• Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
PROJECT FIT
  • ACASA
  • DESPRE CARINA
  • SERVICII
  • ARTICOLE
    • MANCAT EMOTIONAL
    • NUTRITIE VEGETARIANA
    • HRANA
    • MINTE
    • TRUP

VIATA DUPA TIROIDOCTEMIE. CUM POTI SLABI DACA AI AVUT TIROIDA EXTIRPATA?

slabire dupa operatia de extragere a tiroidei

30/01/2018 Carina BLOG, HRANA

cum slabesc daca am avut tiroida extirpata

 

Cum poti slabi daca ai avut tiroida extirpata?

 

Oamenii care traiesc cu tiroida extirpata se afla intr-o situatie dureroasa despre care se discuta foarte putin.

 

Lipsa tiroidei inseamna lipsa hormonilor tiroidieni in corp. Ceea ce se traduce prin faptul ca glanda tiroida nu produce suficienti hormoni pentru a putea asigura nevoile corpului. Iar o astfel de situatie se clasifica ca si hipotiroidie.

Acesta este si cazul pacientilor ce au suferit de cancer tiroidian. Pentru a impiedica cresterea de tesut tiroidian in urma extractiei glandei tiroide, acesti oameni primesc un tratament ce mentine la minim nivelul de TSH (hormon de stimulare tiroidiana). Astfel, desi clinic se afla in hipertiroidie (un nivel mic de TSH dupa analizile de laborator se clasifica ca si hipertiroidie), recomandarile generale pe care le primesc pentru dieta si stil de viata sunt aceleasi pe care le primesc pacientii cu hipotiroidie.

 

Numai ca ei nu au tiroida. Deloc. Chiar nu exista diferente?

 

dieta pentru tiroidoctemie tiroida extirpataPentru a scrie articolul, am consultat ”The Thyroid Diet” de Mary J. Shomon. Conform lui Mary Shomon, majoritatea pacientilor ce au suferit de tiroidoctemie ajung sa se ingrase dupa operatie. Chiar si cei ce au fost subponderali inainte de operatie.

In medie, pacientii se ingrasa cu 10kg dupa un an de la operatie. 32% dintre persoanele ce fusesera diagnosticate cu hipertiroidie inainte de operatie, dupa un an au ajuns sa fie clasificate ca si obeze.

Si asta in cazul in care mare parte a celor ce sufera de hipertiroidie sunt subponderali.

Desi diagnosticul oficial dupa operatie poate fi hipertiroidie, dupa tiroidoctemie, majoritatea oamenilor se ingrasa. Acest fapt sa intampla in 85% dintre cazuri.

 

 

Tratamentul in tara noastra se bazeaza pe inlocuirea formei inactive (stocate) de hormon tiroidian- adica T4.

Problema e ca multi oameni ajung sa sufere de hipotiroidie din cauza incapacitatii ficatului (dar si a rinichilor, a creierului si  a muschilor) de a transforma forma stocata de hormon T4 in cea activa- T3. Si atunci, desi nivelul TSH este in limitelele normalului (pentru ca nivelul de T4 din sange este suficient), simptomele hipotiroidismului continua sa existe.

In cazul pacientilor ce au avut tiroida extrasa ar putea fi benefica administrarea ambilor hormoni- T3 si T4, iar o doza care sa gaseasca echilibru intre acesti 2 hormoni este dificil de gasit.

Intreaba-ti medicul daca tratamentul pe care-l primesti inlocuieste doar T4, sau este o combinatie din acesti 2 hormoni.

 

In strainatate se obtin de multi ani rezultate bune cu administrarea de medicamente (le poti gasi si sub denumimea de suplimente) ce contin extract de tiroida bovina sau porcina- dissecated thyroid. Se considera ca astfel de medicamente/suplimente prezinta o doza echilibrata de hormoni  T3 si T4 in stare naturala.  La noi acest tratament nu exista.

 

Pentru ca nu sunt medic, nu ma voi adanci in proprietatile si dozele de medicamente. Vom vorbi, in schimb, despre schimbarile din alimentatie si cele de stil de viata care ti-ar putea ajuta corpul sa transforme hormonii primiti in hormoni utilizati, dar si care sa ajute corpul sa creasca metabolismul in mod natural.

 

Rolul tiroidei in corpul uman

 

Tiroida este o glanda in forma de fluture localizata la baza gatului tau.

Aceasta glanda produce hormoni, rolul principal al carora este sa controleze metabolismul (modul in care corpul tau foloseste energia).

Daca metabolismul este incetinit, tesuturile corpului vor produce mai putina energie. Ca si exemplu, in cazul unui metabolism lenes creierul primeste mai putina energie, acest fapt manifestandu-se prin senzatie de oboseala si incapacitate de concentrare, chiar si depresie.

 

Hormonii tiroidieni regleaza:

 

  • respiratia;
  • ritmul inimii;
  • sistemul nervos central si periferic;
  • greutatea corporala;
  • forta musculara;
  • ciclul menstrual;
  • temperatura corpului;
  • nivelul de colesterol din sange;
  • dau o stare de energie si chef de viata;
  • cresc diureza (eliminarea apei din corp);
  • sanatatea fiecarui organ;
  • sanatatea fiecarui tesut;
  • sanatatea fiecarei celule.

 

Daca te intrebi cum poate o glanda atat de mica sa influenteze absolut tot in corpul uman, raspunsul este simplu.

De ce are nevoie orice celula din corpul tau ca sa functioneze eficient? Ai ghicit: energie.

Daca organele sunt formate din tesuturi, iar tesuturile din celule, atunci intelegi si de ce e atat de strans legata aceasta retea si cum poate o glanda micuta sa influenteze intreaga ta stare de sanatate.

 

 

🌞 Schimbarile de stil de viata menite sa te ajute sa mentii un metabolism eficient dupa ce ai avut tiroida extirpata:

 

Desi parerea generala este ca singura solutie este gasirea dozei corecte de hormoni sintetici, nu e chiar asa.

O dieta dezichilibrata inseamna materie prima de proasta calitate pentru celulele tale.

Aceasta materie prima de proasta calitate urmeaza sa fie folosita pentru producerea de energie, dar si pentru alte functii, printre care mentinerea sanatatii celulare sau reconstructia celulara. Un tesut formate din celule ”bolnave” nu va fi unul sanatos. Un organ format din tesut ”bolnav” nu va fi unul sanatos.

 

Un stil de viata dezichilibrat va duce la inrautatirea simtomelor. Ceea ce va duce la cresterea nevoii de hormoni de care are nevoie corpul. Ceea ce va duce la simptome care se vor manifesta si mai puternic Si tot asa.

Opreste acest cerc vicios inainte sa iti faca prea mult rau.

 

 

📋Administrarea medicamentului trebuie sa faca acum parte din stilul tau de viata

 

Un pacient ce are tiroida extirpata este total dependent de hormonii de substitutie. Este importanta administrarea regulata pentru a opri fluctuatiile de hormoni. Doar asa se va putea stabiliza tratamentul.

 

📋Fa miscare

 

Dupa ce ai avut tiroida extirpata, miscarea regulata este o parte esentiala din ecuatie.

Ai putea sa-mi spui ca ai colege, prietene sau rude care au slabit doar urmand diete. Si te-as crede. Pentru multa lume pare sa fie mai usor sa tina diete restrictive, decat sa faca miscare. Totusi, macar una dintre aceste persoane sufera de hipotiroidie sau a avut tiroida extirpata?

Oricat de nedrept ar parea, va trebui sa muncesti mai mult decat ele ca sa poti slabi si s-ar putea sa vezi rezultate mai putine decat o persoana care depune acelasi nivel de efort sau chiar efort mai putin decat tine.

 

Stiu cat poate fi de frustrant. Eu sufar de hipotiroidie si am avut regulat perioade in care munceam foarte mult, cu putine rezultate. Am continuat pentru ca stiam ca daca nu o voi face, va fi mai rau. Situatia mea nu se compara cu a ta, intr-adevar. Insa e important sa retii ca atat timp cat continui sa muncesti, va deveni mai usor la un moment dat.  Atat timp cat continui sa mergi pe drum, vei ajunge la destinatie. Singura modalitate de a nu reusi este sa renunti.

 

Pentru a face miscare in mod corect ar trebui sa alegi antrenamente de intensitate mica spre moderata, care necesita putin timp de recuperare, efectuate de minim 3 ori pe saptamana. Poti face orice, de la mersul pe jos, Pilates, Yoga pana la cardio de intenstitate mica si moderata (clasele de aerobice de la sala). Daca nu ai timp sa mergi la sala, da un search pe Youtube: ”Yoga pentru incepatori”, ”Pilates pentru incepatori”, ”antrenamente acasa pentru incepatori”.

 

Citeste mai multe despre EFECTELE SPORTULUI ASUPRA CORPULUI TAU

 

📋 Bea apa

 

Hipotiroidia cauzeaza retentie de apa care iti da un aspect mai ”pufos”.

In acelasi timp, corpul tau va retine si mai multa apa in cazul in care nu te hidratezi suficient.

Incearca sa bei intre 30-40ml de apa pe kg/corp (intre 1,8l si 2,4l de apa pentru o femeie de 60kg).

 

 

📋 Fii atenta la durata si calitatea somnului

 

Chiar si in cazul oamenilor sanatosi, cei ce nu dorm un minim de 7ore/noapte sufera de tot felul de dezechilibre: de la iritare si mancat excesiv pana la ingrasare si imbolnavire.
Conform unui studiu efectuat pe femei sanatoase, femeile care dorm 5 ore sau mai putin pe noapte sunt predispuse spre o ingrasare majora (mai mult de 15kg) in decursul a cativa ani.
Incearca sa dormi minim 7 ore pe noapte.

📋 Gaseste modalitati de destresare constanta

 

Este foarte important sa te poti bucura de timp dedicat doar pentru tine. Gaseste activitati care sa iti placa si acorda-ti macar 15 minute pe zi in care sa nu faci nimic altceva. Oricare nu ar fi presiunile din exterior, timpul dedicat doar tie trebuie sa fie SFANT.
Citeste si: 6 STRATEGII ANTI-STRES CARE CHIAR FUNCTIONEAZA

📋 Evita pe cat poti de mult toxinele din mediu si cele din mancare

 

Daca suferi de hipotiroidie, digestia ta este mai lenta si este foarte probabil sa suferi de constipatie. Ceea ce inseamna ca toxinele petrec mai mult timp in corpul tau, avand mai mult timp sa iti afecteze sanatatea intestinala, dar si sanse mai mari sa ajunga in sange, pentru ca apoi sa te afecteze in mai multe feluri.
✔️Poti creste plante verzi ce au proprietatea de a curata incaperile de toxine.
✔️Ar fi bine sa nu fumezi si sa eviti sa stai in incaperi unde se fumeaza.
✔️Consuma alcool doar ocazional.
✔️Miscarea regulata contribuie la eliminarea toxinelor din corp.
dieta tiroida extrasa tiroida extirpata

🌞 Dieta pentru persoanele ce au avut tiroida extirpata

 

1. Alimente goitrogene- da sau nu?

 

Desi una dintre recomandarile de baza pentru dieta celor cu hipotiroidie este de a nu consuma crucifere crude, considerate a fi goitrogene (substante ce intrerup functionarea normala a glandei tiroide) aceste recomandari nu se aplica si celor ce au avut tiroida extirpata. Poti consuma varza, brocolli, salate, ridichi, conopida, gulie. Aceste alimente ajuta corpul in procesul de detoxifiere.

Produsele pe baza de soia au un statut aparte. Nu sunt recomandate in hipotiroidie, nu sunt recomandate nici pentru tine. Desi nu pot afecta direct functia tiroidei pe care nu o ai, produsele pe baza de soia pot incetini absorbtia medicamentelor menite sa inlocuiasca functia tiroidei. Evita sa mananci cantitati mari din produse nefermentate pe baza de soia, limitandu-te la maxim 2 portii de alimente derivate din soia pe saptamana.

 

2.Alege carbohidrati complecsi

 

Este important sa mentii un nivel constant al insulinei in sange, fara a ajunge insa la un numar prea mic de carbohidrati in dieta.

Pentru a obtine un astfel de echilibru este important sa consumi carbohidrati complecsi, sub forma integrala sau minim procesata.

 

Ce este ”integral”? Starea unui aliment consumat care este apropiata sau identica starii sale naturale.

Sa luam exemplul graului. Graul este o cereala integrala. Atunci cand graul este transformat in faina integrala trece prin primul pas de procesare. Daca se elimina complet taratele din faina integrala, iar tot ce ramane este faina alba de calitate superioara, acel grau trece deja prin cativa pasi de procesare.
Din faina sa face paine. In functie de modul de preparare, painea poate fi un produs minim sau puternic procesat. Painea integrala facuta doar cu apa, drojdie/maia si sare este un produs minim procesat. Painea alba ce contine tot felul de adaosuri menite sa o faca moale si pufoasa, zahar, conservanti si arome, este un produs puternic procesat.

Afla mai multe despre CARBOHIDRATII RECOMANDATI IN ALIMENTATIE

 

3. Asigura un aport suficient de proteine

 

Proteinele pot fi obtinute din surse animale sau vegetale.

Proteine de provenienta animala: carne, peste, lactate, oua, fructe de mare. Pestele ar trebui sa fie oceanic si sa contina un nivel scazut de mercur. Evita consumul de peste-spada, ton de mari dimensiuni si macrou, deoarece aceste tipuri de peste pot contine foarte mult mercur. Evita mezelurile si carnea puternic procesata.

Proteinele pot fi obtinute si din surse vegetale. Quinoa, hrisca, amaranth-ul contin proteine complete. Leguminoasele ar trebui combinate cu orez sau cereale integrale pentru a obtine un profil de aminoacizi complet. Nucile, migdalele, semintele de in, chia, canepa sunt si ele bogate in proteine. Spirulina si alte alge, ciupercile, chiar si legumele contin proteine de calitate. Un alt ajutor de valoare este drojdia de bere inactiva, foarte bogata in proteine.

Afla ce este un APORT SUFICIENT DE PROTEINE

 

4. Consuma alimente bogate in vitamina D si suplimenteaza la nevoie

 

Cea mai eficienta modalitate de obtinere a vitaminei D este prin expunerea la soare, 15 minute pe zi, de 3 ori pe saptamana.
Din alimentatie, produsele de provenienta animala (somon, macrou, ton, sardine, galbenuş de ou, ficat de vita, ficat de cod, slanina, unt) contin vitamina D cu o rata mare de absorbtie.
Surse vegetale de vitamina D: ciupercile, drojdiile, germeni de grau, spanac, varza.
Atunci cand alegi sa suplimentezi dieta cu vitamina D, alege forma D3 nu D2- este diferenta mare, nu sunt interschimbabile si suplimentarea cu vitamina D2 ar putea cauza mai mult rau decat bine.
Exista o varianta vegana de Vitamina D3, extrasa din licheni.
O doza de 2000 IU este considerata ideala pentru lunile de iarna. Unele surse insa considera mai sigura suplimentarea cu 600-700 IU/ zi.

5. Alege sau evita produsele bogate in Iod

 

In functie de tratamentul pe care-l primesti, poti manca sau evita produsele bogate in iod: nuci, spirulina, fructe de mare. Intreaba medicul.

 

6. Evita glutenul in alimentatie

 

Dieta fara gluten este recomandata in cazul celor ce sufera de hipotiroidie, mai ales tiroidita Hashimoto. Nu am gasit studii care sa arate beneficiile dietei fara gluten in cazul celor cu tiroida extirpata, insa exista multe marturii conforma carora o astfel de dieta poate fi de ajutor.

Avem aici un exemplu:

CE MANANCI INTR-O DIETA FARA GLUTEN?

 

 

 7. Alege alimente bogate in acizi grasi Omega 3 sub forma naturala

 

Alimente bogatein Omega 3: fructe de mare, alge marine, peste, crustacee, dar si seminte de in, de canepa, de chia.

Semintele de in, canepa si chia vin cu ALA, un tip de Omega3 important pentru echilibrul hormonal.

E bine sa se evite dietele sarace in grasimi, ci mai degraba sa se caute obtinerea unui echilibru dintre cele 3 tipuri de grasimi sanatoase. Astfel vei obtine o stare de buna dispozitie, gandire limpede si vei putea contribui la scaderea nivelului de inflamatie din organism. Grasimile sanatoase pot ajuta si la mentinerea nivelului de insulina in sange.

Evita grasimile hidrogenate si grasimile proinflamatorii.

Afla care sunt GRASIMI SANATOASE SI NESANATOASE

 

8. Consuma alimente bogate in Vitamina B

 

Vitamina B ajuta organismul sa produca energie.

Se gaseste in orezul brun, quinoa, cartofi, spanac, leguminoase (fasole, linte, naut, mazare uscata), avocado, oua, iaurt, somon etc.

9. Alege alimente bogate in fibre

 

Asigura-te ca incluzi in dieta ta o multime de alimente bogate in fibre (solubile si insolubile), mai ales daca vrei sa pierzi in greutate.

Fibrele ofera o senzatie de satietate si combat constipatia. Ideal ar fi sa obtii aportul necesar de fibre din alimente, mai degraba decat din suplimente alimentare, deoarece fibrele naturale sunt absorbite mai bine de catre organism.

Alimente bogate in fibre: legumele si fructele, semintele de in, chia, canepa, nuci, migdale, quinoa, hrisca, taratele de orice fel, psyllium etc.

 

10. Consuma alimente bogate in probiotice si prebiotice

 

Studiile arata ca printre alte beneficii, suplimentarea cu probiotice reduce inflamatia la nivel intestinal. O flora intestinala sanatoasa imbunatateste procesul de digestie.

Cauta un supliment calitativ ce contine 10 billion CFU din speciile Bifidobacteria si Lactobacillus.

Este recomandata si introducerea in dieta alimentelor cu efecte probiotice– varza murata, iaurtul, chefirul, laptele batut, branzeturile fermentate, microalgele, castravetii murati, maslinele in saramura, dar si a celor cu efecte prebiotice (care stimuleaza  cresterea si activitatea bacteriilor benefice din intestin)- ceapa, usturoi, praz, banane, sparanghel, grau, ovaz, cicoare si napi.

 

11. Foloseste ierburi si condimente

 

Condimentele sunt recomandate datorita proprietatilor antioxinante si antiinflamatoare.

Poti alege piper negru, busuioc, coriandru, rozmarin, chimen, usturoi ghimbir, menta, oregano, patrunjel, salvie si cimbru etc.

Adauga condimente la orice masa, pentru un plus de gust si sanatate.

 

12. Suplimente ce pot ajuta persoanele cu tiroida extirpata:

 

  • Complex de vitamine special creat pentru functionarea eficienta a tiroidei;
  • Tirozina (L-tyrosine);
  • Maca;
  • Seleniu;
  • Magneziu, calciu, zinc;
  • Vitamina D3;
  • Spirulina, kelp;
  • Omega 3;
  • Creatina.

 

Concluzii:

 

  • O dieta echilibrata este cruciala pentru un pacient ce a avut tiroida extirpata.
  • Este important sa eviti produsele puternic procesate, bogate in E-uri sintetice, dar si zahar.
  • Se recomanda sa consumi o cantitate suficienta de proteine, carbohidrati integrali si grasimi sanatoase, alimente bogate in fibre, probiotoce si prebiotice, dar si micronutrienti precum seleniu, zinc, magneziu, calciu, vitamina D3, vitamina B si Omega3.
  • Este important sa faci miscare regulat, sa dormi destul si sa iti acorzi un minim de 15 minute pe zi pentru activitati de destresare.
  • Iti va fi greu. Nu renunta!

 

Referinte:

Show more...

Mary J. Shomon, The Thyroid Diet, Harper Collins Publishers, 2004

Phyllis A. Balch, Nutritie si biotratamente, Litera, 2009

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16380698 Efectele sportului asupra metabolismului si a tiroidei

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24468575 Legatura dintre somn si functionarea tiroidei

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16645005 Toxinele si sanatatea hormonala

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079864/ Stresul si sanatatea hormonala

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24549605 Insulina si disfunctiile tiroidei

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16571087 Efectele proteinei din soia asupra tiroidei

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23046013 Suplimentarea cu Seleniu, benefica pentru functionarea tiroidei

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10680318- Efectele cafelei asupra functiei ficatului

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/215695350 Legatura dintre cafea si nivelul de estrogen la femei

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23715873 Vitamina B1 si efectul ei asupra nivelului de insulina di sange

http://www.thyroiduk.org.uk/tuk/testing/Breakthrough%20Discovery%20-%20need%20for%20T3%20could%20be%20genetic%20Dr%20Gary%20Pepper.pdf- Importanta echilibrului dintre T3 si T4


 

  • CE SA MANANCI CA SA SLABESTI (4 PASI USOR DE INTELES)CE SA MANANCI CA SA SLABESTI (4 PASI USOR DE INTELES)
  • REPARAREA DAUNELOR SAU CE FACI DACA AI MANCAT PREA MULT DE SARBATORIREPARAREA DAUNELOR SAU CE FACI DACA AI MANCAT PREA MULT DE SARBATORI
  • TOP 10 MODURI DE A INLOCUI CARNEA LA ORICE MASATOP 10 MODURI DE A INLOCUI CARNEA LA ORICE MASA
  • DIETA PENTRU HIPOTIROIDIEDIETA PENTRU HIPOTIROIDIE
  • GHIDUL TAU: CE SUNT CARBOHIDRATII SIMPLI SI COMPLECSI?GHIDUL TAU: CE SUNT CARBOHIDRATII SIMPLI SI COMPLECSI?
  • alimentele goitrogenice in hipotiroidie
  • cafeaua si tiroida
  • ce inseamna sa traiesti fara tiroida
  • ce pot manca pentru tiroida
  • de ce ma ingras dupa operatie la tiroida
  • dieta pentru tiroidoctemie
  • extirparea tiroidei
  • oare pot slabi dupa operatie la tiroida
  • pot face sport dupa operatie la tiroida
  • seleniu si tiroida
  • suplimente pentru tiroida
  • suplimente pentru tiroidoctemie
  • thyroid energy de la now
  • tiroidoctemie
  • trebuie sa fac sport daca am avut tiroida scoasa
  • trebuie sa fac sport pentru tiroida
About Carina 82 Articles
Carina Badea [Food& Coaching] Specialist in nutritie vegetariana. Coach in mancat emotional. Ajut oamenii sa creeze relatii armonioase cu corpul si cu hrana.
Contact: Website Facebook
Previous article
Next article

Be the first to comment

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.


*

*


DESPRE MINE

Carina Badea [Food& Coaching] Specialist in nutritie vegetariana. Coach in mancat emotional. Ajut oamenii sa creeze relatii armonioase cu corpul si cu hrana.
POSTARI RECENTE
  • SI TU TE ASCUNZI ATUNCI CAND MANANCI EMOTIONAL?

    03/08/2022
  • De ce nu reusim atunci cand ne setam intentii la inceput de an?

    06/01/2022
  • CUM SA NU TE INGRASI DE SARBATORI?

    22/12/2021
  • CUM SA ITI REVII DUPA UN ESEC

    24/11/2021
  • DESPRE DOLIU. PENTRU CEI CARE AU NEVOIE SA CITEASCA DESPRE ASTA

    18/11/2021
FACEBOOK
CONTACT
carinabadeapjf@gmail.com
DISCLAIMER
Acest blog ofera informatii generale despre sanatate. Informatiile si continutul furnizat in acest blog nu sunt destinate si nu trebuie interpretate ca sfaturi medicale. Daca ai o problema medicala, trebuie sa te adresezi medicului tau. Nu ignora recomandarile medicale profesionale din cauza unui lucru pe care il citesti pe acest blog sau in materialele asociate. Daca crezi ca ai o urgenta medicala, adreseaza-te imediat medicului tau. Opiniile exprimate pe acest blog si pe site-ul web nu au nicio legatura cu cele ale oricarei institutii medicale.
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Copyright © 2022 | projectfit.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT