GHIONTUL ADUS LA NIVEL DE ARTA: MERGI MAI INCET, CA SA AJUNGI MAI DEPARTE

schimbari de durata mentinere

Pentru a te alimenta mai sanatos, ai fost invatata sa crezi ca trebuie sa schimbi totul. In realitate, tot ce trebuie sa faci e sa modifici comportamentul tau alimentar putin cate putin, in drum spre mai bine.

 

Fiecare mica modificare va face parte dintr-un sistem care sa includa imbunatatirea zilnica, cu scopul de a ajunge, in final, sa posezi capacitatile necesare pentru a reusi si pentru a mentine.

 

E conceptul de ” the art of nudge” (”un ghiont adus la nivel de arta’‘) in directia dorita si vine din psihologia comportamentala.

 

”Un ghiont este un aspect al arhitecturii totale a alegerilor care modifica comportamentul oamenilor intr-un mod predictibil, fara a interzice vreo optiune sau a modifica stimulentele.

Pentru a se putea numi ”ghiont”, un comportament trebuie sa fie usor de indeplinit si pus in practica, neavand consecinte mari in zilele in care nu se va reusi. Ghionturile nu trebuie sa fie fortate. E ca si cum ai alege sa culegi fructul care sta chiar in fata ta, si nu sa te urci pe scara ca sa-l culegi pe cel din varful copacului. In contextul unei diete sanatoase, inseamna a plasa fructele acolo unde se vad, ca sa-ti fie usor sa intinzi mana dupa ele atunci cand cauti ceva dulce, si nu sa interzici ca orice tip de junk-food sa-ti intre vreodata casa.”

 

Mergi mai incet, ca sa ajungi mai departe.

 

”A nudge, as we will use the term, is any aspect of the choice architecture that alters people’s behavior in a predictable way without forbidding any options or significantly changing their incentives. To count as a mere nudge, the intervention must be easy and cheap to avoid. Nudges are not mandates. Putting fruit at eye level counts as a nudge. Banning junk food does not.” (Richard Thaler si Cass Sunstein)

 

Exemple de ”ghionturi”:

 

✅ In loc sa faci antrenamente 6 zile pe saptamana, cate o ora minim, incepe prin a gasi timp sa poti face antrenamente de 20-30 de minute, de 2-3 ori pe saptamana. Daca nu la sala, atunci acasa. Daca nu HIIT, atunci yoga sau Pilates. Cand aceasta activitate va deveni parte din programul tau si o vei face fara prea mult efort psihic, poti creste durata antrenamentelor sau numarul de zile in care sa executi antrenamentele.

 

✅ In loc sa schimbi complet modul in care mananci, incepe prin a gasi cateva retete sanatoase pentru micul dejun si experimenteaza cu ele. Vei avea un inceput mai bun pentru ziua ta si, in timp, iti vei dori sa incerci retete sanatoase si la cina, iar apoi la pranz.

 

✅ In loc sa renunti la jumatate din tot ce mananci, ca sa scapi de calorii, incearca sa fii prezenta in timp ce mananci si sa simti gustul fiecarei imbucaturi. Identifica momentul cand te simti 80% satula, si renunta la a mai manca dupa aceea. Fa acest exercitiu de fiecare data si vei observa ca mananci mai putin, te simti mai satisfacuta dupa mese si te bucuri mai mult de ceea ce mananci. Dupa ce ai reusit sa transformi aceasta practica intr-un obicei, poti incepe sa lucrezi si la continutul meselor: adaugi legume, alegi carbohidrati complecsi, te asiguri ca proteinele sunt gatite in mod corespunzator etc

 

Concluzie:

 

Desi suntem tentati sa credem ca mai mult e mai bine, acest fapt nu se aplica si in cazul schimbarilor de comportament alimentar si stil de viata. Daca ceea ce urmarim sunt schimbari de durata, schimbari pe care sa le putem mentine, atunci ”ghionturile aduse la nivel de arta” sunt un instrument pe care putem sa-l folosim cu succes.

Timpul va trece oricum, putem sa-l ajutam sa treaca in favoarea noastra.

 

 

About Carina 47 Articles
Ghid in nutritie constienta. Ajut oamenii sa obtina starea de vitalitate si un corp armonios prin puterea mintii si a nutritiei constiente.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*