GHIDUL TAU: SALATA PERFECTA. DE FIECARE DATA (infografic)

Poate ca nu sunt cea mai talentata bucatareasa care sa fi existat sub soare, dar fac salate perfecte. Poate pentru ca sunt usor de facut. Poate pentru ca-mi plac. Poate pentru ca reusesc sa combine toate cele 5 principii alimentare pe care le urmaresc, intr-o singura farfurie.

O salata poate fi garnitura sau fel principal. Satioasa, bogata in nutrienti si usor de luat cu tine.

Pentru a transforma salata anosta (pe care esti obisnuit/a sa o ignori ca garnitura) intr-una care sa troneze pe masa si sa fie denumita fel principal, nu trebuie decat sa urmezi cativa pasi simpli.

Salveaza infograficul pe tableta sau telefon si vei putea apela la el ori de cate ori ai nevoie.

cum-fac-salata

 

7 trucuri pentru o salata perfecta:

 

1. Alege baza

Baza oricarei salate reusite sunt legumele. Incepe prin a alege patul pe care se vor aseza toate celelalte. Salata iceberg, rucolla, valeriana, kale, varza, varza chinezeasca-oricare dintre aceste legume frunzoase ar fi o alegere buna.

Incearca sa pui in farfurie o cantitate cat un pumn plin, pentru fiecare portie

 

2. Adauga ceva verde

Adevarul e ca nu poti decat sa beneficiezi de o dubla cantitate de legume verzi, acestea fiind bogate in clorofila (fitonutrienti), vitamine si microminerale (A, B, C, acid folic, mangan, crom), fibre, dar poseda si capacitatea extraordinara de a activa in ficat unele gene cu rol de detoxifiere.

Aceste legume pot fi atat proaspete, cat si gatite la aburi sau pe gratar, fierte sau murate.

Le poti prepara din timp si pastra pana la 3-4 zile in frigider, pentru a putea fi folosite la nevoie.

 

3. Si ceva colorat

Proprietatile legumelor vin mai ales din culorile lor aprinse. De aceea, pentru a beneficia de ele din plin, adauga si legume colorate salatei tale. La fel, pot fi proaspete sau gatite (din timp).

 

4. Alege sursa de proteine

Daca ma urmaresti de ceva timp, atunci stii ca iti propun sa incepi planificarea meselor cu stabilirea sursei de proteine.

Incearca sa obtii un minim de 20gr de proteine la fiecare masa principala. Este mai usor pentru omnivori decat pentru vegetarieni si, mai ales, vegani, dar nu inseamna ca este imposibil.

Citeste mai multe despre proteine (animale si vegetale) aici.

Si proteinele pot fi preparate din timp si adaugate la nevoie.

Carnea, pestele, fructele de mare se pot gati si pastra pana la 3 zile la frigider. La fel si ouale fierte.

Cat despre sursele de proteine vegetale, acestea se pot fierbe din timp si imparti pe portii, pentru a fi pastrate la congelator. Le scoti in ziua respectiva si le adaugi la nevoie.

Sunt vegetariana, de aceea mananc leguminoase zilnic. Nu as avea rabdarea necesara pentru a le fierbe in fiecare zi. De aceea congelatorul meu este plin de astfel de pachetele.

salata vegetarieni

Mai apare subiectul controversatei soia. Sunt multe motive pentru a evita produsele procesate obtinute din soia. Insa, poti folosi alimentele din soia obtinute prin fermentare, cum ar fi tofu si miso. Alege varianta bio/organica.

 

5. Pluseaza cu niste grasimi sanatoase

Citeste mai multe despre grasimi aici.

Contrar unor opinii populare, grasimile nu te vor ingrasa, atat timp cat alegi grasimi sanatoase. Ba din contra, te vor ajuta sa ai o piele mai frumoasa, iti vor echilibra hormonii, te vor asista in procesul de lupta cu imbolnavirea. In plus, vei beneficia de imbunatatirea functiei creierului si a sistemului nervos.

 

6. Adauga un plus de savoare

Sunt sigura ca stii deja care sunt condimentele sau ierburile aromatice care iti plac. Nici nu trebuie sa fiu eu cea care sa-ti spuna ca daca servesti salata la munca sau la o intalnire romantica, ar cam trebui sa eviti ceapa si usturoiul. In rest, fa-ti de cap. Vei beneficia de mai mult gust, dar si de propritati nutritive extraordinare. Condimentele au efecte de intarire a sistemului imunitar, stimulare a proceselor de detoxifiere, actiune antiinflamatorie.

 

7. Nu uita de dressing

Dressing-ul este acea parte care poate sa faca sau sa strice o salata.

Nu vei da gres niciodata cu un ulei de masline extravirgin de calitate, otet/ balsamic/ de mere/ zeama de lamaie, sare si piper.

Mai poti prepara un dressing de iaurt, adaugandu-i un minim de condimente- sare, piper, fulgi de chilli.

Poate nu stiai, dar drojdia de bere inactiva ii va da dressing-ului tau un gust delicios de parmezan.

Pentru mai multe retete de dressing-uri, click aici.

Optional:

In general, proteinele din surse vegetale vin la pachet cu carbohidrati complecsi.

Pot fi combinate alimente ce contin proteine din surse vegetale, pentru a obtine proteine complete (de exemplu, linte cu orez). Citeste mai multe despre combinatiile de proteine vegetale aici.

Daca salata ta contine proteine provenite din surse animale, poti adauga si o portie cat un pumn de carbohidrati complecsi (quinoa, hrisca, cereale integrale, paste din grau dur, couscous) pentru a obtine o masa mai satioasa.

dpkjiv1

 

Ai ghicit, sunt acea persoana care comanda salate in restaurante. Si nu pentru ca tin dieta sau mi-ar fi frica sa nu ma ingras. Pur si simplu, imi plac.

Salatele sunt mai mult decat un instrument de tortura pentru sufletele aflate in purgatoriul slabitului. Da-le o sansa. 😉

Facebooktwittergoogle_pluspinterest