GHIDUL TAU: SALATA PERFECTA. DE FIECARE DATA

infografic

 

salata perfecta

 

Poate ca nu sunt cea mai talentata bucatareasa care sa fi existat sub soare, dar fac salata perfecta.

  • Poate pentru ca sunt usor de facut. 
  • Poate pentru ca-mi plac.
  • Poate pentru ca reusesc sa combine toate cele 5 principii alimentare pe care le urmaresc, intr-o singura farfurie.

 

Pentru a transforma salata anosta (pe care esti obisnuita sa o ignori ca garnitura) intr-o salata perfecta care sa troneze pe masa si sa fie denumita fel principal, nu trebuie decat sa urmezi cativa pasi simpli.

 

7 pasi pentru a construi o salata perfecta:

 

1. Alege baza

Baza oricarei salate reusite sunt legumele. Incepe prin a alege patul pe care se vor aseza toate celelalte.

Salata iceberg, rucolla, valeriana, kale, varza, varza chinezeasca-oricare dintre aceste legume frunzoase ar fi o alegere buna.

 

2. Adauga ceva verde

Adevarul e ca nu poti decat sa beneficiezi de o dubla cantitate de legume verzi, acestea fiind bogate in clorofila (fitonutrienti), vitamine si microminerale (A, B, C, acid folic, mangan, crom), fibre, care poseda si capacitatea extraordinara de a activa in ficat unele gene cu rol de detoxifiere.

Aceste legume pot fi atat proaspete, cat si gatite la aburi sau pe gratar, fierte sau murate.

Le poti prepara din timp, pentru a le pastra pana la 3-4 zile in frigider, fiind folosite la nevoie.

 

3. Si ceva colorat

Proprietatile legumelor vin mai ales din culorile lor aprinse. De aceea, pentru a beneficia de ele din plin, adauga si legume colorate salatei tale. Si acestea pot fi proaspete sau gatite.

 

4. Alege sursa de proteine

Daca ma urmaresti de ceva timp, atunci stii ca iti propun sa incepi organizarea meselor cu stabilirea sursei de proteine.

Incearca sa obtii un minim de 20gr de proteine la fiecare masa principala.

Citeste mai multe despre proteine (animale si vegetale) aici.

Proteinele pot fi, si ele,  preparate din timp si adaugate la nevoie.

Carnea, pestele, fructele de mare se pot gati si pastra pana la 3 zile la frigider. La fel si ouale fierte.

Cat despre sursele de proteine vegetale, acestea se pot fierbe din timp si se pot imparti pe portii, pentru a fi pastrate la congelator.

Sunt vegetariana, de aceea mananc leguminoase zilnic. Nu as avea rabdarea necesara pentru a le fierbe in fiecare zi. De aceea congelatorul meu este plin de astfel de pachetele.

In caz de nevoie, poti apela si la conserve de naut, linte, fasole, quinoa etc.

Poti folosi si alimente din soia obtinute prin fermentare, cum ar fi tofu si miso. Alege varianta bio/organica si consuma intre 1-3 ori pe saptamana.

 

salata vegetarieni

 

 

5. Pluseaza cu grasimi sanatoase

Citeste mai multe despre grasimi aici.

Contrar unor opinii populare, grasimile nu te vor ingrasa, atat timp cat alegi grasimi sanatoase. Ba din contra, te vor ajuta sa ai o piele mai frumoasa, iti vor echilibra hormonii, te vor asista in procesul de lupta cu imbolnavirea. In plus, vei beneficia de imbunatatirea functiei creierului si a sistemului nervos.

 

6. Adauga un plus de savoare

Sunt sigura ca stii deja care sunt condimentele sau ierburile aromatice care iti plac. Nici nu trebuie sa fiu eu cea care sa-ti spuna ca atunci cand servesti salata la munca sau la in timpul unei intalniri romantice, ar trebui sa eviti ceapa si usturoiul. In rest, fa-ti de cap. Vei beneficia de mai mult gust, dar si de propritati nutritive extraordinare.

Condimentele au efecte de intarire a sistemului imunitar, stimulare a proceselor de detoxifiere si actiune antiinflamatorie.

 

7. Nu uita de dressing

Dressing-ul este acea parte care poate sa faca sau sa strice o salata.

Nu vei da gres niciodata cu un ulei de masline extravirgin de calitate, otet/ balsamic/ de mere/ zeama de lamaie, sare si piper.

Mai poti prepara un dressing din iaurt, adaugandu-i un minim de condimente- sare, piper, fulgi de chilli, busuioc etc

Drojdia de bere inactiva ii poate da dressing-ului un gust delicios de parmezan.

 

Optional:

In general, proteinele din surse vegetale vin la pachet cu carbohidrati complecsi. Acestea pot fi combinate cu alimente ce contin proteine din surse vegetale, pentru a obtine proteine complete (de exemplu, linte cu orez). Citeste mai multe despre cum poti obtine proteine complete din surse vegetale aici.

Daca salata ta contine proteine provenite din surse animale, poti adauga si o portie (de marimea unui pumn) de carbohidrati complecsi (quinoa, hrisca, cereale integrale, paste din grau dur, couscous) pentru a obtine o masa mai satioasa.

dpkjiv1

 

Ai ghicit, sunt acea persoana care comanda salate in restaurante, si nu pentru ca tin dieta sau mi-ar fi frica sa nu ma ingras. Pur si simplu, imi plac.

Salatele sunt mai mult decat un instrument de tortura pentru sufletele aflate in purgatoriul slabitului. Da-le o sansa. 😉

About Carina 47 Articles
Ghid in nutritie constienta. Ajut oamenii sa obtina starea de vitalitate si un corp armonios prin puterea mintii si a nutritiei constiente.

1 Comment on GHIDUL TAU: SALATA PERFECTA. DE FIECARE DATA

  1. M-a interesat 100% articolul tău. Deși sunt un laic complet pe această temă, sper să citesc mai multe postări de genul acesta. Încep să citesc și am sentimentul că nu voi fi dezamăgit!

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. CUM SA MANANCI MAI MULTE LEGUME? INTREBARI SI RASPUNSURI - PROJECT FIT

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*