CUM SA PLECI DIN SUPERMARKET CU UN COS DE ALIMENTE SANATOASE

cumparaturi de alimente

la cumparaturi de alimente

 

Cumparaturi de alimente

 

Modul in care ne facem cumparaturile va afecta intotdeauna modul in care ne hranim. In cazul in care iti doresti sa adopti un stil de viata sanatos, incepe cu lista de cumparaturi.

 

5 sfaturi pentru a face cumparaturi de alimente:

 

1. Intocmeste o lista de cumparaturi, impartind alimentele pe categorii, astfel incat sa nu iti scape nimic important.

 

Atunci cand mergi la cumparaturi de alimente, avand o lista, vei putea face alegerile potrivite. Pleaca de acasa cu o lista si tine-te cu strictete de ea.

O lista bine gandita va include alimente din mai multe categorii pentru a putea obtine un profil complet de nutrienti (proteine animale si vegetale, carbohidrati complecsi, legume, fructe, grasimi sanatoase, condimente).

exemplu lista de cumparaturi de alimente

2. Nu pastra produse de tip “junk food” in casa.

 

Chiar nu exista nicio situatie critica pe lumea asta in care sa ai nevoie urgenta de “junk food”.

Da, mai vin si oaspeti. Da, le plac copiilor. Dar nici unii, nici altii, nu au nevoie de produse alimentare puternic procesate, nici pentru supravietuire, nici pentru sanatate.

Cat timp exista in casa, chiar si daca sunt ascunse in beciul blocului, intr-un sertar inchis cu 10 chei, vei fi tentata sa le consumi.

Incearca sa gasesti alternative sanatoase pentru astfel de cazuri sau sa localizezi un magazin in apropiere de unde poti face cumparaturi in situatii de urgenta.

Iar pentru ca stiu ca ceea ce-ti sugerez mai sus este aproape imposibil de pus in practica, am pentru tine o varianta de compromis. De fiecare data cand mergi la cumparaturi, cumpara o singura punga mica de junk-food/dulciuri. Ia ceva de ce iti este foarte pofta si limiteaza-te la una singura, stiind ca data viitoare vei putea alege altceva.

 

3. Esti in fata raftului, dar sunt foarte multe produse. Cum alegi?

 

Citeste etichetele. De fiecare data. Fii acea persoana.

Ca sa simplifici procesul, cauta alimente ce contin mai putine ingrediente.

Alege-le pe cele ce au o lista scurta, de maxim 4-5 ingrediente, dupa ingredientul de baza.

 

exemplu lista de cumparaturi de alimente

4. Alege alimente integrale sau minim procesate

 

Care sunt alimentele integrale? Starea integrala este starea unui aliment consumat care este apropiata sau identica starii sale naturale.

Sa luam exemplul graului. Graul este o cereala integrala. Atunci cand graul este transformat in faina integrala trece prin primul pas de procesare. Daca se elimina complet taratele din faina integrala, iar tot ce ramane este faina alba de calitate superioara, acel grau trece deja prin cativa pasi de procesare.

Din faina sa face paine. In functie de modul de preparare, painea poate fi un produs minim sau puternic procesat. Painea intergrala facuta doar cu apa, drojdie/maia si sare este un produs minim procesat. Painea alba ce contine tot felul de adaosuri menite sa o faca moale si pufoasa, zahar, conservanti si arome, este un produs puternic procesat.

 

5. Si totusi, ce eviti?

 

Incearca sa ocolesti alimentele ce contin urmatoarele ingrediente:

  • grasimi hidrogenate,grasimi trans sau partial hidrogenate (de obicei, avem aici uleiul de palmier hidrogenat).
  • grasimi proinflamatorii, bogate in omega-6. Din aceasta categorie fac parte uleiul de floarea-soarelui, uleiul de rapita, uleiul de soia.
  • zaharuri adaugate (sucroza, zaharoza, glucoza, zahar, maltodextrina, siropuri de orice fel, indulcitori artificiali). Acestea pot fi gasite si in alimente aparent sanatoase sau cele bio.
  • arome, coloranti, conservanti, agenti de ingrosare si afanare, potentiatori de gust.
  • din gama aditivilor alimentari “interzisi”fac parte cei folositi pentru colorarea in galben si rosu a sucurilor, gemurilor sau compotului, chiar si a mustarului. Se gasesc si in mezeluri, dulciuri, prajituri, jeleuri, branzeturi prelucrate prin topire.
  • alimentele pe ambalajele carora apar etichetele ce le declara ”sanatoase”, ”low fat”-putine grasimi, ”low sugar” sau ”sugar free”, ”contine fructe adevarate”, ”low carb”- putini carbohidrati, ”zero” orice.

 

Concentreaza-te pe ceea ce castigi,  nu pe ceea ce pierzi

 

A trebuit sa eviti raionul cu dulciuri? Totusi, ai aflat unde se pot gasi semintele de canepa si fulgii de secara integrali, iar acum vei putea incerca acasa reteta aceea care arata delicios pe contul de Instagram al prietenei tale.

 

Propune-ti sa fii curioasa si sa experimentezi. Incearca un aliment nou de fiecare data cand mergi la cumparaturi de alimente. In timp ce descoperi un gust nou, uiti ca renunti la altul vechi.

 

Felul in care iti faci cumparaturi de alimente depinde foarte mult de obiceiurile create in timp, de aceea iti va fi dificil la inceput sa treci peste unele obisnuinte vechi in favoarea altora, mai sanatoase. Nu iti va iesi perfect din prima si nici de fiecare data. Este insa un pas important pe care-l vei face constient spre o stare de bine pronuntata. In timp, vei dezvolta obiceiuri noi. Sarbatoreste orice mica victorie. Primesti un zambet din partea casei 🙂

 

Sursa foto: pexels.com

About Carina 47 Articles
Ghid in nutritie constienta. Ajut oamenii sa obtina starea de vitalitate si un corp armonios prin puterea mintii si a nutritiei constiente.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*