Tip of the day

DIETA PENTRU HIPOTIROIDIE

dieta pentru hipotiroidie

Hipotiroidismul consta in deficienta hormonilor tiroideni necesari corpului uman pentru o functionare optima, incetinind o varietate de functii ale organismului, printre care si  metabolismul.

Cauze:

  • Peste tot in lume, deficitul de iod este prima cauza de hipotiroidism.
  • Una dintre cele mai frecvente etiologii ale hipotiroidismului este tiroidita Hashimoto, o afectiune in care sistemul de aparare al corpului sau sistemul imun produce anticorpi, care ataca si distrug in timp tesutul tiroidian. Ca rezultat, glanda tiroida nu mai produce hormoni tiroidieni.
  • Tratamentele chirurgicale la nivelul tiroidei: tiroida poate fi scoasa in intregime (tiroidectomie totala) sau partial, pentru a trata boli ca hipertiroidismul (se produce prea mult hormon tiroidian), o glanda tiroidiana prea mare (gusa) care face inghitirea dificilă, cancerul tiroidian sau nodulii tiroidieni care pot fi supra-activati sau cancerosi.
  • Terapia cu iod radioactiv: se foloseste frecvent pentru tratamentul hipertiroidismului; această metoda distruge glanda tiroida.
  • Iradierea externa: folosita pentru tratamentul unor cancere ca limfomul Hodgkin; acest tratament radioactiv poate distruge glanda tiroida.
  • Infectiile: infectile virale si bacteriene pot afecta, temporar, glanda tiroida, ducand la o formă de hipotiroidism pe termen scurt; hipotiroidismul dat de infectii nu devine, de obicei, permanent.
  • Medicamentele: unele medicamente pot interfera cu producerea de hormoni tiroidieni; litiul carbonic este unul dintre cele mai cunoscute medicamente care duc la hipotiroidism; altele sunt amiodarona si alfa-interferonul .
  • Rar, afectiuni ale glandei pituitare (hipofiza) sau ale hipotalamusului determină forme secundare si tertiare ale hipotiroidismului: glanda pituitara si hipotalamusul produc hormoni care controleaza functia tiroidiana si, ca raspuns, afecteaza capacitatea acesteia de a produce hormoni tiroidieni .
  • Iodul in exces: prezent in alimente sau medicamente, poate reduce functia glandei tiroide; aceasta problema este temporara.
  • Hipotiroidismul congenital- aproximativ unul din 4000 de nou-nascuți are o glanda tiroidiana cu probleme functionale.
  • Consumul de alimente goitrogenice (soia si produsele derivate din soia nefermentate, legume din familia crucifere consumate in exces si in stare cruda, mei).
  • Varsta (riscul creste dupa varsta de 50 de ani).
  • Sexul (femeile devin mai predispuse spre a dezvolta hipotiroidie in perioade de fluctuatii hormonale: perimenopauza, menopauza, sarcina si postpartum).
  • Trauma/accidentare serioasa a gatului.

Riscul este ridicat si la persoanele care sunt/au fost diagnosticate cu una dintre urmatoarele boli sau conditii:

  • Boli tiroidieni, alte, decat hipotiroidia.
  • Imbalante/boli ale glandei pituitare si a sistemului endocrin (diabet, tumora a glandei pituitare, sindromul ovarelor polichistice (PCOS), endometrioza, menopauza prematura.
  • Sindromul oboselii cronice.
  • Fibromialgia.
  • Sindrom Carpal tunnel.
  • Sindrom mitral valve prolapse (MVPS).
  • Virus Epstein-Barr (EBV).
  • Mononucleoza.
  • Depresie.
  • Infertilitate/avorturi spontane multiple.
  • Sindromul Celiac, intoleranta sau sensibilitate la gluten.

Simptome:

–          oboseala;

–          incetinirea gandirii;

–          depresie, iritabilitate;

–          crestere inexplicabila in greutate/ dificultate marita a eforturilor de a slabi ;

–          edeme localizate sau generalizate;

–          sensibilitatea la temperaturi scazute;

–          pielea poate deveni uscata si aspra;

–          parul poate deveni aspru sau subtire, genele ar putea incepe sa cada si unghiile ar putea deveni fragile;

–          usoara umflare a pleoapelor;

–          incetinirea ritmului cardiac (scade numarul de batai pe minut ale inimii);

–          dureri musculare si de articulatii;

–          libidou scazut;

–          incetinirea  miscarilor intestinale, constipatie;

–          poate creste nivelul de colesterol din sange;

–          ciclu menstrual neregulat, abundent;

–          sindrom premenstrual (SPM) accentuat;

–          infectii/viroze recurente.

Tratamentul hipotiroidiei

De obicei, medicii vor trata hipotiroidismul cu medicamente de substitutie hormonala tiroidiana (chiar si in cazurile de hipotiroidie subclinica cauzata de anumite excese sau deficiente, sensibilitati alimentare)  ca Levotiroxina.

Totusi, din ce in ce mai multi specialisti au inceput sa fie atenti la importanta dietei ca si factor contributor la bolile tiroidiene. Un studiu nou a scos in evidenta ca deficienta de seleniu poate fi cauzata de malabsorbtia nutrientilor cauzata de sensibilitatea la gluten. Nu este un mister medical ca chiar si o usoara sensibilitate la gluten poate cauza deficiente minerale si vitaminice, una dintre cele mai importante deficiente fiind cea de seleniu.  Seleniul este un mineral cu functiii multiple in organism:

  • Joaca rol in producerea hormonului tiroidian T3 (activ)-este parte a enzimelor convertitoare de T4 în T3.
  • Este un puternic antiinflamator si este important pentru reglarea sistemului imunitar.
  • Joaca un rol si in vascozitatea sangelui (reduce coagularea excesiva a sângelui).
  • Pune in actiune cel mai important sistem antioxidant al corpului uman.

Alti nutrienti importanti pentru functionarea optima a glandei tiroide:

  • Iodul- tiroida proceseaza iodul din componenta produselor alimentare pe care il transforma in cei doi hormoni tiroidieni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3).
  • Vitaminele D si A- aceste vitamine liposolubile fac posibila comunicarea dintre hormonul T3 si AND-ul uman si stabilesc rata metabolica.
  • Zinc si magneziu- ajuta corpul uman sa produca hormonul TSH (care stimuleaza productia si secretia hormonilor tiroidieni).
  • Proteinele- sunt necesare pentru a forma baza hormonilor tiroidieni. Formeaza structuri peptidice care transfera hormonii prin sange in tesuturi.

Magnesium-Comprising-Diet

Dieta este importanta in restabilirea nivelului normal de hormoni tiroidieni. Prin respectarea unei diete corespunzatoare veti observa o schimbare semnificativa a starii generale de sanatate. Cu o alimentatie adecvata veti putea sa controlati cele mai multe simptome ale hipotiroidismului, inclusiv modificarile corporale. De asemenea, este indicat sa mancati 5-6 mese mici pe zi – mai degraba decat 3 mese principale – pentru a stabiliza metabolismul si a estompa simptomele.

 Dieta pentru hipotiroidie trebuie sa includa:

  • Spirulina– prin microelemente, acizi grasi esentiali si aminoacizi, stimuleaza productia de hormoni tiroidieni, iar phycocianina (pigmentul albastru) ajuta intensificarea proceselor metabolice.
  • Seleniul, cu rol antioxidant si antiinflamator, protejeaza tiroida de efectul nociv al radicalilor liberi si stimuleaza conversia de T4 in T3. Alimente bogate in seleniu: oua, ciuperci, ceapa, crustacee, peste.
  • Zincul imbunatateste activitatea glandei tiroide, de acea se recomanda consumul alimentelor bogate in zinc: laptele, scoicile, pestele, cereale integrale, dovleacul, pepenele galben, caisele.
  • Magneziul imbunatateste si el functia tiroidei si se gaseste in legume si frunze verzi, nuci, avocado, ciocolata neagra, banane.
  • Calciu si vitamina D– dupa cum am mentionat mai sus, aceste vitamine liposolubile fac posibila comunicarea dintre hormonul T3 si AND-ul uman si stabilesc rata metabolica (spanac, somon, iaurt, fasole alba, oua).
  • Alimentele crude bogate in iod ar putea reduce efectele bolii. Algele marine si nucile sunt bogate in iod. Totusi, ar trebui sa se urmeze recomandarea medicului si in acest caz, intrucat consumul necorespunzator de iod ar putea afecta functia tiroidei, in loc sa o reglementeze.
  • Acizi grași Omega 3 in forma naturala- fructe de mare, alge marine, peste, crustacee, dar si seminte de in, de canepa, de chia.
  • Vitamina B– ajuta organismul sa produca energie. Se gaseste in orezul brun, quinoa, linte, cartofi, spanac.
  • Legume de provenienta organica. Lista poate include anason, anghinare, sparanghel, sfecla, broccoli, gulie, ceapa, patrunjel, ridichi, rubarba, dovlecei, cartofi dulci, dovlecei si igname.
  • Carne. Puteti sa mancati carne de pui, peste, miel si curcan. Pestele ar trebui sa fie oceanic si sa contina un nivel scazut de mercur. Evitati consumul de pestele-spada, ton de mari dimensiuni si macrou, deoarece aceste tipuri de peste pot contine foarte mult mercur. Carnea de pui, curcan sau miel ar trebui sa provina de la ferme locale, unde animalele nu au fost hranite cu hormoni sau tratate cu antibiotice. Carnea de vita poate fi inclusa in dieta pentru hipotiroidism, fara sa se faca excese. Se vor evita mezelurile si carnea procesata.
  • Ierburi si condimente. Exista multe condimente permise in dieta pentru hipotiroidism. Acestea pot fi: piper negru, busuioc, coriandru, rozmarin, chimen, usturoi, ghimbir, menta, oregano, patrunjel, salvie si cimbru.
  • Alimente bogate in fibre. Trebuie sa va asigurati ca includeti in dieta dumneavoastra o multime de alimente bogate in fibre (solubile si insolubile), mai ales daca doriti sa pierdeti in greutate. Fibrele ofera un sentiment de satietate si combatconstipatia. Ideal este sa obtineti aportul necesar de fibre din alimente, mai degraba decat din suplimente alimentare, deoarece fibrele naturale sunt absorbite mai bine de catre organism.

Remedii naturiste recomandate in hipotiroidie:

  • Sanzienele ,dragaica (Galium verum),recunoscute pentru efectul lor in reglarea activitații glandei tiroide (hipo sau hipertiroidie), tratamentul nodulilor tiroidieni sau tulburarilor nervoase generate de disfunctiile glandei tiroide, stari de excitatie cerebrala, insomnie, isterie, epilepsie, oboseala sau slabiciune; se poate administra sub forma de infuzie sau tinctura (o lingurita de 3- 4 ori pe zi)  tratamentul este de lunga durată, se intinde pe 6 luni – 1 an.
  • Ienuparul (Juniperus communis), activeaza procesele metabolice, detoxifica organismul, elimina surplusul de lichide din tesuturi, imbunatateste circulatia periferica, stimuleaza digestia, combate dereglarile hormonale. Se administreaza sub forma de tinctura, pulbere din boabe macinate, decoct. Eficient si in boli infectioase, tulburari circulatorii, disfunctii endocrine, obezitate. Se administreaza o cura de maxim o luna, deoarece poate provoca iritatii renale.
  • Cretisoara (Alchemilla vulgaris), regleaza activitatea glandelor sexuale, detoxifica, elimina surplusul de apa din organism, are actiune antiinflamatorie, antiifectioasa; se administreaza sub forma de infuzie in amestec cu coada calului.
  • Coada soricelului (Achillea milefolium) regleaza activitatea hormonala a gonadelor, imbunatateste circulata periferica si cerebrala. Se poate administra in amestec cu alte plante cu tropism specific la nivelul glandei tiroide.
  • Catina alba (Hyppophae rhamnoides), puternic antioxidant, antiinflamator, antitumoral, sedativ al sistemului nervos, imunomodulator, stimuleaza metabolismul si are actiune tonica generala, efect reconfortant, revitalizant, grabeste vindecarea, regenerarea tesuturilor, scade perioada de convalescenta dupa boala, are efect antiimbatranire. Se administreaza sub forma de sirop, tinctura sau cură cu fructe proaspete, poate fi deosebit de benefica.
  • Schinduf (Trigonela foenum), pulberea din seminte de schinduf  se poate folosi in amestec cu alte plante.
  • Cura cu otet de mere cu miere– se bea zilnic un pahar cu apa plata in care se adauga 2 lingurite de otet de mere si una-doua lingurite de miere.

De evitat în hipotiroidie:

  • Unele legume in stare cruda: sparanghel, broccoli, spanac, varza, conopida, napi, ridichi si mustar. Puteti consuma aceste alimente gatite pentru a neutraliza proprietatile goitrogenului (substanta ce se gaseste in aceste alimente si care afecteaza nivelul hormonilor tiroidieni).
  • Produse din soia si derivate de soia. Evitati consumul de edamame, miso, lapte de soia, proteine din soia, sos de soia, tempeh si tofu.
  • Produse ce conțin gluten: lista include majoritatea sosurilor utilizate pentru prepararea la gratar a carnurilor, unele tipuri de mezeluri, drojdia de bere, guma de mestecat, o gama larga de stabilizatori, amidon modificat, unele condimente, emulgatori, malt, arome de malt si proteine vegetale texturate.
  • Produsele procesate ce contin aditivi alimentari sintetici (mezeluri, snacks-uri procesate, deserturi procesate, alimente semipreparate).
  • Alimentele cu un indice glicemic foarte ridicat: zahar, deserturi procesate, paine alba, paste fainoase, bere, cartofi prajiti, snacks-uri procesate).
  • Sarea iodata.
  • Reduceti consumul de bauturi sau alimente care contin cofeina. Renuntati la tigari si alcool, deoarece toate acestea inhiba functia tiroidiana.

 

Atentie: 

Acest articol contine informatii generale de natura medicala scrise cu scop educational.  Aceste informatii nu pot fi considerate  sfaturi, diagnoze, planuri de tratament sau retete medicale si nu ar trebui folosite in acest scop. Consulta un medic daca ai intrebari specifice sau ai nevoie de sfaturi personalizate in ceea ce priveste o afectiune medicala.

Referinte: Mary J. Shomon, The Thyroid Diet, Harper Collins Publishers, 2004
                  Phyllis A. Balch, Nutritie si biotratamente, Litera, 2009
                  http://www.webmd.com/
                  http://www.sfatulmedicului.ro/
About Carina 95 Articles
Carina Badea - IN CURAND