HEALTHY TIPS

DE CE UNII OAMENI PLANG ATUNCI CAND ASCULTA MUZICA?

de ce unii oameni plang cand asculta muzicaOamenii sunt expusi la stimuli muzicali timp de aproape 20% din viata activa, dar o mare parte din experienta muzicala pe care o traieste umanitatea ramane un mister.

 

Preferintele muzicale ale oamenilor sunt corelate cu trei mari tipare de gandire.

 

Empaticii sunt puternic interesati de gandurile si emotiile persoanelor care ii inconjoara.

Sistematizatorii sunt atrasi in special de ceea ce inseamna sisteme si reguli care guverneaza lumea in care traiesc.

Cea de-a treia tipologie este cea a Echilibratilor si ii include pe acei oameni care se situeaza la jumatatea distantei dintre empatie si sistematizare.

Cercetarile realizate in ultimul deceniu au dovedit ca 95% din populatia Globului poate fi incadrata in una dintre aceste trei grupe si ca aceasta clasificare este intr-o corelatie extrem de stransa cu personalitatea si comportamentul uman. De exemplu, pozitionarea intr-o anumita categorie poate sa sugereze daca cineva este inclinat sa studieze mai indeaproape stiintele exacte sau, dimpotriva, pe cele umaniste. Mai mult, insa, aceste categorii sunt in stransa legatura si cu preferintele muzicale.

 

Muzica pe care o asculti reflecta tiparele de gandire in care te incadrezi

 

Studiul realizat la Universitatea Cambridge a scos la iveala faptul ca oamenii incadrati in categoria Empaticilor prefera muzica lenta, profunda, care transmite mesaje de tristete sau melancolie si care indeamna la meditatie, precum cele emanate de baladele rock, de unele piese R&B sau jazz, cum ar fi, de pilda, melodia ”Come Away With Me” cantata de Norah Jones ori ”Hallelujah”, in interpretarea lui Jeff Buckely. Ei sunt cei care se simt complesiti atunci cand asculta muzica incarcata cu emotie.

 

Pe de alta parte, Sistematizatorii prefera ritmuri mai intense, precum cele care transpar din rockul pur, muzica punk sau heavy metal. De asemenea, aceasta categorie prefera si genurile clasice de mare profunzime intelectuala si complexitate compozitionala, precum ”Etude Opus 65 no. 3” de Alexander Scriabin.

 

Cea de-a treia categorie, Echilibratii de tip B au fost definiti drept persoane deschise la nou care agreeaza melodii dintr-o gama mult mai variata de genuri.

 

Suntem toti diferiti si, totusi, suntem la fel. Iar muzica pe care o ascultam nu face decat sa confirme acest lucru. 

 

Sursa: descopera.ro

About Carina 97 Articles
Carina Badea - IN CURAND