Efectele miscarii asupra corpului tau.
Desi ceea ce pare sa ne intereseze cel mai mult in legatura cu antrenamentele tine de slabire si, in general, de felul in care aratam, miscarea regulata are beneficii de care s-ar putea bucura si cei care sunt mai degraba axati pe ”gandirea critica” si viata ”cerebrala”. Intr-adevar, antrenamentele fizice regulate au ca efect direct imbunatatirea functiei cerebrale.
Unul dintre cele mai importante efecte ale sportului asupra corpului este normalizarea nivelurilor de glucoza, insulina si leptina, optimizand functiile receptorilor pentru insulina si leptina. Acesta este un factor major ce contribuie la starea generala de sanatate si la prevenirea bolilor cronice.
Activitatea fizica afecteaza corpul in numeroase alte feluri, atat direct, cat si indirect.
Efectele miscarii asupra corpului:
- imbunatatirea functiei sexuale;
- imbunatatirea functiei cerebrale;
- piele mai luminoasa si curata;
- imbunatatirea dispozitiei;
- imbunatatirea somnului.
Ce se intampla in corpul tau atunci cand faci miscare?
Un articol publicat pe huffingtonpost.com scoate in evidenta un numar de efecte biologice ale miscarii fizice regulate asupra corpului tau, de la crestetul capului pana la degetele picioarelor.
Aceste schimbari pot aparea in:
✔️Muschi
Muschii tai folosesc glucoza si ATP pentru a se contracta si a face posibila miscarea. Pentru a crea mai mult ATP, corpul tau are nevoie de mai mult oxigen, astfel creste ritmul respiratiei, iar inima ta incepe sa pompeze oxigen inspre directia muschilor. Fara oxigen suficient, in muschi se va forma acid lactic. Rupturile mici din muschii tai (care se formeaza atunci cand faci sport) vor cauza o serie de efecte, cel mai vizibil fiind cresterea volumului muschilor.
✔️Plamani
Atunci cand muschii tai cer mai mult oxigen (chiar si de 15 ori mai mult oxigen in comparatie cu starea relaxata)- ritmul respirator creste. In momentul in care muschii ce inconjoara plamanii nu pot sa se contracte mai repede de atat, ai ajuns in starea denimita VO2 Max- capacitatea maxima de absorbtie a oxigenului. Cu cat se mareste pragul VO2 Max, cu atat esti intr-o forma fizica mai buna.
✔️Inima
Dupa cum am mentionat si mai sus, ritmul batailor cardiace creste in momentul in care executi antrenamente, pentru a putea mari cantitatea de sange oxigenat trimisa spre muschii tai. Cu cat esti intr-o forma fizica mai buna, cu atat inima ta va executa acest proces mai eficient, permitandu-ti sa maresti durata antrenamentelor. Ca si efect secundar, eficientizarea acestui proces micsoreaza ritmul cardiac in repaus. Chiar si presiunea sanguina va scadea, ca rezultat al formarii de vase de sange noi (angiogeneza).
✔️Creier
Cresterea cantitatii de sange transportate va fi benefica si pentru creierul tau, permitandu-i aproape imediat sa functioneze mai bine. Astfel, vei fi capabila sa te concentrezi mai bine dupa un antrenament. In plus, activitatea fizica regulata va duce la formarea de celule cerebrale noi. In hippocampus, acele noi celule vor contribui la imbunatatirea memoriei si a procesului de invatare.
Atunci cand faci sport in mod regulat, creierul tau se adapteaza acestor valuri de sange frecvente activand si dezactivand anumite gene. Multe dintre aceste schimbari imbunatatesc functia cerebrala si te protejeaza impotriva bolilor precum Alzeihmer-ul, Parkinson’s, a atacurilor cerebrale, dar si de declinul cauzat de imbatranire.
In timpul antrenamentelor este declansat un numar mare de neurotransitatori, cum ar fi endorfinele, serotonina, dopamina, glutamatul si GABA. Unele dintre acestea sunt binecunoscute pentru efectele asupra starii de spirit. Antrenamentele fizice regulate sunt demonstrate a fi utile in prevenirea si tratarea depresiei.
✔️Articulatii si oase
Activitatea fizica poate sa plaseze greutati de pana la 6 ori mai mari pe articulatii si oase. Masa osoasa atinge un maxim la maturitate dupa care incepe sa intre in declin incet, dar sigur. Sportul te poate ajuta sa mentii o masa osoasa sanatoasa pe masura ce imbatranesti. S-a demonstrat ca antrenamentele de forta ajuta la prevenirea osteoporozei.
Sanatatea creierului este in legatura directa cu nivelul de activitate fizica.
Un alt articol publicat pe lifehacker.com se concentreaza in mod exclusiv asupra schimbarilor la nivel cerebral in timp ce faci miscare. Desi am mentionat mai sus ca in timpul activitatii fizice sportive sunt eliberati neurotransmitatori, cum ar fi endorfinele, acestea nu sunt singurele beneficii care pot fi acordate sportului, atunci cand urmarim efectele asupra creierului.
Cand incepi un antrenament, creierul tau recunoaste aceasta activitate ca fiind un moment de stres. In timp ce presiunea sanguina creste, creierul tau este programat sa creada ca lupti sau fugi de un adversar (mecanismul fight or flight). Pentru a-ti proteja creierul de stres, acesta elibereaza BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor). BDNF are o actiune protectoare si reparatorie asupra neuronilor si actioneaza ca un comutator de resetare. Acesta este si motivul pentru care ne simtim usurati si senini dupa antrenamente.
Oamenii de stiinta au descoperit legatura dintre sanatatea cerebrala si nivelul de activitate fizica de ceva timp, dar abia recent au aflat ca de fapt aceasta legatura este esentiala, este LEGATURA . Aceste noi descoperiri arata ca activitatea fizica regulata nu doar te ajuta sa creezi un creier ce opune rezistenta degenerarii, ci ajuta chiar si la cresterea abilitatilor cognitive.
BDNF are actiune atat asupra creierului, cat si asupra muschilor, iar aceasta interconexiune pare sa fie o parte majora a explicatiei pentru care un antrenament fizic poate sa aiba efecte benefice asupra tesutului cerebral.
BDNF si endorfinele au asupra creierului efecte similare cu cele ale morfinei si heroinei, dar fara efectele secundare negative. Chiar contrare acestora!
Cat de des trebuie sa faci sport pentru a observa efectele miscarii asupra corpului?
Un studiu din 2012 publicat in revista stiintifica ”Neuroscience” – ”Secretul cresterii productivitatii si fericirii zilnice este o investitie permanenta in activitatile fizice regulate” raspunsul pare sa sugereze mai degraba ”putin in fiecare zi, decat mult, doar o data sau de doua ori pe saptamana”.
Totusi, s-a observat ca activitatea fizica regulata nu va avea aceleasi efecte asupra tuturor.
Unii oameni (aproximativ 30% din cei de descendenta caucaziana) poseda o varianta a genei BDNF care impiedica productia de BDNF ce urmeaza unui antrenament. Oamenii ce au aceasta varianta de BDNF nu au observat imbunatatirea memoriei dupa o perioada indelungata in care au efectuat activitati fizice regulate. Chiar si asa, cumuland efectele pe care le are sportul asupra tesutului cerebral si a functiilor acestuia, acestea s-au dovedit a fi favorabile.
Conform mercola.com, nu trebuie sa te antrenezi ca un atlet ca sa obtii rezultate. Daca esti o persoana mai degraba sedentara, exista speranta si pentru tine. Poti obtine beneficii chiar si daca stai in picioare timp de 20 de minute. Desigur, cu cat creste intensitatea activitatilor fizice, cu atat vor fi mai pronuntate rezultatele.
S-au facut si studii care demonstreaza ca cei ce fac sport in timpul saptamanii de munca, observa o capacitate mai ridicata pentru munca, sunt mai productivi, beneficiind si de o crestere a motivatiei. Este si mai important sa faci miscare in mod regulat atunci cand ai o munca sedentara, stand pe scaun 8 ore pe zi (sau chiar mai mult). O plimbare scurta (5-10 minute) o data la o ora-doua este profund benefica pentru starea generala de sanatate.
In mod ideal, pentru optimizarea starii tale generale de sanatate, ar fi bine sa alegi un program de exercitii fizice variate. Ca regula generala, in momentul in care un exercitiu devine mai usor, este cazul sa ii cresti intensitatea sau sa alegi un alt exercitiu, pentru a continua sa-ti provoci corpul.
Conteaza orice fel de miscare pe care o poti incorpora in timpul zilei, chiar daca ai programat un timp anume pentru antrenamente. Totul, de la mersul pe jos pana la ridicarea unor cutii sau intinsul rufelor, va fi benefic pentru corpul tau, de aceea nu ar trebui sa eviti astfel de activitati. Atat timp cat vei face miscare in mod regulat, vei observa si singur/a efectele miscarii asupra corpului tau. Spor!