• Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • RSS
PROJECT FIT- Carina Badea
  • ACASA
  • DESPRE MINE
  • RESURSE GRATUITE
  • BLOG
    • MINTE
    • HRANA
    • CORP
  • LUCREAZA CU MINE
  • CONTACT

SENSIBILITATEA LA GLUTEN: SIMPTOME SI DIETA

infografic

18/05/2016 Carina BLOG, HRANA, INFOGRAFICE

sensibilitate la gluten

 

Sensibilitatea Non-Celiaca la gluten este un subiect sensibil si indelung dezbatut, mai ales in cercurile profesionistilor din domeniul nutritiei si a medicinei. Pe de o parte sunt dovezile stiintifice ce sustin ca eliminarea glutenului din dieta ar avea efecte miraculoase. Pe de alta parte sunt cele care arata ca aceste efecte sunt cauzate mai degraba de eliminarea nutritientilor si antinutrientilor care ajung in dieta odata cu consumul de produse procesate ce contin gluten.

 

Ce este sensibilitatea Non- Celiaca la gluten?

 

Sensibilitatea la gluten nu este o alergie alimentara, ci o conditie fizica dezvoltata in intestine.

Practic, proteinele de gluten nedigerate raman atasate de peretii intestinali, proces ce cauzeaza iritarea intestinului si aplatizarea microvililor de-a lungul peretilor intestinului mic.

Astfel, suprafata prin care se produce absorbtia nutrientilor din mancare devine considerabil mai mica, ducand la probleme de sanatate cum ar fi malabsorbtia, deficiente de nutrienti, anemie, stari de greata, mancarimi ale pielii, depresie etc.

Astazi, se teoretizeaza ca problema nu este glutenul in sine, ci un sir de peptide din structura moleculei de gluten, sir ce nu a fost prezent in culturile ancestrale de cereale.

 

Diagnosticare

 

Diagnosticul se stabileste coroborand cu analizele de laborator (anticorpi anti-transglutaminaza, anti-endomisium, anti-gliadina, anti-peptide gliadinice deamidate) si examenul histopatologic al biopsiei intestinale obtinute prin endoscopie digestiva superioara si examen histopatologic.

 

 

Care ar fi modalitatea practica de a privi acest fenomen?

 

In primul rand, trebuie eliminata chiar posibilitatea de a avea boala Celiaca.

Pentru a afla daca suferi de sensibilitate la gluten, poti urma o dieta de eliminare sau poti incerca eliminarea temporara (3-6 luni) a glutenului din dieta. Daca se observa o imbunatatire a simptomelor si nu iti este dificil sa urmezi un astfel de stil de viata, poti continua. Daca nu poti urma un astfel de regim pe viata, poti incerca sa remediezi aceasta sensibilitate.

Ce poate duce la o flora intestinala dezichilibrata, afectand astfel absorbtia glutenului si cauzand sensibilitate la gluten? Consumul de zaharuri, alcool, produse alimentare puternic procesate, antibiotice, toxine din mediul inconjurator si alti alergeni.

 

Pentru a remedia aceasta problema,

dar si pentru a reintregi functia intestinala, se recomanda sa renunti la produsele enumerate mai sus (zaharuri, alcool, produse alimentare puternic procesate, antibiotice), dar si a se incerca eliminarea produselor ce contin gluten, pentru a anumita perioada (3-6 luni, in functie de raspunsul organismului).

 

Astfel, dupa aceste cateva luni, se vor putea reintroduce in dieta produse ce contin gluten, mai ales daca sunt preparate corespunzator (in cazul painii, se recomanda ca aceasta sa fie preparata cu maia obtinuta printr-un proces indelung de fermentare). Se va incepe cu o cantitate mica si se va creste treptat, pentru a observa anume ce cantitate din aceasta substanta poate provoca probleme.

 

Totusi, in cazurile in care exista o predispozitie genetica ce cauzeaza sensibilitatea la gluten, nu exista posibilitatea de a reintroduce aceasta proteina in dieta fara a cauza probleme de sanatate. La fel este si situatia celor ce sufera de boala Celiaca.

 

sensibilitate la gluten

 

Unul dintre motivele pentru care sensibilitatea la gluten ramane nediagnosticata, de cele mai multe ori, este faptul ca atat medicii, cat si pacientii cred ca aceasta cauzeaza doar probleme digestive. Dar o astfel de sensibilitate se poate prezenta si cu inflamatii ale articulatiilor, pielii, sistemului respirator si chiar a creierului, fara a crea probleme digestive evidente.

 

Simptome ce pot fi observate impreuna cu sensibilitatea la gluten:

  • Balonare, flatulenta si dureri abdominale;
  • Diaree sau constipatie;
  • Intoleranta la lactoza;
  • Mancarimi ale pielii;
  • Lezarea smaltului si decolorare la nivelul dintilor;
  • Dureri articulare;
  • Crampe musculare;
  • Pierdere inexplicabila in greutate;
  • Crestere intarziata;
  • Oase fragile/fracturi ;
  • Oboseala cronica;
  • Migrene, dureri de cap;
  • Amorteala a mainilor si a picioarelor;
  • Senzatie de greutate in maini si picioare;
  • Iritabilitate/schimbari bruste de dispozitie;
  • Dificultati de concentrare;
  • Ciclu menstrual neregulat;
  • Anemie/deficiente minerale;
  • Depresie;
  • Diabet de tip 1;
  • Boala Sjogren;
  • Sindromul intestinului iritabil;
  • Sindromul Turner;
  • Dermatitis herpetiformis/eczeme/psoriazis/rosacea/acnee;
  • Infertilitate/avorturi spontane;
  • Retardare a cresterii intrauterine;
  • Osteoporoza/osteopenie;
  • Hipotiroidie;
  • Tiroidita autoimuna Hashimoto;
  • Artrita juvenila idiopatica;
  • Cancer intestinal;
  • Sindromul Down;
  • Sindromul Williams;
  • Lupus erythematosus;
  • Hipoglicemie;
  • Sangerari din nas;
  • Inflamatii in organism.

 

Ghid practic pentru dieta fara gluten:

 

CEREALE, PSEUDOCEREALE:

Sigure: orez, porumb, mei, quinoa, hrisca, amaranth, roscova, castane, cartofi, tapioca;

Riscante: bauturi din porumb, orez extrudat, cartofi pai (chipsuri), pop-corn;

Interzise: grau, amidon din grau, ovaz, secara, couscous, specialitati din cereale, bere din orz, muesli, cereale pentru mic dejun, alte derivate .

 

FRUCTE, SEMINTE, NUCI:

Sigure: toate fructele naturale, semintele si nucile;

Interzise: fructele uscate intr-un invelis de faina.

 

VERDETURI:

Sigure: legumele si verdeturile naturale (proaspete, gatite, uscate, congelate);

Riscante: alimentele din legume care pot contine factori de ingrosare;

Interzise: alimente compuse din legume si amestecuri de cereale, legume gatite cu pesmet, tasate sau acoperite cu faina.

 

CARNE, PRODUSE ANIMALE

Sigure: toate tipurile de carne si peste proaspat si congelat; oua, jambon, sunca, lactate naturale;

Interzise: carne sau peste preparate pane sau servite cu sosuri cu faina; peste congelat semipreparat (surimi sau specialitati din homar).

 

BAUTURI:

Sigure: ceai, cafea, suc si nectar de fructe naturale, proaspat stoarse.

Riscante: siropuri pentru bauturi si gheata, amestecuri instant: ciocolata calda, frappe, ceai, sucuri de fructe cu adaos de pulpa, sucuri carbogazoase, sucuri non-alcoolice dietetice.

Interzise: bere, cafea instant sau surogat de cafea care contine orz sau secara, bauturi din ovaz.

 

DULCIURI:

Sigure: miere, zahar;

Riscante: jeleuri, ciocolata, batoane de cereale, inghetata, bomboane, guma de mestecat;

Interzise: ciocolata cu cereale, torturi, prajituri cu blat de faina de cereale, fursecuri etc.

 

GRASIMI SI DIVERSE:

Sigure:  uleiurile vegetale, unt, untura, otet, sare, piper, plante medicinale, condimente, drojdie;

Riscante: sosuri preparate, cuburi condimentate, amestecuri pe baza de bulion, amestecuri de plante si condimente, praf de copt.

 

Din momentul in care UE a emis recenta directiva privind etichetarea, identificarea alimentelor ”de risc” a fost mai usor de realizat. Directiva solicita producatorilor de alimente sa declare prezenta  in produse chiar si a unei cantitati infime de gluten.

De cele mai multe ori, ingerarea deliberata sau involuntara a unor cantitati mici de gluten nu va provoca iritarea imediata, dar poate fi periculoasă pe termen lung, datorita riscului unei inflamatii intestinale persistente. De aceea, este foarte importanta atentia asupra acestor aspecte pe durata dietei. Totusi, nu este nevoie sa se ajunga la o fobie impotriva glutenului sau la o anxietate dietetica excesiva.

 

dieta fara gluten in sensibilitatea la gluten

 

 

Referinte:

Show more...

celiac.org

healthline.com

pubmed.com

 sfatulmedicului.ro, dietaromedic.ro 

  • alimente ce nu contin gluten
  • cauze sensibilitate la gluten
  • dieta fara gluten
  • infografic dieta fara gluten
  • mancare fara gluten
  • mancare sanatoasa fara gluten
  • pot manca paine daca am sensibilitate la gluten
  • produse ce contin gluten
  • remedii sensibilitate la gluten
  • sensibilitate la gluten
  • sensibilitatea Non-Celiaca la gluten
  • simptome sensibilitate la gluten
About Carina 47 Articles
Ghid in nutritie constienta. Ajut oamenii sa obtina starea de vitalitate si un corp armonios prin puterea mintii si a nutritiei constiente.
Contact: Website Facebook
Previous article
Next article

Be the first to comment

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.


*

*


DESPRE MINE

Ghid in nutritie constienta. Ajut oamenii sa obtina starea de vitalitate si un corp armonios prin puterea mintii si a nutritiei constiente.
POSTARI RECENTE
  • CUM SA MANANCI MAI MULTE LEGUME? INTREBARI SI RASPUNSURI

    07/06/2023
  • RELATIA CU MANCAREA ESTE RELATIA CU VIATA

    11/05/2023
  • CELE 3 NIVELURI DE AUTOSABOTAJ IN SLABIRE

    07/04/2023
  • RESURSE GRATUITE

    07/04/2023
  • SI TU TE ASCUNZI ATUNCI CAND MANANCI EMOTIONAL?

    03/08/2022
FACEBOOK
CONTACT
carinabadeapjf@gmail.com
DISCLAIMER
Acest blog ofera informatii generale despre sanatate. Informatiile si continutul furnizat in acest blog nu sunt destinate si nu trebuie interpretate ca sfaturi medicale. Daca ai o problema medicala, trebuie sa te adresezi medicului tau. Nu ignora recomandarile medicale profesionale din cauza unui lucru pe care il citesti pe acest blog sau in materialele asociate. Daca crezi ca ai o urgenta medicala, adreseaza-te imediat medicului tau. Opiniile exprimate pe acest blog si pe site-ul web nu au nicio legatura cu cele ale oricarei institutii medicale.
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • RSS

Copyright © 2024 | projectfit.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT