Daca ar exista un top al nutrientilor ”buni la toate”, glutation ar fi castigatorul.
Glutationul este un puternic antioxidant ce previne deteriorarea componentelor celulare importante, repara si protejeaza corpul de toxine si alte substante nocive, dar si pericolele mediului extrem de poluat in care traim.
Glutation este o tripeptida formata din 3 aminoacizi: cisteina, acid glutamic si glicina. Organismul uman este capabil sa produca glutation in prezenta acestor 3 aminoacizi.
Daca organismul este capabil sa produca glutation, de ce este necesar sa aducem un aport de nutrietii necesari pentru productia de glutation din alimentatie? Raspunsul este simplu: datorita stresului oxidativ.
Stresul oxidativ este cauzat de diete deficitare in nutrienti, un mediu poluat, medicamente, stres fizic si emotional, stres electromagnetic si radiatie.
Stresul oxidativ este considerat motivul imbatranirii si imbolnavirii.
De exemplu: oxidarea colesterolului este cauza bolilor de inima si a aterosclerozei (nu doar nivelurile de colesterol din sange, asa cum se promoveaza ).
Glutationul face parte din oricare celula a corpului nostru.
Cu cat esti mai tanar, cu atat mai mult glutation poate produce corpul tau.
Exista 2 posibile cauze pentru scaderea cantitatii de glutation produs de corpul tau:
- Corpul este mai putin capabil sa produca Glutathione odata cu imbatranirea
- Stresul oxidativ cauzat de mediul ce ne inconjoara, dieta deficitara, supraalimentatie, toxine, aditivi alimentari sintetici (E-urile), stresul emotional si fizic, toate pot compromite productia de glutation.
Glutation este necesar in corpul nostru nu doar pentru functionarea normala a sistemului imunitar, dar si pentru functionarea optima a acestuia.
Glutation este cel mai important antioxidant care ajuta la functionarea optima a tuturor celorlalti antioxidanti (cum ar fi vitaminele C si E), in lupta cu radicalii liberi.
Cu cat este mai ridicat nivelul de glutation in plasma, cu atat este mai scazut nivelul de stres oxidativ in organism.
Glutation este si un puternic detoxifiant (mai ales pentru droguri si substante carcinogene). Una dintre componentele tripeptidei glutation este cysteina. N-Acetyl-N-Cysteine este un derivat al cisteinei si este binecunoscut in spitalele din toata lumea ca si tratament pentru supradoza cu Acetaminophen (Tylenol).
Cum poti creste nivelurile de glutation din corp?
1. Consuma alimente ce ajuta la sintetizarea de Glutathione
Gatitul scade nivelurile de Glutathione din alimente, astfel e de preferat sa consumi legume crude si lactate nepasteurizate (atat timp cat sunt din surse sigure). Bineinteles, carnea trebuie gatita corespunzator.
Alege produse alimentare bogate in sulf cum ar fi :
- broccoli;
- varza;
- conopida;
- kale;
- sparanghel;
- ceapa;
- usturoi;
- spanac;
- fasole;
- mazare;
- linte;
- soia;
- sparanghel;
- germeni de grau;
- carne;
- oua;
- lapte.
si alimente bogate in seleniu:
- nucile de Brazilia;
- seminte de floarea-soarelui;
- ciuperci;
- ceapa;
- peste;
- fructe de mare;
- carne;
- oua.
Acestea pot ajuta sintetizarea eficienta a Glutathione in organism.
2. Adauga in mancare ierburi si condimente
care sa previna epuizarea rezervelor de glutathione:
- turmeric;
- cardamom;
- scortisoara;
- salvie;
- busuioc;
- patrunjel
- marar
- chimen etc.
3. Alege produse neprocesate sau minim procesate
Evita componentele chimice sintetice (E-urile) din mancare, atunci cand poti.
Corpul nu doar produce glutation in mod natural, dar il si poate recicla la fel de eficient. Totusi, atunci cand exista prea mult stres oxidativ, cauzat de o dieta nesanatoasa si alimente puternic procesate, nivelurile acestui aminoacid scad, expunandu-ne in fata infectiilor, inflamatiei si inabilitatii corpurilor noastre de a ne detoxifia.
4. Alege alimente bogate in Acid Alpha Lipoic- ALA
Iti amintesti de topul mentionat mai sus? ALA ar fi pe locul 2 in acel top, fiind implicat in productia de energie la nivelul celular, stabilitatea nivelului de zahar in sange, sanatatea cerebrala si procesul de detoxifiere.
In mod normal, corpul poate produce Acid Alpha Lipoic in cantitati suficiente, dar in perioadele solicitante pentru organism sau ca si consecinta a unui mod de viata nesanatos, productia de ALA poate intra in declin sau poate fi insuficienta pentru a compensa distrugerile cauzate de stresul oxidativ.
Acidul Alpha Lipoic se gaseste in mod natural in:
- spanac;
- broccoli;
- cartofi;
- drojdie de bere;
- si organe.
Suplimentarea cu Acid Alpha Lipoic este considerata sigura.
5. Alege alimente bogate in folat si vitaminele B6 si B12
Aceste vitamine din grupa B sunt vitaminele considerate critice in productia acestui aminoacid. Ele participa la procesul de metilare, iar acesta, impreuna cu reciclarea si productia de glutathion, este unul dintre cele mai importante procese biochimice din corpul uman.
Pentru suplimentarea cu folat- acid folic este preferata forma activa de 5 metrhyltetrahydrofolate, pentru B6- forma activa P5P si pentru B12-methylcobalamin.
Din alimentatie, folatul se poate obtine din:
- pastai;
- linte;
- mazare;
- broccoli;
- salata Iceberg;
- sfecla;
- seminte de floarea soarelui;
- spanac;
- varza de Bruxelles;
- porumb;
- sparanghel;
- cartofi;
- varza;
- alune;
- suc de rosii;
- suc de portocale;
- capsune;
- portocale;
- banane;
- oua.
Vitamina B6 se gaseste in:
- lapte;
- oua;
- ficat de vita si porc;
- carne de pui si peste;
- nuci;
- alune;
- porumb;
- seminte de floarea soarelui;
- germeni de grau;
- cereale integrale;
- dovlecei;
- banane;
- spanac;
- pastai verzi;
- cartofi;
- mango;
- avocado.
B12 se obtine din:
- carne de pui, vita, porc;
- ficat;
- peste;
- produse lactate;
- oua;
- fructe de mare;
- (vegetarienii pot citi acest articol despre cum poti evita deficientele alimentare daca esti vegan).
6. Familia de antioxidanti, inclusiv vitaminele C si E
Aceste vitamine (forma mixta de tocopheroli) lucreaza impreuna in procesul de reciclare a glutationului. Silimarina este folosita deja de ceva timp pentru imbunatatirea functiei hepatice, dar ajuta si la cresterea nivelului de glutation.
7. Proteina din zer este o sursa bogata de Glutathione.
8. Redu stresul
Este foarte important sa gasesti modalitati de a te destresa in fiecare zi- poti sa te plimbi in aer liber, sa asculti muzica, sa citesti, sa meditezi. Yoga este o modalitate dovedita a fi foarte eficienta in reducerea stresului.
Citeste si: Ghid pentru destresare
9. Sportul creste nivelurile de glutation din organism
Miscarea regulata ajuta imbunatatirea functionarii sistemului imunitar si capacitatea de detoxifiere a organismului. Miscarea regulata iti va ajuta corpul sa isi imbunatateasca in mod natural capacitatea antioxidanta.
10.Bea apa din surse curate sau filtrate
A bea apa in cantitati indestulatoare zi de zi este o necesitate a corpului uman pentru a putea functiona eficient. Din pacate, chiar si apa este puternic poluata, astfel ar trebui sa alegem apa filtrata sau minerala din surse de incredere.
11.Redu cantitatea de produse chimice toxice prezente in casa ta
Esti expus unor toxine periculoase in fiecare zi fara sa iti dai seama, mai ales cele din propria ta casa.
Substantele chimice cum ar fi Trichloroethylene, Benzen, Formaldehyde, Xylene si Toluene au devenit, din pacate, parte din aerul pe care-l respiram.
In afara de a evita compusii toxici, e important sa renuntam si la fumat si sa consumam alcool doar in moderatie.
Cat tine de aerul pe care il respiram in propriile case, mama-natura are raspunsul pentru aceasta situatie si este chiar unul frumos- plantele de casa.
12.Suplimentarea cu glutation (gluthatione)
Inca se discuta daca suplimentarea orala cu glutation poate fi eficienta sau ajuta organismul tau, astfel se recomanda mai degraba schimbari ale modului de alimentatie si ale stilului de viata in general.
In timpul unui studiu s-a observat cresterea nivelului de glutation in organism in conditiile in care s-a suplimentat zilnic. Efectele suplimentarii au disparut la o luna de la intrerupere. S-a observat insa o legatura stransa intre stilul de viata si concentratiile de glutation, chiar si in perioadele in care s-a folosit suplimentarea.
Concluzie:
Glutationul este cel mai important antioxidant care previne deteriorarea celulara, ajutandu-te sa eviti imbolnavirea si imbatranirea prematura. Un stil de viata echilibrat, care sa tina cont de toxinele din alimentatie, mediu si apa te va ajuta sa pastrezi niveluri ridicate de glutathione in corp. Alege sa consumi alimente bogate in sulf, seleniu, acid folic, vitaminele B, C si E etc. Un bun ajutor s-a dovedit a fi si proteina din zer de calitate. Legumele cu frunze verzi si condimentele ar trebui sa-ti imbogateasca toate mesele.
Referinte:
Leave a Reply