INTREBAREA CARE VA SCHIMBA MODUL IN CARE ITI REZOLVI PROBLEMELE

ce faci atunci cand ceva nu se intampla asa cum

Ce faci atunci cand ceva nu se intampla asa cum iti doresti?

 

Te intrebi ce anume nu functioneaza si cum se poate repara ceea ce e ”stricat”?

 

Daca iti voi spune ca, pentru a obtine ceea ce iti doresti, ar trebui sa cauti raspunsul la alte intrebari?

 

…si anume:

Ce functioneaza?

si

Ce ai putea face pentru ca ceea ce functioneaza sa se intample mai des?

 

Pentru a intelege mai bine despre ce vorbim aici, iti voi povesti unul dintre cazurile ce au pus bazele psihologiei bazate pe gasirea solutiilor. Iar, putin mai jos, iti voi prezenta si un exemplu din practica proprie.

 

In 1990, sociologul Jerry Sternin a fost invitat in Vietnam prin intermediul organizatiei ”Save the children”, (”Salvati copiii”), pentru a gasi solutii pentru o problema grava, si anume malnutritia copiilor din zonele rurale.

Existau deja ani intregi de esecuri in incercarea de a gasi solutii pentru aceasta problema, tocmai de aceea lui Sternin i s-a acordat doar o perioada de jumatate de an.

Pentru a se pregati, Sternin a citit tot ce se putea despre malnutritie. A aflat, astfel, ca malnutritia este cauzata de mai multi factori, printre care lipsa salubrizarii, saracie, lipsa apei potabila curate si, nu in ultimul rand, faptul ca oamenii din zona rurala nu aveau deloc cunostinte despre nutritie.

Dupa parerea lui Sternin, toate aceste informatii erau adevarate. Dar inutile.

 

Daca solutia pentru malnutritie ar fi fost scaparea de saracie, construirea unor sisteme de salubrizare si purificarea apei, atunci nu exista nicio speranta.

Sternin avea o idee mai buna.

 

Impreuna cu sotia lui si o mica echipa, s-a indreptat spre zonele rurale. Acolo s-a intalnit cu grupuri de mamici locale. Impreuna au cantarit si masurat toti copiii din familiile foarte sarace ale acelor satucuri.

Desi toti copiii erau la fel de saraci, unii erau bine hraniti si sanatosi.

Rezultatele aratau ca era posibil, chiar si in acele conditii, sa cresti copii bine hraniti.

Daca unii copiii erau sanatosi, de ce nu puteau fi toti?

 

Dar cum?

 

Pentru a intelege care era diferenta dintre cazurile in care copiii erau malnutriti si cele in care copiii erau sanatosi, echipa a analizat cum erau hraniti copiii malnutriti, adica majoritatea. A aflat ca acestora li se dadea mancare de 2 ori pe zi, la masa comuna cu adultii. Mancare moale, fiarta bine, cum ar fi orezul fiert.

 

Mamicile copiilor sanatosi faceau ceva diferit.

Copiii lor erau hraniti de 4 ori pe zi. Desi cantitatea de mancare era aceeasi, faptul ca erau hraniti de 4 ori pe zi ii ajuta sa digere mai bine mancarea si sa absoarba mai multi nutrienti.

Dar aceasta nu era singura diferenta. Aceste mame isi hraneau copiii separat de masa principala a adultilor si le dadeau ceva ce nu era considerat mancare de copii: creveti (aliment de baza si usor accesibil in Vietnam), pe care-i alegeau din bolul mare cu mancare pentru adulti. In plus, adaugau si verdeturi-frunze de la cartofii dulci (frunze care erau pur si simplu aruncate de majoritatea oamenilor).

Tocmai pentru ca aceste mamici amestecau crevetii si verdeturile in mancarea pentru copiii lor, reuseau sa le asigure acestora proteinele si vitaminele de care aveau nevoie pentru crestere.

 

Urmatorul pas a fost sa invete mamicile sa gateasca dupa noul model.

Iar solutia a prins pentru ca venea din interior: mamici ca si ele reusisera in aceleasi conditii. Nu erau sugestii standard venite de la occidentalii crescuti in privelegiu.

Si ce mama nu si-ar dori ca, copilasul ei sa fie sanatos?

 

cum gasesc o solutie

 

De ce a functionat Solutia lui Sternin si ce putem invata noi din asta?

 

In loc sa se concentreze pe probleme, pe tot ce era gresit, Sternin a cautat asa numitele ‘luminisuri” (”the bright spots”) – cazurile ce erau diferite si succesul carora putea fi clonat.

 

Acelasi lucru despre care vorbeam la inceput. Sternin s-a intrebat: in acest mediu, exista oare ceva ce functioneaza? Daca da: ce anume putem face ca ceea ce e bine sa se intample mai des?

 

 

Alt exemplu:

 

O clienta (sa-i zicem Ruxandra) renuntase la a face sala pe timpul verii, pe motiv ca era cald afara si ar fi putut oricand sa iasa la alergat sau cu bicicleta.

La sfarsitul verii, Ruxandra ar fi putut sa numere pe degete de cate ori a si facut-o.

Ceea ce nu era tocmai un dezastru. Vara, soare, plaja, vacante.

Insa Ruxandra incepuse sa observe ca avea din ce in ce mai putina energie si chef de viata..

Neplacut. Trebuia sa gasim solutii.

 

In aceste conditii, primul impuls ar fi fost sa ne intrebam ce era “stricat”. Motive ar fi putut fi multe: era posibil sa nu doarma bine, sa nu bea destula apa, sa aiba deficiente de micronutrienti (vitamine si minerale), sa uite de legume, sa nu manance destui carbohidrati complecsi, sa manance prea multi carbohidrati simpli etc. Putea fi oricare din aceste motive. Puteau fi toate in acelasi timp.

 

In schimb, am intrebat-o:

– Ruxandra, cand a fost ultima data cand ai simtit ca poti lua lumea in piept?

Dupa o pauza lunga, raspunsul Ruxandrei a fost:

– Hm, dupa ce am fost la sala ultima data. Stii? Ma simteam puternica.

– OK, si penultima?

– Tot asa, dupa sala. Wow, chiar aveam mai multe energie si incredere in mine atunci. Ar cam trebui sa-mi reinnoiesc abonamentul la sala, nu-i asa?

 

Niciun raspuns pe care l-as fi dat eu nu ar fi putut sa o motiveze la fel de mult ca raspunsul pe care si l-a dat chiar ea.

 

In plus, atunci cand face sport in mod regulat, Ruxandra bea mai multa apa, e mai atenta la ceea ce mananca si doarme mai bine. Factori ce contribuie, si ei, la instalarea acelei stari de bine pe care o cauta Ruxandra.

 

Solutie simpla pentru o intrebare complexa.

 

 

Concluzie:

 

Greseala pe care o facem cel mai des este ca ne asteptam ca totul sa fie complicat si alegem, in consecinta,  raspunsuri complicate. Daca nu ar trebui sa fie chiar asa?

Cum ar fi sa ne intrebam, in schimb:

Ce e bine? Ce functioneaza? Ce a functionat in trecut? Ce funtioneaza pentru altii?

Iar intrebarea urmatoare, cea care ne va ajuta sa trecem de la teorie la practica:

Cum putem face ca aceste lucruri sa se intample mai des?

 

 

 

Referinte:

Chip and Dan Heath: “Switch. How to change things when change is hard.” Cornerstone Digital, 2011

About Carina 48 Articles
Eu sunt Carina Badea si sunt Ghid in Nutritie Constienta. Ajut oamenii sa obtina starea de vitalitate si un corp armonios prin puterea mintii si a nutritiei constiente.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*