REPARAREA DAUNELOR SAU CE FACI DACA AI MANCAT PREA MULT DE SARBATORI

ce faci daca ai mancat prea mult

Cu totii am trecut prin asa ceva:

 

o orgie alimentara intr-o ocazie speciala sau asa, pur si simplu, fara niciun alt motiv decat o pofta foarte puternica.

Sunt sigura ca Sarbatorile ce au trecut au fost mai mult decat o petrecere neintinata pentru cei mai multi dintre noi.

 

Ce facem pentru a putea corecta aceste ”pacate”?

 

Ai crede ca recomandarile de rigoare ar fi sa faci ore de sport ca sa arzi miile de kcalorii ingerate pe durata acestor zile sau un regim de detoxifiere egal macar cu numarul de zile de supraalimentatie. Sau poate nu?

 

Te va mira, dar vreau sa vorbesc in primul rand despre problemele care ar putea surveni in cazul in care incerci sa ”repari” ceea ce ai ”stricat”, abia dupa aceea voi veni cu niste solutii.

 

1. Faci sport doar ca sa repari (sau sa te pedepsesti pentru) poftele satisfacute

 

Miscarea nu ar trebui niciodata sa fie perceputa ca si pedeapsa pentru ca, atat timp cat creierul tau asociaza sportul cu o modalitate de pedeapsa, nu vei fi prea incantata sa faci antrenamente, in general.

In media este foarte promovat conceptul de comparare a mancarurilor tale preferate cu minutele de sport necesare pentru a le ”da jos”. Astfel se face asocierea dintre ”permisiunea” de a manca, atat timp cat urmeaza sa faci sport si ”pedeapsa” necesara, atunci cand ”gresesti” alimentar.

Vina nu ar trebui sa mearga niciodata mana in mana cu miscarea sau mancatul. Nu spun ca nu ar trebui sa faci sport, ba chiar este recomandabil, dar nu ar trebui sa-l faci pentru a-ti ”repara” greselile. Poti face antrenamente pentru a te simti mai bine in corpul tau, pentru frumoasa stare de ”invincibilitate” adusa de endorfine, dar si pentru ca este exact ceea de ce are nevoie corpul tau.

Vina si rusinea sunt senzatii negative ce tind sa mearga mana in mana. Ce se intampla daca nu poti sa ”arzi” acele calorii prin sport? Te pedepsesti mancand si mai mult, pentru ca oricum nu esti bun de nimic si nu meriti mai bine de atat? Ceea ce contribuie la:

 

2. Incepe sa se dezvolte o imagine negativa de sine

 

Daca tu te consideri puternica atunci cand mananci 100% ”corect” si faci antrenamente de 6 ori pe saptamana, iar zilele tale sunt ”perfecte” doar daca ai facut ceea ce am scris mai sus si ”ratate” daca nu ai reusit, ce se intampla daca ai cateva zile ”ratate” la rand? Daca, si mai rau, repari acele zile ”ratate”, dar cazi iar in ispita si mai ai una sau chiar doua-trei la fel de ”ratate”?

Nu-i asa ca in astfel de situatii imaginea de sine poate suferi foarte mult? Incepi sa crezi ca nu esti chiar puternica pana la urma, ca uite, nu ai fost in stare sa-i rezisti ispitei numita cozonac?

Ar urma 2 scenarii:

1) te pedepsesti, promitandu-ti ca nu vei manca niciodata alimente ”pacatoase” sau

2) te pedepsesti pentru ca si asa ”ai esuat”, nu esti in stare de nimic si nici nu meriti sa arati bine sau sa fii sanatoasa.

Desi nu ai crede, amandoua scenariile conduc la:

 

3. Mancat necontrolat (binge eating)

 

Obsesiile, sentimentul de vinovatie, rusinea. Desi pe moment ai putea sa crezi ca daca ”repari” greseala, vei prelua controlul- nu poti controla totul, tot timpul.  Organismul are nevoile lui de care tu nici macar nu esti constienta.

Cu cat simti mai des vina si rusinea pentru ”slabiciunile” tale, cu atat vei cadea prada mai des acestor ”slabiciuni”. La un moment dat, iti vei da seama ca relatia ta cu mancarea nu este una sanatoasa, iar acest fapt va ramane greu ca o piatra pe spatele tau. Este mai dificil sa ii faci fata decat sa previi instalarea unei astfel de relatii.

Este un ciclu vicios care te va duce la frustrare si disperare. Astfel, ce faci atunci cand ai cedat poftelor?

 

4. Te bucuri de ele, ti le asumi si mergi mai departe

 

Nu te gandi la cate calorii ai mancat, nici la faptul ca nu ai fost ”puternica” sau ca trebuie sa te pedepsesti printr-un antrenament intens. Cercul vicios la care pot duce aceste comportamente este mult mai periculos decat acele calorii ingerate de tine.

O relatie sanatoasa cu mancarea este mai importanta decat faptul ca, pentru cateva zile, cantarul tau se va incapatana sa arate cu 2 kg in plus.

Asuma-ti orice inghititura, asuma-ti orice zi lipsa din calendarul de sport. Priveste imaginea de ansamblu, nu te mai pierde in detalii.

 

5. Considera alimentatia sanatoasa si activitatile fizice ca pe niste drepturi pe care le ai, si nu obligatii

 

Este important sa mananci sanatos, este important si sa faci miscare, dar fa-le pentru a-ti imbunatati sanatatea, pentru starea de bine pe care o resimti, chiar si pentru a avea o imagine de sine mai buna. Niciodata pentru a te pedepsi.

 

Stii mult prea bine ce inseamna experienta dureroasa a unui Binge?

Citeste si aceste articole:

De la mancatul necontrolat la mancatul constient

si:

O SOLUTIE NEOBISNUITA PENTRU MANCATUL EMOTIONAL SI COMPULSIV

About Carina 47 Articles
Ghid in nutritie constienta. Ajut oamenii sa obtina starea de vitalitate si un corp armonios prin puterea mintii si a nutritiei constiente.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*