Tipuri somatice combinate
Unul dintre cele mai dezbatute subiecte in domeniul fitness-ului si al nutritiei este daca exista, intr-adevar, tipuri somatice si daca ar trebui sa urmam sfaturi specifice pentru alimentatie si miscare, in functie de tipul somatic.
Desi exista atat argumente pro, cat si contra, eu tind sa ma situez in tabara celor care considera ca tipurile somatice sunt o realitate si ca exista anumite caracteristici, dar si sfaturi, aflarea carora poate imbunatati vietile celor care cauta sa isi construiasca un stil de viata sanatos, in concordanta cu nevoile propriului corp. In acelasi timp, nu cred ca acest subiect se situeaza clar in zona alba (da, exista si ar trebui sa urmezi absolut toate recomandarile date pentru tipul tau somatic), dar nici in zona neagra (nu exista, e pseudostiinta pura). Este bine sa fim informati si sa experimentam, punand in practica informatiile acumulate, astfel incat sa selectam ceea ce ni se aplica si sa lasam deoparte ceea ce nu este pentru noi.
”Tipul somatic este un criteriu in clasificarea corpurilor omenesti, in acest caz in functie de cateva caracteristici evidente: grosimea oaselor, masa musculara, strat adipos. Clasificarea dupa tipul somatic nu este singura si nici nu poate incadra perfect pe oricine, de aceea, ea trebuie folosita mai mult orientativ, prin evitarea incercarii de a incadra pe cineva fortat intr-un anumit tip somatic (majoritatea suntem o combinatie a celor 3 tipuri.). Totodata, tipul somatic trebuie sa reflecte anumite caracteristici constante si evidente. ”Somatic” se refera la functionarea corpului.
Ectomorful: oase subtiri, de obicei inalt, talie si umeri inguste, masa musculara si grasime putina. Creste greu in masa musculara si forta. Pierde rapid in greutate, in general din masa musculara.
Mezomorful: oase relativ groase, talie ingusta, umeri lati, inaltime medie, masa musculara mare, grasime putina. Creste rapid in masa musculara si forta. Arde usor grasimea, mentinand un strat redus chiar daca alimentatia nu este ideala.
Endomorful: oase foarte groase, in special in partea de jos a corpului, talie lata, masa musculara mare, grasime multa. Creste rapid in greutate, in special prin acumulare de grasime.”
Cristian Margarit
Tipul tau somatic influenteaza cat de repede slabesti sau depui masa musculara, cum raspunzi dietelor bogate sau sarace in carbohidrati, dar si cum reactioneaza corpul tau atunci cand faci sport.
Nu putem determina tipul somatic doar bazandu-ne pe felul in care aratam in acest moment.
Daca cineva face sport de ani intregi si are o musculatura bine dezvoltata, nu putem trage concluzia imediata ca este un mezomorf. Important este sa stim cum arata inainte de a fi inceput sa faca sport in mod regulat si daca acele caracteristici au fost constante timp de o perioada mai lunga a vietii sale.
Tipuri somatice combinate sunt mai comune decat tipurile somatice pure.
Afla aici care sunt caracteristicile fiecarui tip somatic in parte si descopera recomandari pentru alimentatie si miscare:
✔️Modul in care raspunzi programelor de nutritie si sport este un indicator pentru tipul tau somatic.
Daca adaugi masa musculara intr-un ritm nebun, iar stratul de grasime corporala ti se subtiaza intr-un ritm la fel de nebun, ai castigat jack-pot-ul genetic: ai capacitatea exceptionala de a dezvolta masa musculara a mezomorfului si metabolismul extra-eficient, care te scapa de orice urma de tesut adipos, al ectomorfului.
✔️Cat de repede raspunde corpul tau faptului ca ai incetat sa faci sport sau sa ai grija la dieta, este, la fel, un factor important in determinarea tipului tau somatic.
Mentii cu usurinta muschii castigati dar te ingrasi la fel, cu usurinta? Sunt sanse mari sa fii endomorf cu o componenta mai puternica sau mai slaba de mezomorf.
✔️Poti avea o combinatie evidenta de tipuri somatice, de exemplu: partea superioara a corpului foarte slaba, oase lungi, elegante, iar partea inferioara a corpului fiind de para, cu solduri largi, rotunde si un strat de grasime gros.
✔️Mai trebuie mentionat si faptul ca, daca ai exces ponderal astazi, nu inseamna ca este exclusa posibilitatea sa fii, de fapt, ectomorf sau chiar mezomorf. Un program alimentar haotic si lipsa activitatii fizice poate sa duca la ingrasare, indiferent de tipul somatic. La femeile ectomorf, adeseori, desi sunt aparent slabe, un stil de viata nesanatos se vede in calitatea pielii (skinny-fat).
Daca esti in cautarea unei modalitati de a slabi eficient si ai aflat ca esti endomorf si vei fi nevoit sa depui o munca constanta pentru a avea fizicul la care visezi, iar acest gand te sperie, nu renunta. A fi endomorf nu inseamna nici a fi genetic inferior, nici a avea o scuza pentru multele kg in plus. Pana la urma, nu te ingrasi 20+ kg din cauza ca ai un metabolism mai lent si nici nu vei slabi daca tu continui sa crezi ca este acceptabil sa bei suc in loc de apa. Inseamna doar ca iti va fi mai greu si va trebui sa muncesti mai mult. Dar, atunci cand vei vedea rezultatele dorite, vei putea fi cu adevarat mandru de rezultatele obtinute prin munca constanta si dedicata.
Pentru un ectomorf, atunci cand acesta vrea sa depuna masa musculara, fara a slabi, va fi la fel de dificil cum este pentru un endomorf sa slabeasca. Insa chiar si fara genele sportivilor de top, isi va putea vedea corpul transformandu-se cu multa munca, perseverenta, dedicare si o atitudine pozitiva.
Important este sa iti stabilesti obiective realiste.
Daca tu esti endomorf, nu vei putea niciodata arata ca un ectomorf, chiar daca vei ajunge la un procent de grasime corporala extrem de mic.
Ectomorfii slabi nu au oasele pieptului proeminente (nu vorbesc de clavicule aici, ci de asa-numitul “xilofon”), asa cum are femeia din imagine.
Ectomorfii slabi au oase si articulatii subtiri, astfel o greutate mai mica arata natural pe ei, pe cand endomorfilor o greutate prea mica le va da o aparenta nesanatoasa, secatuita, scheletica, chiar bolnava.
Nu vei deveni mezomorf pur daca esti ectomorf, nici daca esti endomorf.
”Incadrarea intr-unul din cele 3 tipuri somatice nu este o condamnare, ci un element de referinta in stabilirea obiectivelor si a planului de antrenament si alimentatie/suplimentatie. Exista cazuri in care persoane cu o vointa deosebita au reusit sa-si modifice atat de mult corpul, incat pare ca si-au schimbat tipul somatic, adica au devenit din slabi grasi, sau din grasi slabi, de exemplu.”
Suntem mai mult decat genele nostre, de aceea fiecare dintre noi are responsabilitatea propriului corp si propriului model de lume, iar aceasta responsabilitate transcende bagajul genetic, tipuri somatice combinate sau nu, mediul in care am crescut, cartile care ne-au fost date.
Referinte:
Leave a Reply