GUSTUL SE AFLA IN CREIER, NU IN LIMBA. DESCOPERIREA CARE SCHIMBA TOT CE STIAI PANA ACUM

blogspotcom

Cercetatorii americani au facut o descoperire ce ar putea schimba tot ceea ce stiam despre gust.

 

Oamenii de stiinta au stabilit ca gustul este stimulat de creier si nu este provocat de receptorii de pe limba, potrivit sciencenews.org

 

Experimentul cercetatorilor de la Universitatea Columbia demonstreaza ca de fapt gustul vine mai degraba din creier, decat din limba.

 

Manipularea creierului il poate face de exemplu pe subiectul respectiv sa creada orice despre substanta pe care o bea, inclusiv ca e rea la gust, cand de fapt acesta nu s-a schimbat absolut deloc.

 

Oamenii de stiinta au facut un experiment pe un soricel de laborator. Mai intai, i-au dat rozatoarei să bea apa, fara sa-i faca nimic. Apoi i-au dat sa bea din exact acelasi rezervor, doar ca au intervenit asupra creierului cu un laser care i-a stimulat animalului celulele nervoase responsabile cu gustul amar. Moment in care soricelul a baut mai putina apa, stramband din nas nemultumit.

 

Cand cercetatorii au stimulat celulele nervoase din creierul rozatoarei responsabile cu gustul dulce, micutul animal a avut o reactie si mai violenta, inchizand ochii, scuturand din cap nervos si incercand chiar sa-si stearga cu labutele apa de la gura. De precizat ca in tot acest timp, apa administrata soricelului nu si-a schimbat deloc gustul.

 

Concluzia savantilor este ca gustul e “fabricat” in creier, nu doar la nivelul limbii, iar descoperirea ar putea schimba tot ceea ce stim despre acest subiect. Pana acum, se stia ca papilele gustative de la nivelul limbii transmit informatia la creier, cand de fapt situatia s-ar putea sa fie invers.

 

Aceiasi cercetatori de la Universitatea din Columbia au desfiintat anul trecut mitul asa-numitei “harti a limbii”, mit potrivit caruia ar exista papile gustative pentru diferite gusturi. Oamenii de stiinta americani au descoperit ca, de fapt, creierul uman detine celule specializate pentru fiecare gust, care sunt in directa legatura cu celulele de la nivelul limbii.

 

Cercetatorii spera ca descoperirile lor in acest domeniu sa ajute oamenii care-si pierd simtul gustului, odata cu inaintarea in varsta.

 

Iar speranta mea secreta este ca, daca intelegi ca preferintele tale sunt influentate de emotie mai mult decat de gustul alimentului in sine, vei putea trece peste anumite aversiuni si vei putea alege sa mananci alimente bogate nutritiv, de care are nevoie corpul tau, in defavoarea celor saracite de nutrienti si imbogatite cu calorii goale.

 

Sursa: rfi.ro

Facebooktwittergoogle_pluspinterest