LIMITE, VORBIT IN PUBLIC SI TOASTMASTERS

 

Toastmasters vorbit in public

Conform unor studii, vorbitul in public este frica numarul 1 a oamenilor, detronand, in mod surprizantor, chiar frica de moarte.

 

Nu am facut parte din sondaje, dar as putea face parte din statistici.

 

Tinand cont de acest blocaj personal, am evitat cu grija situatiile in care as fi fost nevoita sa vorbesc in public. Pana intr-o zi cand am avut revelatia ca, daca vreau sa trec la nivelul urmator- organizare de workshop-uri si seminare, ar cam trebui sa pot vorbi in fata unei multimi.

 

Ok. Hotarare asumata. Primul pas? Google, bineinteles.

 

Mare mi-a fost surprinderea cand am aflat ca Toastmasters, un club despre care am citit in atatea carti de leadership si branding, exista si in Romania. Nu doar atat. Exista si in Constanta.

 

Cu prima ocazie, m-am alaturat unei sedinte Toastmasters. Atunci si acolo am inteles de ce acest club a reusit sa creeze atatia lideri.

 

Sedintele sunt structurate astfel incat sa poti face cate un pas mic de fiecare data cand participi. Cu cat evoluezi, cu atat devin mai mari pasii si cu atat prinzi mai multa incredere in ceea ce ai de oferit, ca public speaker. Ca si bonus, te afli intr-un mediu pozitiv si primesti in mod constant feedback.

 

de la prima sedinta pana la primul discurs.

 

Experienta mea in blogging mi-a aratat ca creativitatea nu se naste din haos. Si pentru ca nu pot face lucruri pe care nu le inteleg, eu find eu, am citit manualele. Mi-am cumparat 4 carti de public speaking. Am citit una. Eram pregatita de primul discurs. Sau asa am crezut.

 

Partea care m-a amuzat cel mai mult in prezentarea discursului nu au fost nici genunchii ce imi tremurau incontrolabil sau ochii ce cautau mai mult tavanul decat oamenii din fata. Ci faptul ca am invatat mai multe in timpul prezentarii si a evaluarii discursului decat invatasem pana acum din toate acele carti. Actiunea bate cunostintele. Cine-ar fi stiut? 🙂

 

 

Concluziile dupa primul discurs:

 

  1. Nu am murit. Pe principiul: ”Yeah, it was hard. But did you die?”
  2. Multimea nu a devenit brusc un dragon cu 20 de capete. Ba chiar mai mult de atat. In momentele cand am avut prezenta de spirit sa cobor ochii din tavan spre oamenii din fata, I-am vazut ascultandu-ma cu atentie si chiar razand la glumitele ”oh-so-funny” din discurs.
  3. Nu a fost perfect. Si nici nu a fost nevoie.
  4. Pregatita sau nu, invat mai multe daca sar, decat daca stau pe loc.
  5. Daca pot vorbi aici, pot vorbi oriunde.

 

Toastmasters Constanta

 

Ce e Toastmasters, in opinia mea?

 

Experienta Toastmasters este mai mult decat un mod de a invata sa vorbesti in public.

 

Este un program de dezvoltare personala

care iti imbunatateste abilitatile de leader, capacitatile de comunicare interpersonala si chiar increderea in propriile forte.  Victoriile mici sunt cele care iti dau increderea ca poti face lucruri mari, iar fiecare sedinta iti da posibilitatea de a obtine o mica victorie.

 

E un mare castig pentru blogging

Faptul ca discursurile pregatite trebuie sa aiba intre 5 si 7 minute te forteaza sa fii concis si sa scapi de tot ce nu face parte din poveste.

Nu stiu daca ai observat, dar tendinta mea generala este de a rezolva toate problemele lumii intr-un singur articol. Pentru viitor, mi-am propus sa scriu si articole concentrate in jurul unei solutii unice.

 

Aici nu vin doar persoane speriate de vorbitul in public

Este un loc unde poti cunoaste si socializa cu oameni care au interese similare tie. Sunt profesionisti si extrem de motivati. Este un loc unde poti face Networking, cu efectul secundar de imbunatatire a capacitatilor de vorbitor in public.

 

Suna bine? Cauta cel mai apropiat club Toastmasters si vino la o sedinta.

See you there!

 

About Carina 82 Articles
Carina Badea [Food& Coaching] Specialist in nutritie vegetariana. Coach in mancat emotional. Ajut oamenii sa creeze relatii armonioase cu corpul si cu hrana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*