PUTEREA TRANSFORMATOARE A RECUNOSTINTEI

puterea recunostintei

Puterea recunostintei

 

In preajma Sarbatorilor, atat timp cat alergam agitati intre magazine, liste de cumparaturi, bucatarii si brazi, putem sa ne indreptam gandurile spre cat de greu a fost acest an, cat de multe au mai ramas de bifat, datoriile pe care inca nu le-am returnat… sau putem sa le indreptam spre motivele pentru care vrem ca totul sa iasa reusit, adevaratele motive pentru care alegem sa stam la coada in supermarket si nu pe canapea, in fata televizorului. Acele motive care stau la baza a tot ceea ce facem: vrem sa primim si sa aducem bucurii.

 

Atunci cand primesti, simti recunostinta.

Atunci cand daruiesti, primesti recunostinta.

Dar ce inseamna recunostinta pentru tine?

 

Iti voi povesti cum am aflat ce inseamna recunostinta pentru mine.

 

Poate suna surprinzator, insa exprimarea zilnica a recunostintei este un obicei care m-a schimbat.

Auzisem din mai multe surse despre cat de miraculoasa este obisnuinta de a-ti nota la sfarsitul zilei 5 lucruri pentru care esti recunoscatoare ca s-au intamplat in acea zi. Imi doream sa-l incerc, dar o tot lasam pe maine. Intr-o seara, la sedinta clubului Toastmasters, un coleg a vorbit despre importanta aceluiasi obicei si, de data aceasta, ceva in mine a facut click: ”Ok, hai sa o incercam si pe asta.”

Aveam o agenda noua care isi astepta rostul intr-un sertar. Am denumit-o “The happy book” si am folosit-o in aceeasi seara. Atunci am notat pentru prima data 5 lucruri care ma facusera fericita in acea zi. A functionat instantaneu:

 

– m-am culcat cu o senzatie placuta de fericire, si asta pentru ca realizasem ca in ziua destul de tensionata pe care o traisem am avut si cateva momente cu adevarat pretioase, iar retrairea lor ma ajuta sa ma simt senina.

 

– a doua zi am inceput sa observ mai atent clipele care altfel ar fi trecut pe langa mine. Declicuri de genul: ”wow, ce cafea buna! Acest moment va trebui sa mearga in ”the happy book!” Recunoasterea unor astfel de momente m-a ajutat sa le traiesc mai intens, din simplul motiv ca gasisem o modalitate de a ma plasa in prezent- de a trai momentul, fara sa ma gandesc la ce am facut sau la ceea ce urmeaza sa fac. Daca era o clipa care ar fi meritat notata in agenda, atunci merita sa petrec mai mult timp in ea, sa ma bucur de ceea ce imi daruia acea zi.

 

Au trecut aproape 2 ani de la acea seara. Intre timp, am avut si perioade mai dificile, cu zile stresante, extenuante sau pur si simplu dureroase. Chiar si in acele zile am putut sa culeg 5 momente care ajutasera acea zi sa fie daca nu mai frumoasa, macar mai usoara. In acele zile eram mai ales recunoscatoare pentru ca pot arata recunostinta si pentru ca, orice nu sa-r fi intamplat, exista frumusete in aceasta viata.

 

“You were given life; it is your duty (and also your entitlement as a human being) to find something beautiful within life, no matter how slight.”—Elizabeth Gilbert

 

Viata e alcatuita din momente. Nu evenimente, nu ganduri, nici moduri in care fugim de realitate. Momente. Trecatoare, vulnerabile si cu adevarat frumoase.

Capacitatea de a trai momentele nu e un talent, e un simplu obicei si se dezvolta la fel cum se dezvolta alte obiceiuri: prin constientizare si practica constanta. Marele plus e ca, aici, rezultatele se vor vedea instantaneu.

 

O inima recunoscatoare este un magnet pentru minuni. Acorda-ti permisiunea de A FI, pur si simplu, si spune-mi daca s-a schimbat ceva in viata ta.

Sarbatori Fericite! 

 

About Carina 79 Articles
Carina Badea - Nutritionist. Coach in schimbare de comportament alimentar. Specialist in nutritie sportiva vegetariana si vegana. Consilier NLP.