Nutriționist Carina Badea Nutritionist Constanta

Îmi aduc aminte momentul când mi-am dat seama că s-ar putea să nu reușesc niciodată. 

Acel moment, despre care îți voi povești mai jos, a venit după ani întregi în care am încercat “toate” dietele posibile. Deși obțineam rezultatele dorite, nu ajungeam niciodată să le mențin pentru că, inevitabil, ajungeam să mănânc compulsiv ore sau zile la rând. În acele condiții, kilogramele pe care tocmai le dădusem jos urcau repede înapoi. Iar eu cădeam din nou în capcană unei diete care îmi promitea rezultate “minune”.

Numărat atent de calorii. Urcat pe cantar în fiecare dimineață. 6 antrenamente pe săptămână (câteodată chiar de 2 ori pe zi). Privit în oglindă pentru a-mi găși toate defectele “oribile” care trebuiau ‘’neapărat’’ corectate. Credința obsesivă că, dacă nu arătăm perfect, nu aveam nicio valoare. Reprize de mâncat emoțional care deveneau din ce în ce mai dese. Rușinea și vinovăția care veneau, inevitabil, după fiecare repriză de mâncat compulsiv….

…Așa am ajuns în acea zi.

“aveam stomacul umflat de la atâta mâncare

Eram așezată direct pe podea. Simțeam firele aspre ale covorului sub pielea goală a picioarelor îmbrăcate în pantaloni scurți, de casă. Afară se lăsase noaptea și casa era afundată în întuneric, însă nu găseam în mine energia pentru a mă ridică să aprind becul. 

Mă aruncasem la podea într-un acces de plâns după ce mâncasem ore la rând tot ce găsisem prin bucătărie. Priveam îngrozită ceea ce vedeam în interiorul meu. Din mine, din zona inimii, se căsca un mare gol. Devenisem brusc conștientă de faptul că acesta era golul pe care încercasem să-l umplu cu mâncare și care, cu toată mâncarea înghițită,  rămânea la fel de mare. 

Aveam stomacul umflat de la atâta mâncare. Corpul meu striga să mă opresc, însă mâinile continuau să ducă mâncarea la gură și gura continuă să mestece. 

Era pentru prima dată când deveneam conștientă de acest gol în interiorul meu. Că acest gol îmi cerea de mâncare, însă mă sleia complet de energie. 

Eram speriată de-a binelea. Ani la rând am trăit cu convingerea că eram defectă pentru că mâncăm în ascuns. Iar de dată aceasta începusem să cred că sunt defectă pentru că în interiorul meu exista un mare gol. Un vid. Un spațiu care mă făcea să nu mai simt.

Îmi era atât de rușine de mine încât nu voiam decât să dispar și să mă ascund complet de această lume. Mă întrebăm ce am făcut atât de greșit încât să trăiesc cu asta. De ce eram atât de defectă încât ceea ce pentru alții părea ușor era atât de dificil pentru mine? 

Oare voi fi vreodată normală?

Tot ce-mi doream era să fiu “normală“. Să pot merge la cumpărături de Crăciun  și să cumpăr prăjituri fără să mă gândesc la numărul de calorii. Sau la faptul că aș putea mânca kilograme de prăjituri în câteva ore dacă s-ar întâmplă să am un binge (repriză de mâncat compulsiv). 

Îmi doream să fiu normală că să pot ieși cu prietenii și să mănânc pizza cu ei, nu să comand o salată spunând cu voce joasă că sunt “la dietă”. Să pot să văd un film cu iubitul meu și să mă concentrez pe poveste, nu pe ronțăielile care stăteau între noi. Să îmi vizitez părinții fără să fiu panicată că nu aveam niciun control asupra a ceea ce mâncăm acolo. 

Ceea ce mă durea cel mai mult era că existau în jurul meu atâtea exemple ale unor femei pentru care totul părea să fie ușor, pe când pentru mine totul era un mare chin.

Mă simțeam atât de singură în suferința mea. Ani la rând nu am spus nimănui despre iadul în care trăiam.

La un moment dat mi-am făcut curaj să-i povestesc unei prietene, sperând că dacă voi împărtăși cu ea această suferință îmi va fi mai ușor.

I-am povestit despre oamenii care au comentat despre greutatea mea în copilărie și cum acele comentarii m-au făcut să-mi doresc să fiu cât mai slabă. Despre învățătoarea care, în loc să se concentreze pe performanța mea la școală, mi-a atras atenția că m-am îngrășat “un kg” și că ar trebui să scap de el. Despre băieții de care m-am îndrăgostit și pe față cărora am citit dezgust atunci când au văzut că m-am îngrășat într-o perioadă mai proastă. Despre dietele de care mă tot țineam și cât de greu îmi era să mă lupt cu poftele care deveneau din ce în ce mai puternice.

Ea m-a ascultat în tăcere, apoi a deschis gura pentru a rosti niște cuvinte care aveau să rămână imprimate cu rușine pentru mulți ani în creierul meu:

“Și eu am trecut prin chestii similare, să știi. Dar pe mine nu m- au afectat la fel ca pe tine. M-am concentrat pe chestii mai importante. Tu de ce nu ai putut?”

Cuvintele ei m-au lovit direct în plex. M-am scuzat în fața ei pentru ceea ce i-am povestit, apoi m-am dus acasă și am început să mă autobiciuesc. Îmi spuneam: ’Uite, Carina, alții au trecut prin așa ceva și nu au devenit defecți. Tu de ce nu ai putut? Meriți toți ceea ce ți se întâmplă, Carina. Nu ai niciun drept să te plângi. Ești slabă și proastă și meriți tot ce ai primit.

Așa că m-am închis din nou în mine și nu am mai vorbit niciodată despre asta în următorii ani. Timp în care suferință mea a devenit tot mai intensă.

Nutriționist Carina Badea

Experiențele descrise mai sus sunt motivul principal pentru care, ani mai târziu, mi-am dorit să lucrez cu femeile care mănâncă pe fond emoțional și care se lupta cu tiparul Yo-Yo de slăbire- reîngrășare.

Singurătatea trăită de mine în aceast proces m-a ajutat să înțeleg valoarea cuiva care poate să îți asculte povestea cu empatie și înțelegere. Să te ajute să faci lumina în ceea ce pare a fi un tunel întunecat din care parcă nu există nicio ieșire. 

De la fetița speriată de propriul corp și de emoțiile pe care le trăia, până la femeia capabilă să îi ajute pe alții care trec prin astfel de greutăți, a fost o cale lungă. 

Am început primul curs de nutriție în perioada când încă aveam binge-uri regulate și credeam că “salvarea” stă în vreun “secret” pe care l-aș putea afla dacă aș deveni nutriționist. 

Credeam că dacă am eșuat până atunci era pentru că nu aveam suficiente informații, nu cunoșteam acel “secret”, și mă convinsesem că atunci când voi face cursul, voi descoperi salvarea care-mi va arată calea.

În timpul cursului am descoperit un secret, într-adevăr, însă nu cel pe care-l căutăm. Am descoperit că nu există un “secret” anume. Că există un singur mod de a parcurge calea de la starea în care mă aflăm, până la cea pe care mi-o doream, și anume pas cu pas. 

Din acel punct, studiile mele au devenit tot mai aprofundate, tot mai adânci. Au urmat alte certificări, dar și sute de ore de terapie și coaching în procesul personal de dezvoltare personală și vindecare. Cursuri, workshop-uri, ateliere, sute de cărți. Toate acestea pentru că am înțeles că nu pot ghida un om mai departe de adâncimile în care am intrat eu însămi.

Nutriționist Carina Badea

Cum se poate lucra cu mâncatul emoțional?

De-a lungul timpului, lucrând mult cu oamenii, am descoperit că există 3 lucruri care trebuie să se lege pentru că să apară schimbările dorite:

  1. Schimbarea de percepție (mindset shift
  2. Acțiune constantă (pași mici care să ducă în direcția dorită, în detrimentul “secretelor minune” și a “soluțiilor salvatoare” care să dea rezultate peste noapte).
  3. Ghidare și susținere (pentru că avem tendința să nu vedem care sunt punctele noastre oarbe și să ne autoamagim). 

1️⃣ Schimbarea de percepție se face prin întrebări de coaching, autoreflectie, exerciții, meditații etc. 

2️⃣ Acțiunea constantă presupune claritatea direcției, a pașilor necesari pentru a ajunge acolo și a resurselor necesare pentru asta. Aici, dezvoltăm abilitățile dorite prin practici constante care duc către dobândirea acelor abilități.

3️⃣ Ghidarea și susținerea te ajută să îți păstrezi direcția și să nu renunți atunci când lucrurile devin mai grele sau când dai de obstacole ce par de nedepășit.

Nu ai rezultate pentru că încerci să rezolvi problema (îngrașarea, mâncatul emoțional) cu mentalitatea pe care ai folosit-o pentru a crea această problemă. 

Ca să rezolvi o problemă, e necesar să urci la un nivel superior față de nivelul la care problema a fost creată. Pentru asta, ai nevoie de o schimbare de percepție, un mindset shift. 

Abia dupa aceea poți determina care sunt acțiunile, abilitățile și resursele de care ai nevoie ca să te îndrepți în direcția dorită de tine. 

Schimbarea de percepție îți dă direcție și claritate.

Acțiunea asumată te ajută să creezi abilitățile necesare astfel încât să obții rezultatele dorite de tine; dar și să construiești sistemele, structura interioara, pentru a putea păstra acele rezultate pe termen lung.

Fără direcție și claritate, acțiunea te poate face să te învârți în cerc. 

Fără acțiune asumată, ghidare și susținere, direcția e doar un punct pe hartă, un vis frumos. 

Carina Badea - Ghid in Nutritie Constienta, nutriționist

Dacă te-ai saturat să ții dietă după dietă și să pui kilogramele la loc, să te lupți cu poftele și cu mâncatul emoțional, te invit să lucrăm împreună în context 1 la 1.

Având în spate peste 9 ani de experiență în domeniu și mii de ore de consiliere și coaching, te voi ghida într-un proces de transformare în urma căruia vei arata și te vei simți bine în pielea ta fără să trebuiască să te gândești constant la mâncare.

Certificări relevante:

✅ Coach în Nutriție Precision Nutrition

✅ Tehnician Nutriționist

✅ Consilier pentru dezvoltare personală

✅ Formator ANC

✅ Consilier NLP integrativ

✅ Master Programare NeuroLingvistică

✅ Practician Programare NeuroLingvistică

✅ Specialist în biodisponibilitatea și transformarea alimentelor

✅ Antrenor Corex și Postural Training

✅ Antrenor fitness- aerobic

Programează o ședință online gratuită cu mine

Nu te costă nimic, asta și pentru că, atunci când vreau să lucrez cu un om, vreau mai întâi să îmi dau seama dacă îl pot ajuta. Așa mi se pare mie etic. 

Așa că în această ședința, următoarea, cea pe care o vom programa, o să vreau să povestim un pic:

➡️ o să trecem prin istoricul tău, că să înțeleg mai bine ce a funcționat și ce nu pentru tine (dar și ce relație ai tu cu mâncarea);
➡️ identificăm factorii care te blochează în relația toxică pe care o ai, când vine vorba de diete, mâncare și kiograme, “obiective” pe care ți le propui (lupta pe care, de cele mai multe ori, o pierzi);
➡️ construim un plan personalizat, cu pași de acțiune – că să te poți elibera de presiunea mâncatului emoțional și a tiparului Yo-Yo de slăbire- reîngrășare;

Da, sunt conștientă că într-o ședința nu se poate rezolva mare lucru. Pentru că nu depind toate lucrurile de mine, ci și de cel din fața mea. Adică de ține. 

Însă poate fi ziua în care în viață ta apare schimbarea.

Da Click pe butonul de programare și hai să stabilim o ședința împreună. Nu te costă nimic.

Știi că ți se potrivește dacă:

  • ai ținut mai mult de o dietă și te-ai reîngrasat, la scurt timp;
  • ai reprize de mâncat necontrolat;
  • simți că ți-e frică de mâncare;
  • mănânci mai mult când ești obosită sau stresată;
  • se întâmplă des că, deși mănânci mult, să nu te simți sătulă;
  • mănânci când nu îți este foame;
  • mănânci că să te simți mai bine;
  • îți oferi mâncare că recompensă;
  • se întâmplă să mănânci “pe pilot automat”;
  • mâncarea îți da senzația de siguranță.
Carina Badea ghid in nutriție constienta

Ce câștigi dacă lucrăm împreună:

✅ Îți vei recâștiga viața, lăsând în urmă lupta constantă pe care o duci cu tine și cu propriul corp.

✅ Vei scăpa de frica de mâncare.

✅ Te vei simți bine cu tine, bine în corpul tău.

✅ Îți vei transforma mindset-ul (modul de gândire) și îți vei crea o nouă identitate .

✅ Vei lasă în urmă tiparul de autosabotaj în slăbire.

✅ Vei învăța să gestionezi mâncatul emoțional prin dezvoltarea inteligenței emoționale.

✅ Vei înțelege de unde vin cele mai puternice pofte și cum să le gestionezi.

✅ Îți vei înțelege mai bine corpul și mesajele pe care le primești de la el.

✅ Vei descoperi că ești mai mult decât un număr pe cantar.

✅ Vei dobândi energie, vitalitate și claritate în gândire.

✅ Vei avea un somn mai bun.

✅ Îți vei îmbunătăți digestia și metabolismul.

✅ Vei avea un ten mai luminos.

✅ Vei descoperi că poți face mișcare cu bucurie.

✅ Vei învață care sunt principiile de baza în nutriție conștientă, astfel încât să nu te mai lași păcălită de promisiunile unor diete- minune sau de mesajele abuzive de marketing.

✅ Vei slabi într-un ritm sănătos, potrivit pentru tine.

✅ Vei învață cum să menții rezultatele pe termen lung, construind obiceiuri sănătoase, susținătoare.

✅ Vei primi ghidare, susținere și înțelegere de la un specialist care ține cont de cine ești tu, ce îți dorești cu adevărat și cum arată viața ta.

Carina Bade Nutritionist

Procesul personalizat 1 la 1 presupune:

1️⃣ Identificarea blocajelor: ceea ce te-a oprit până acum în a obține sau a menține rezultatele dorite.

2️⃣ Identificarea resurselor și a abilităților necesare pentru a te ajuta să depășești acele blocaje.

3️⃣ Responsabilizare susținută (accountability).

4️⃣ Jurnal alimentar– evaluare inițială și progresivă.

5️⃣ Reeducare nutrițională cu accent pe principiile de bază în nutriție conștientă și înțelegerea modului în care funcționează corpul tău, astfel încât să descoperi că poți mânca sănătos într-un mod simplu, rapid și ușor.

6️⃣ Recomandări alimentare specifice– balonare, constipație, lipsa de energie, senzația de “ceață mentală” etc. 

7️⃣ Idei de mese sau planuri alimentare flexibile, ușor de gătit. Dacă e cazul- planuri alimentare vegane sau vegetariene.

8️⃣ Suport emoțional și motivațional: vei primi sprijin emoțional și motivațional în fiecare pas al drumului tău. Sunt aici pentru a te încuraja și a te ajută să depășești obstacolele care pot apărea pe parcurs.

9️⃣ Strategii pentru gestionarea mâncatului emoțional: vei învăța tehnici și strategii eficiente pentru a gestiona mâncatul emoțional și pentru a dezvolta o relație sănătoasă cu mâncarea.

➕Monitorizare și evaluare continuă: vei beneficia de monitorizare continuă a progresului tău și de evaluări periodice pentru a te asigura că ești pe drumul cel bun către atingerea obiectivelor tale.

Carina Badea nutriționist