• Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • RSS
PROJECT FIT- Carina Badea
  • ACASA
  • DESPRE MINE
  • RESURSE GRATUITE
  • BLOG
    • MINTE
    • HRANA
    • CORP
  • LUCREAZA CU MINE
  • CONTACT

9 MOTIVE PENTRU CARE SA MANANCI LEGUME LA FIECARE MASA

infografic

22/06/2019 Carina BLOG, HRANA, INFOGRAFICE, NUTRITIE VEGETARIANA

de ce sa mananci legume la fiecare masa

Daca ai face o singura schimbare in alimentatia zilnica, care sa iti aduca cele mai multe rezultate in ceea ce priveste starea de bine, sanatatea si aparenta fizica, aceasta ar fi sa mananci legume la fiecare masa.

 

Super puterile legumelor (si a fructelor) vin, in primul rand, de la culorile lor vibrante.

 

Substantele care coloreaza fructele si legumele se numesc fitonutrienti– nutrienti ce se gasesc doar in fructe si legume. Acestia iti ajuta corpul in diverse procese importante, printre care intarirea imunitatii si prevenirea imbatranirii.

Ca si exemplu, broccoli contine anumiti compusi numiti isotiocianati. Atunci cand sunt consumati, isotiocianatii activeaza in ficat o gena care ajuta la detoxifierea chimicalelor cauzatoare de cancer.

Alt exemplu il reprezinta rosiile. Consumand rosii gatite ii aduci dietei tale un plus de licopen. Licopenul opreste genele care provoaca crestere de tesut in prostata. Astfel, daca dieta ta contine rosii gatite, ai un risc mai mic de a face cancer la prostata.

 

9 motive pentru care ar trebui sa mananci legume la fiecare masa:

 

1.Legumele contin vitamine, minerale si fitonutrienti

 

Macronutrientii (proteinele, carbohidratii si lipidele) sunt folositi pentru energie, productie de enzime, hormoni si neurotrasmitatori, constructie, refacere si restructurare a tesuturilor.

Aceste procese enumerate mai sus au nevoie de ajutori.

Co-participantii si ajutorii sunt micronutrientii- vitaminele, mineralele si  fitochimicalele (flavonoizi, carotenoizi, licopen etc). Daca nu exista ajutorii pentru anumite procese, aceste procese nu vor avea loc.

Inchipuie-ti o situatie in care tu esti seful de proiect, iar subalternii tai au diverse functii pe care tu nu le-ai putea indeplini singur. Daca unul dintre subalternii tai lipseste, iar colegii lui nu pot indeplini aceeasi functie, va trebui sa opresti sau macar sa amani proiectul.

 

2. Legumele vin cu o incarcatura alcalina

 

Atunci cand consumi legume la aceeasi masa cu alimente ce contin proteine si lipide animale (alimente ce sunt considerate acide) corpul tau nu va trebui sa depuna eforturi extraordinare pentru a echilibra PH-ul mesei.

Organismul uman isi pastreaza pH-ul sangelui in jurul valorii generale de 7.35 – 7.45. In cazul in care pH-ul sangelui scade cu mult sub 6.8 sau peste 7.8, celulele inceteaza sa mai functioneze, iar pacientul isi pierde functiile vitale. Un pH ideal al sangelui este de 7.4.  Sa notam ca extremele de orice fel ne pot omori- atat aciditatea crescuta (sub 6,8), cat si alcalinitatea pronuntata (peste 7,8).

 

3. Legumele contin antioxidanti

 

Antioxidantii sunt substante ce apara organismul de reziduuri si radicali liberi (foarte toxici pentru celule daca nu sunt neutralizati).

Substantele antioxidante din fructe si legume se vad cu ochiul liber: sunt cele ce le dau culoarea (antociani-mov, beta-caroten- galben si portocaliu etc). Insa vorbim despre mai mult de atat. Vitaminele si mineralele pe care le contin legumele pot avea si ele proprietati antioxidante (vitamina A, C, E si Seleniu).

Cantitatile cale mai ridicate de antioxidanti se gasesc in fructe de padure, capsune, prune, mere, cirese, portocale, struguri, spanac, broccoli, sfecla rosie, morcovi, ardei kapia, vinete si ceapa. Prezenta antioxidantilor in legume si fructe este unul dintre principalele motive pentru care ar fi bine sa mananci legume la (aproape) fiecare masa.

Ideal ar fi sa consumi o diversitate de fructe si legume de toate culorile.

 

4. Legumele sunt voluminoase si pot fi satioase

Fie ca iti place sa mananci mult sau ciugulesti ca o pasarica, un bol care sa contina si legume te va ajuta sa te simti mai plina si satisfacuta dupa o masa.

de ce sa mananci legume la fiecare masa

 

 

5. Legumele sunt bogate in fibre

 

O dieta bogata in fibre ajuta la controlul nivelului de colesterol in sange. Acest efect se datoreaza faptului ca fibrele se ataseaza de sarurile biliare in tractul intestinal, cauzand astfel excretia acestora ca parte a meteriilor fecale. Astfel, acestea nu vor mai fi reabsorbite in colon. Corpul tau foloseste colesterolul din sange pentru a produce sarurile biliare, astfel excretia acestora il va forta sa traga mai mult colesterol din sange, pentru a putea inlocui sarurile biliare ce au fost pierdute.

Fibrele ajuta si la prevenirea constipatiei, a hemoroizilor, a cancerului de colon, reduc riscul de aparitie a diabetului si previn bolile cardiovasculare.

 

6. Legumele contin componente ce neutralizeaza produsele AGE- advanced glycation end-products

 

AGEs reprezinta o consecinta a metabolismului normal, insa nivelul crescut al acestora te imbolnaveste si te imbatraneste prematur.

Studiile recente au demonstrat ca AGEs stimuleaza instalarea stresului oxidativ si a inflamatiei cronice, astfel ducand la imbolnavire-diabet zaharat, ateroscleroza, afectiuni cardiovasculare, diverse forme de cancer, boala Alzheimer sau afectare renala.

Consumul de legume si fructe te ajuta sa limitezi cantitatea de AGEs pe care o obtii din alimentatie.

 

7. Legumele sunt usor de gatit

 

Totul se poate rezolva foarte usor: cu un cutit si, eventual, flacara la foc mic.

 

8. Legumele sunt accesibile

 

Traim intr-o tara in care tarabele pietelor din primavara pana-n toamna tarzie iti ofera o diversitate viu colorata de fructe si legume de sezon. Iarna avem radacinoasele, dar si legumele aduse de peste mari si tari. Putem alege atat legumele prospete, cat si congelate sau conservate corect.

 

9. Legumele te ajuta sa slabesti

 

Daca o parte (sau chiar jumatate) din ceea ce mananci este reprezentata de legume, vei taia automat din caloriile provenite din carbohidrati si grasimi, fara a face eforturi prea mari sau a cantari fiecare lingurita de mancare. Mai mult de atat, vei obtine fibre care induc satietatea si astfel vei manca mai putine alimente bogate in calorii. Tot din legume, vei obtine si vitamine si fitonutrienti, menite sa iti ajute metabolismul.

 

Cate legume ar trebui sa mananci?

 

Ca si in cazul oricarei schimbari din viata ta, nu e cazul sa musti mai mult decat ai putea sa mesteci.

Daca nu esti dintre persoanele care sa fi bifat pana acum cate o portie de legume la fiecare masa sau nici macar in fiecare zi, poti incepe prin a incerca sa gasesti modalitati de a incadra o singura portie de legume pe zi. Dupa ce vei reusi sa mananci o portie de legume pe zi in mod regulat, ai putea creste la 2 portii. Apoi la 3.

Recomandat este sa mancam minim 5 portii de legume si fructe pe zi (3 de legume si 2 de fructe).   Acest numar poate creste pana la 10 portii de legume si fructe pe zi (7 de legume si 3 de fructe).

De exemplu, iti poti propune sa mananci dimineata o banana, la pranz o rosie mare, ca si gustare un mar, iar la cina salata de varza cu castraveti.

Dupa ce reusesti sa transformi aceasta practica intr-un obicei, iti poti propune sa consumi 2 portii de legume la o masa.

Daca obiectivul tau este sa slabesti, incearca sa iti construiesti mesele astfel incat jumatate din ceea ce consumi sa fie alcatuit din legume.

Pentru a beneficia din plin de cantitatile antioxidante ale acestora, alege legume si fructe in cele 5 culori.

 

 

de ce sa mananci legume la fiecare masa

 

Referinte:

Show more...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/ The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3704564/ Advanced Glycation End Products in Foods and a Practical Guide to Their Reduction in the Diet

Brown L, Rosner B, Willett WW, Sacks FM. Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. Am J Clin Nutr 1999;69:30-42.

Park Y, Hunter DJ, Spiegelman D, et al. Dietary fiber intake and risk of colorectal cancer: a pooled analysis of prospective cohort studies. JAMA 2005;294:2849-2857.

Howard LV, West D, Ossip-Klein DJ. Chronic constipation management for institutionalized older adults. Geriatr Nurs 2000;21:78-82.

Bengmark S. Advanced glycation and lipoxidation end products–amplifiers of inflammation: the role of food. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2007 Sep-Oct;31(5):430-40.

Imagini:  eatlosewin.com

  • alimente acide si alcaline
  • antioxidanti
  • antioxidanti legume
  • beneficii broccoli
  • beneficii rosii
  • care sunt legumele sanatoase
  • cat de des trebuie sa mananc legume
  • cate fibre sunt in legume
  • cate legume sa mananc daca vreau sa slabesc
  • cate legume trebuie sa mananc daca vreau sa fiu sanatoasa
  • cum slabesc
  • de ce sunt sanatoase legumele
  • de ce trebuie sa mananc legume
  • detoxifiere
  • fibre
  • fructele sunt sanatoase
  • importanta fibrelor
  • importanta legumelor
  • legume in 5 culori
  • legume si fructe
  • legumele si slabitul
  • portie de legume
  • trebuie sa mananc alimente bogate in fibre
About Carina 47 Articles
Ghid in nutritie constienta. Ajut oamenii sa obtina starea de vitalitate si un corp armonios prin puterea mintii si a nutritiei constiente.
Contact: Website Facebook
Previous article
Next article

2 Comments on 9 MOTIVE PENTRU CARE SA MANANCI LEGUME LA FIECARE MASA

  1. Gentuta
    13/05/2024 at 19:17

    Buna ziua!
    Mananc zilnic legume, fierte sau crude…( si chiar m- am cam ingrasat)..Nu mananc
    decat ff. rar dulciuri, nu folosesc zahar, nu mananc decat 2 felii de paine fara gluten/zi, nu consum lactate ,mananc cate o mandarina zilnic, fac si miscare si totusi nu slabesc.
    De cateva zile simt un gen de disconfort in stanga , sub stern…Poate manac prea multe legume?

    Reply
    • Carina
      17/05/2024 at 9:53

      Buna ziua, Gentuta. Din pacate, nu iti pot da un raspuns, pentru ca nu am suficiente informatii. In astfel de cazuri, informatiile se colecteaza in cadrul unei sesiuni de Anamneza, unde completam un chestionar foarte detaliat despre tot ce mananci intr-o zi normala, dar si calitatea somnului, nivelul de stres, ce simptome neplacute ai, cum arata sanatatea digestiva, daca mananci emotional etc.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.


*

*


DESPRE MINE

Ghid in nutritie constienta. Ajut oamenii sa obtina starea de vitalitate si un corp armonios prin puterea mintii si a nutritiei constiente.
POSTARI RECENTE
  • CUM SA MANANCI MAI MULTE LEGUME? INTREBARI SI RASPUNSURI

    07/06/2023
  • RELATIA CU MANCAREA ESTE RELATIA CU VIATA

    11/05/2023
  • CELE 3 NIVELURI DE AUTOSABOTAJ IN SLABIRE

    07/04/2023
  • RESURSE GRATUITE

    07/04/2023
  • SI TU TE ASCUNZI ATUNCI CAND MANANCI EMOTIONAL?

    03/08/2022
FACEBOOK
CONTACT
carinabadeapjf@gmail.com
DISCLAIMER
Acest blog ofera informatii generale despre sanatate. Informatiile si continutul furnizat in acest blog nu sunt destinate si nu trebuie interpretate ca sfaturi medicale. Daca ai o problema medicala, trebuie sa te adresezi medicului tau. Nu ignora recomandarile medicale profesionale din cauza unui lucru pe care il citesti pe acest blog sau in materialele asociate. Daca crezi ca ai o urgenta medicala, adreseaza-te imediat medicului tau. Opiniile exprimate pe acest blog si pe site-ul web nu au nicio legatura cu cele ale oricarei institutii medicale.
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • RSS

Copyright © 2024 | projectfit.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT