DAR NU E CHIAR ASA

13700067_1795909380638591_3146711990182883203_nTe provoc sa identifici greselile din acest infografic.

Este usor sa demonizam intregi grupe alimentare fara sa stim cum functioneaza, de fapt, corpul nostru.

Proteine– ignoram mezelurile din poza si faptul ca proteinele vin la pachet, cel mai adesea, atat cu grasimi, cat si carbohidrati atunci cand sunt obtinute din alimente in stare integrala, dar si ca poti obtine proteine din surse vegetale. Sunt digerate, intr-adevar, in aminoacizi, care sunt folositi de corpurile noastre pentru a reface structura corporala, fabricare de hormoni, enzime, anticorpi, chiar si energie- dar si tesut muscular- adica muschi- adica tot ce e mai important pentru noi in acest caz 🙂

Alimente ce contin carbohidrati simpli si complecsi– in afara de fructe si legume, despre care vom vorbi mai jos- sunt digerati in glucoza (dar si aminoacizi, fibre, vitamine si minerale) care este depozitata ca si glicogen in ficat si muschi, pentru a putea fi folosit ca sursa de energie la nevoie, iar EXCESUL este depozitat in tesutul adipos- adica grasime corporala.

Fructe si legume– transformate in glucoza(!), fibre, aminoacizi, fitonutrienti, vitamine si minerale- adica energie si bunastare. Si in acest caz EXCESUL de glucoza poate fi depozitat in tesutul adipos.

Grasimi– dupa digestie devin acizi grasi. Acizii grasi sunt folositi de corpurile noastre pentru a produce energie, fabricare si echilibrare de hormoni, formarea membranelor celulare, constructie/reconstructie de tesut cerebral si nervos, dar si transportul vitaminelor liposolubile. EXCESUL va fi depozitat in tesutul adipos.

Junk food, alimente procesate (printre care si mezelurile), dulciuri, sucuri din comert, grasimi hidrogenate (margarina)– digerate in glucoza in cantitate mare, acizi grasi proinflamatori si proteine denaturate. Pe langa depunerea in stratul de grasime, acestea au ca si efect dezechilibrarea hormonala, instalarea procesului inflamator, stari depresive, adictii etc. Ingrosarea stratului de grasime corporala in urma ingestiei de astfel de produse este atat efect al consumului in exces, cat si a dezechilibrelor enumerate mai sus.

Mai bine invatam ce inseamna EXCES.

About Carina 102 Articles
Carina Badea - IN CURAND