HEALTHY TIPS

TIPURI SOMATICE COMBINATE. TU CE TIP SOMATIC AI?

tipuri somatice

Tipul tau somatic influenteaza cat de repede slabesti sau depui masa musculara, cum raspunzi dietelor bogate sau sarace in carbohidrati, dar si cum reactioneaza corpul tau atunci cand faci sport.

Nu putem determina tipul somatic doar bazandu-ne pe felul in care aratam in acest moment. Daca cineva face sport de ani intregi si are o musculatura bine dezvoltata, nu putem trage concluzia imediata ca este un mezomorf. Important este sa stim cum arata inainte de a fi inceput sa faca sport in mod regulat.

De altfel, un tip somatic combinat este chiar mai comun decat un tip somatic pur. De exemplu, o persoana care depune cu usurinta masa musculara, dar se ingrasa la fel de repede, este un mezomorf endomorfic.

Afla aici care sunt caracteristicile fiecarui tip somatic:

ECTOMORF

MEZOMORF

ENDOMORF

tipuri somatice femei

La fel, si modul in care raspunzi programelor de nutritie si sport este un indicator pentru tipul tau somatic. Daca adaugi masa musculara intr-un ritm nebun, iar stratul de grasime corporala ti se subtiaza intr-un ritm la fel de nebunesc, ai castigat jack-pot-ul genetic: ai capacitatea exceptionala de a dezvolta masa musculara a mezomorfului si metabolismul extra-eficient, care te scapa de orice urma de tesut adipos, al ectomorfului.

Cat de repede raspunde corpul tau faptului ca ai incetat sa faci sport sau sa ai grija la dieta, este, la fel, un factor important in determinarea tipului tau somatic. Mentii cu usurinta muschii castigati dar te ingrasi la fel, cu usurinta? Sunt sanse mari sa fii endomorf cu o componenta mai puternica sau mai slaba de mezomorf.

Poti avea o combinatie evidenta de tipuri somatice, de exemplu: partea superioara a corpului foarte slaba, oase lungi, elegante, iar partea inferioara a corpului fiind de para, cu solduri largi, rotunde si un strat de grasime gros.

Mai trebuie mentionat si faptul ca, daca ai exces ponderal astazi, nu inseamna ca este exclusa posibilitatea sa fii, de fapt, ectomorf sau chiar mezomorf. Un program alimentar haotic si lipsa activitatii fizice poate sa duca la ingrasare, indiferent de tipul somatic. La femeile ectomorf, adeseori, desi sunt aparent slabe, un stil de viata nesanatos se vede in calitatea pielii (skinny-fat).

greautatea ideala in functie de conformatie

Daca esti in cautarea unei modalitati de a slabi eficiente si ai aflat ca esti endomorf si vei fi nevoit sa depui o munca constanta pentru a avea fizicul la care visezi, iar acest gand te sperie, nu renunta. A fi endomorf nu inseamna nici a fi genetic inferior, nici a avea o scuza pentru multele kg in plus. Pana la urma, nu te ingrasi 20+ kg din cauza ca ai un metabolism mai lent si nici nu vei slabi daca tu continui sa crezi ca este acceptabil sa bei suc in loc de apa. Inseamna doar ca iti va fi mai greu. Inseamna ca va trebui sa muncesti mai mult. Dar, atunci cand vei vedea rezultatele dorite, vei putea fi cu adevarat mandru.

Pentru un ectomorf, atunci cand acesta vrea sa depuna masa musculara, fara a slabi, va fi, la fel, o lupta grea. Dar, chiar si fara genele sportivilor de top, isi va putea vedea corpul transformandu-se cu multa munca, perseverenta ,dedicare si o atitudine pozitiva.article-0-07CC23D8000005DC-573_468x532

Important este, totusi, sa iti stabilesti obiective realiste. Daca tu esti endomorf, nu vei putea niciodata arata ca un ectomorf, chiar daca vei ajunge la un procent de grasime corporala extrem de mic. Ectomorfii slabi nu au oasele pieptului proeminente (nu vorbesc de clavicule aici, ci de asa-numitul “xilofon”). Ectomorfii slabi au oase si articulatii subtiri, astfel o greutate mai mica arata natural pe ei, pe cand endomorfilor o greutate prea mica le va da o aparenta nesanatoasa, secatuita, scheletica, chiar bolnava. Nu vei deveni mezomorf pur daca esti ectomorf, nici daca esti endomorf.

Tu ce tip somatic ai?

 

ReferinteTom Venuto, ‘Burn the fat, feed the muscle’, Fitness Renaissance, LLC, 2003

About Carina 98 Articles
Carina Badea - IN CURAND