SURPRINZATOAREA STIINTA A FERICIRII. CE NE FACE FERICITI? (Ted Talk)

ce ne face fericiti

Fericirea poate fi fabricata.

 

Sir Thomas Brown scria in 1642:

”Sunt cel mai fericit om in viata. Am o calitate care poate transforma saracia in bogatie, iar greutatile in prosperitate. Sunt mai putin vulnerabil decat Achille. Nefericirea nu are nici macar un locusor unde sa ma poate patrunde.”

 

Oare despre ce vorbea? Chiar exista o astfel de calitate remarcabila?

 

Toti avem exact aceeasi calitate remarcabila. Oamenii poseda ceea ce am putea numi ”sistemul imunitar psihologic”. Un sistem de procese cognitive, in mare parte inconstiente, care contribuie la schimbarea viziunii asupra lumii si a prezentului.

La fel ca Sir Thomas, posezi aceasta masinarie. In comparatie cu Sir Thomas, tu inca nu stii sa o folosesti.

 

Noi suntem cei care sintetizeaza fericirea, insa credem ca fericirea trebuie gasita.

Am putea crede ca ”fericirea naturala” nu poate fi de aceeasi calitate ca ”fericirea sintetizata”. Insa care sunt termenii care fac deosebirea dintre aceste 2 tipuri de fericire?

Fericirea naturala este fericirea pe care o simtim atunci cand primim ceea ce ne dorim. Fericirea sintetica este cea pe care o fabricam atunci cand nu primim ceea ce ne dorim si invatam sa traim cu o altfel de realitate.

Fericirea naturala este puternica, dar tine putin. Cat de repede te plictisesti de ceva abia cumparat, desi ti-ai dorit acel lucru de foarte mult timp?

 

Fericirea sintetica nu are durata, nici pret, dar vine la pachet cu rezilienta. Rezilienta este capacitatea fiecarei persoane de a face fata situatiilor neplacute sau stresante. De aceea exista fericire in saracie si suferinta in bogatie. Insa, din acelasi motiv, oamenii prefera sa se agate de un prezent dureros si nu fac pasii necesari pentru a avea un viitor mai bun. Ceea ce faci zi de zi e cunoscut, normal, confortabil. Schimbarea e dificila si cere efort.

 

Lectia cu care Dan Gilbert ar vrea sa ramanem este ca atat dorintele, cat si grijile noastre sunt supraestimate. Avem in noi capacitatea de a trece peste orice si de a vedea binele in orice situatie. Avem capacitatea de a ne bucura de ce avem, dar si de ceea ce obtinem.

Urmareste acest discurs captivant (realizat de Dan Gilbert, psiholog, autorul cartii ”Stumbling on Happiness”) in intregime. Este subtitrat in romana.

 

About Carina 47 Articles
Eu sunt Carina Badea si sunt Ghid in Nutritie Constienta. Ajut oamenii sa obtina starea de vitalitate si un corp armonios prin puterea mintii si a nutritiei constiente.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*