiceiurilor alimentare sustinatoare. Pentru noi toti exista o astfel de provocare, o invitatie, o cale pe care putem sa o alegem intr-un moment al vietii noastre si pe care vom esua de multe ori inainte sa invatam sa fim ceea ce ne dorim sa fim.

In cartea sa profund inspirationala, ”Omul in cautarea sensului vietii”, autorul cartii Viktor Frankl, descrie anii in care a trait in cadrul unui lagar de concentrare nazist. Viktor Frankl vorbeste despre modul in care a putut sa supravietuiasca, reusind sa nu-si piarda dorinta de a trai in conditiile in care si-a vazut murind familia, prietenii apropiati si majoritatea celor din lagar. In tot acest timp, el reusea sa treaca prin fiecare zi, prin fiecare ora si prin fiecare minut,  imaginandu-si cum va descrie toate aceste intamplari intr-o carte. Avand pregatire de psihoterapeut, isi imagina cum va vorbi in cadrul unor conferinte despre cum a fost aceasta experienta si care au fost lectiile invatate din ea. Mai tarziu, dupa ce a iesit cu viata din lagarul nazist, Viktor Frankl a dezvoltat directia psihoterapiei care astazi poarta denumirea de ”logoterapie” si tine de gasirea sensului vietii pentru a gasi motivatia de a depasi diversele probleme in care tindem sa ramanem prinsi ca intr-o mlastina in vietile noastre.

 

”Totul ne poate fi luat, mai putin un lucru- ultima dintre libertatile umane- a alege atitudinea pe care o adoptam in diferite circumstante”- Viktor Frankl

 

Nu lasa esecurile trecute sa te prinda pentru totdeauna intr-o pozitie de victima. Da-le voie sa-ti arate ca esti mai puternica decat ai crezut vreodata ca poti fi, ca ai in tine capacitatea de a creste. Nu exista alta cale decat cea care duce in sus. Da-ti voie sa traiesti o astfel de realitate.

❤️ cu iubire, Carina

 

About Carina 85 Articles
Carina Badea [Food& Coaching] Ghid in mancat constient. Specialist in nutritie vegetariana. Ajut femeile sa parcurga drumul de la mancatul emotional la mancatul constient.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*