”Vitamina D este o vitamina liposolubila. Este de fapt o grasime. Considerata de unele surse ca fiind un hormon (in categoria hormonilor steroizi- a nu se face confuzia cu steroizii anabolici de sinteza folositi ca doping), Vitamina D sufera diverse transformari in organism, dar punctul de plecare este un precursor comun cu colesterolul. Iata inca un motiv de ce fuga fara noima de colesterol este poate cea mai mare prostie a medicinei ultimilor zeci de ani. Vitamina D este implicata in mecanismele biochimice ale tuturor celulelor si tesuturilor din organism. Vitamina D influenteaza expresia genetica iar, in ultimii ani, s-a demonstrat importanta vitaminei D pentru starea generala de sanatate a organismului uman si prevenirea instalarii bolilor cronice.” Cristian Margarit
De ce avem nevoie de vitamina Soarelui?
- are rol antioxidant puternic;
- importanta pentru absorbtia eficienta a Calciului;
- ajuta la reglarea hormonala (ceea ce o face importanta mai ales in cazul celor ce sufera de hipotiroidie, sindromul ovarelor polichistice, sterilitate);
- lupta impotriva cancerului;
- intareste sistemul imunitar;
- mareste forta si masa musculara;
- imbunatateste toleranta la glucoza (reduce riscul de diabet);
- are rol in lupta cu bolile autoimune (lupus, scleroza multipla, psoriazis etc);
- previne: osteoporoza;
- fibromialgie;
- boli degenerative;
- boli de inima;
- boli inflamatorii;
- ajuta la dezvoltarea si functionarea sistemului nervos;
- are rol in prevenirea depresiei.
Cum obtinem vitamina D?
Cea mai eficienta modalitate de obtinere a acestei vitamine este prin expunerea la soare, 15 minute pe zi, de 3 ori pe saptamana, fara a folosi produse de protectie solara.
Produsele de provenienta animala ce contin Vitamina Soarelui:
- somon;
- macrou;
- ton;
- sardine;
- galbenus de ou;
- ficat de vita;
- ficat de cod;
- slanina;
- unt.
Surse vegetale:
- ciuperci;
- drojdii;
- germeni de grau;
- spanac;
- varza.
Suplimentare:
Atunci cand alegi sa suplimentezi, alege sa suplimentezi cu D3, nu D2- este diferenta mare, nu sunt interschimbabile si suplimentarea cu varianta D2 ar putea cauza mai mult rau decat bine.
Exista si o varianta vegana de D3, extrasa din licheni.
O doza de 2000 IU este considerata ideala pentru lunile de iarna. Unele surse insa considera mai sigura suplimentarea cu 600-700 IU/ zi.
Este important sa se mentina un echilibru intre vitamina D, K2, calciu si magneziu. Lipsa unui echilibru intre acesti micronutrienti (de exemplu, suplimentarea doar cu calciu) poate cauza chiar si atacuri de cord sau cerebrale.
Deficienta de Vitamina D
Deoarece lipsa acestei vitamine afecteaza functionarea glandei tiroide (cu rol esential in reglarea metabolismului si productie de energie), primelele simptome ale acestei carente pot fi lipsa de energie si lipsa de chef de viata.
Alte simptome: raceli frecvente, dureri musculare si osoase, senzatia de ”ceata de creier’’, oase fragile, stari depresive. Deficitul poate cauza rezistenta la insulina si sindrom metabolic. Un alt simptom usor de vazut cu ochii este cresterea in greutate.
Pentru diagnosticare, se fac analize de 25-hidroxivitamina D (care se transforma in Vitamina D in rinichi) si forma activa a vitaminei D in sange. Limitele normale se incadreaza intre 30.0-74.0 ngml.
Concluzie:
Fara niciun dubiu, vitamina D are importanta foarte mare pentru corpul tau.
Alege alimente integrale bogate in aceasta vitamina, iar iarna e o idee buna sa suplimentezi cu D3, mai ales daca esti vegetarian/vegan, suferi de hipotirodie sau manifesti simptomele enumerate mai sus.
Referinte:
Leave a Reply