• Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • RSS
PROJECT FIT- Carina Badea
  • ACASA
  • DESPRE MINE
  • RESURSE GRATUITE
  • BLOG
    • MINTE
    • HRANA
    • CORP
  • LUCREAZA CU MINE
  • CONTACT

GHIDUL TAU: CE SUNT CARBOHIDRATII SIMPLI SI COMPLECSI?

infografic

02/02/2020 Carina BLOG, HRANA, INFOGRAFICE, NUTRITIE VEGETARIANA

ce sunt carbohidratii complecsi

 

Ce sunt carbohidratii?

– Carbohidratii sunt, in principal, o sursa de energie rapida pentru toate celulele corpului. 

 

Desi procesul de digestie al carbohidratilor este similar,  difera modalitatile in care oamenii tolereaza si proceseaza carbohidratii.

Unii oameni tolereaza carbohidratii mai bine (in general ectomorfii), astfel ei pot consuma o cantitate mai mare de carbohidrati, acestia fiind transformati eficient in energie. Altii (in special endomorfii) consumand aceeasi cantitate de carbohidrati, vor avea un raspuns al organismului diferit si vor depune mai mult tesut adipos.

Numitorul comun: exista carbohidrati care sunt tolerati mai bine si exista carbohidrati care provoaca mai mult rau, pentru majoritatea oamenilor. Astfel, carbohidratii complecsi sunt tolerati mai bine decat cei simpli. Singura exceptie fiind imediat dupa antrenament, atunci cand corpul are nevoie de carbohidrati cu digestie rapida pentru a-si reumple rezervele de energie din muschi si pentru a stimula procesul de recuperare.

 

Ce sunt carbohidrati simpli si complecsi?

 

complex-carbsCarbohidratii sunt molecule organice clasificate in functie de structura moleculara.

Din punctul de vedere al structurei moleculare, exista 2 tipuri de carbohidrati: simpli si complecsi.

Carbohidratii simpli sunt structuri moleculare mai simple, rapid digerabile, cunoscute ca si monozaharide si dizaharide- contin 1 sau 2 molecule de zahar, legate intre ele.

Carbohidratii complecsi sunt alcatuiti din oligozaharide si polizaharide- mai multe molecule de zahar legate intre ele.

Monozaharidele sunt cea mai simpla forma de carbohidrati.

Monozaharidele despre care vom vorbi in acest articol sunt glucoza, fructoza si galactoza.

TOATE formele de carbohidrati sunt digerate si transformate in monozaharide.

Forma de monozaharide care intra in sange si este apoi transformata in energie sau depozite de energie este glucoza.

Fructoza (zaharul din fructe) si galactoza (lactoza-zaharul din lactate- este digerat in corpul tau in galactoza si glucoza) sunt surse de energie folosite de catre ficat si sunt depuse ca rezerve de glicogen in ficat. Doar o mica parte din acestea este trasformata in glucoza, lactate si trigliceriride pentru a putea fi transportate mai apoi in sange.

Metabolismul fructozei nu necesita secretie de insulina, desi acesta continua in intestine, rinichi, muschi, strat adipos si creier. Acesta cauzeaza formarea de AGEs (produsi avansati de glicatie) cunoscuti pentru efectele lor asupra imbatranirii, care contribuie si la dezvoltarea unor boli cum ar fi diabetul zaharat, ateroscleroza, afectiuni cardiovasculare, diverse forme de cancer, boala Alzheimer sau afectare renala. De aceea, fructoza nu este un inlocuitor sigur al zaharului in dieta celor ce sufera de diabet de tip 2 si trebuie sa ne ferim de fructoza adaugata din produsele procesate.

 

Insulina si indicele glicemic

 

Dupa ce sunt digerate, monozaharidele ajung in ficat si sunt folosite pentru reumplerea rezervelor de glicogen  ale ficatului. Restul ajunge in sange si incepe sa calatoreasca spre alte celule ale corpului.

Atunci cand glucoza ajunge in sange, este eliberat hormonul insulina. Rolul insulinei este cel de a participa la metabolismul glucidelor. Insulina contribuie in primul rand la micsorarea concentratiei de glucoza in sange.

Indicele glicemic este un indicator care arata cu cat creste nivelul glucozei din sange dupa ingestia unei cantitati dintr-un aliment, in comparatie cu o cantitate similara de glucoza in solutie sau din painea alba. Astfel aflam viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange sub forma de glucoza. Cu cat ajunge mai usor, cu atat este mai mare indicele glicemic, si invers.

Un raspuns insulinic moderat si constant te ajuta sa mentii niveluri constante de energie si sa te simti satula mai mult timp.

Carbohidratii simpli cauzeaza, de obicei, raspuns insulinic marit, ceea ce denumim indice glicemic marit. Carbohidratii complecsi cauzeaza un raspuns insulinic mic spre moderat si constant, ceea ce le da un indice glicemic mic sau moderat.

glycemic_index_chartIndicele glicemic poate fi influentat de prezenta proteinelor si a lipidelor in cadrul aceleiasi mese. Indicele glicemic scade atunci cand carbohidratii sunt consumati impreuna cu proteine sau grasimi.

Atunci cand consumi prea multi carbohidrati si prea putine proteine sau grasimi, poti experimenta senzatia de foame mult mai des si repede dupa mese.

Indicele glicemic este influentat si de modul in care este pregatit alimentul, procedeele de gatire si starea alimentului (alimente integrale, minim procesate sau puternic procesate).

  • Indice glicemic scazut: mai mic de 55
  • Indice glicemic mediu: intre 56-70
  • Indice glicemic ridicat: peste 70

Exemplu: cartofii, fierti in coaja si raciti inainte de consum vor avea un indice glicemic de 56; fierti fara coaja- 65; piure- 70; copti – 85; prajiti 95 si sub forma de chips- 95.

 

Care este cantitatea de carbohidrati pe care trebui sa o consumi?

 

Cantitatea de carbohidrati pe care ar trebui sa o consumi depinde de greutatea ta, tipul somatic si nivelul de activitate fizica, dar si de scopurile tale. 

O persoana care isi doreste sa mentina o greutate sanatoasa va consuma o cantitate diferita de carbohidrati decat o persoana care isi doreste sa slabeasca.

Cat tine de tipul somatic,  ectomorfii pot procesa mai eficient carbohidratii decat endomorfii.

 

Minimul necesar pentru o persoana care nu tine o dieta de tip ketogenic este de 130g pe zi.

Aceasta cantitate necesara creste odata cu cresterea activitatii fizice, a greutatii, a cantitatii de masa musculara, dar si in situatii speciale, cum ar fi sarcina sau alaptatul.

 

Minimul necesar de 130g/zi iti va fi asigurat de 2 portii de carbohidrati complecsi, impreuna cu 2 fructe si cateva portii de legume.

Adauga o sursa de carbohidrati simpli (1 banana, 1 lingura de miere) dupa antrenament, daca scopul tau este sa depui masa musculara. Unii oameni pot creste numarul de carbohidrati consumati pe zi pana la 300g pe zi, insa e necesar sa aleaga preponderent carbohidrati complecsi sau din surse integrale.

Daca scopul tau este sa slabesti,  consuma carbohidrati complecsi la majoritatea meselor, insa nu la toate. Ai putea consuma cate o portie de carbohidrati complecsi impeuna cu micul dejun si pranzul, iar la cina ai putea alege sa mananci carbohidrati fibrosi (legume) impreuna cu proteine si o portie de grasimi sanatoase.

 

Cum alegi carbohidratii in alimentatie?

 

Carbohidratii pe care ar trebui sa-i consumi sunt cei digerati mai lent, in stare integrala sau minim procesata, bogati in fibre. Acestia sunt bogati in nutrienti- vitamine, minerale, fitochimicale.

Consumul de carbohidrati ar trebui sa fie invers proportional consumului de grasimi: dietele bogate in carbohidrati trebuie sa fie sarace in grasimi, si invers.

Vara, pentru ca mancam mai multe fructe de sezon, ar trebui sa mancam mai putine grasimi si iarna, anotimp mai sarac in fructe si legume proaspete, putem manca mai multe grasimi si mai putini carbohidrati.

 

Alege carbohidratii bogati in fibre

 

Carbohidratii complecsi sunt bogati in fibre. O dieta bogata in fibre ajuta la controlul nivelului de colesterol in sange. Fibrele se ataseaza de sarurile biliare in tractul intestinal, cauzand astfel excretia acestora ca parte a materiilor fecale, acestea nemaifiind reabsorbite in colon. Corpul foloseste colesterolul din sange pentru a produce sarurile biliare, astfel excretia acestora va forta corpul tau sa traga mai mult colesterol din sange, pentru a inlocui sarurile biliare ce au fost pierdute.

Minimul de fibre recomandat este de 25g/zi. Optimul este se situeaza la 35g/zi pentru femei si 48g pentru barbati.

 

Ca nota aparte, conform unui studiu, oamenii care consuma cereale (de exemplu: paine) de 3 ori pe zi, au risc cu 30% de ori mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

care sunt carbohidratii buni

Concluzie

Carbohidratii sunt importanti pentru functionarea optima a organismului.  Alege carbohidratii complecsi, bogati in fibre, si vei putea beneficia atat de energia data de acestia, cat si de micronutrientii care vin odata cu alimentele integrale, asigurandu-ti starea de bine.

 

Referinte:

Show more...

Venn BJ, Mann JI. Cereal grains, legumes, and diabetes. Eur J Clin Nutr 2004;58:1443-1461.

The Precision Nutrition Certification Manual, 2016

Jenkins DJ, Wolever TM, Kalmusky J, Guidici S, Giordano C, Patten R, Wong GS, Bird JN, Hall M, Buckley G. Low-glycemic diet in hyperlipidemia: use of traditional starchy foods. Am J Clin Nutr 1987;46:66-71.

Ludwig DS. Dietary glycemic index and obesity. J Nutr 2000;130:280S-283S.

Brown L, Rosner B, Willett WW, Sacks FM. Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. Am J Clin Nutr 1999;69:30-42.

Wylie-Rosett J, Segal-Isaacson CJ, Segal-Isaacson A. Carbohydrates and increases in obesity: does the type of carbohydrate make a difference? Obes Res 2004;12 Suppl 2:124S-129S.

Park Y, Hunter DJ, Spiegelman D, et al. Dietary fiber intake and risk of colorectal cancer: a pooled analysis of prospective cohort studies. JAMA 2005;294:2849-2857.

Howard LV, West D, Ossip-Klein DJ. Chronic constipation management for institutionalized older adults. Geriatr Nurs 2000;21:78-82.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16366738- Adverse effects of dietary fructose

 

  • carbohidrati buni si rai
  • carbohidrati simpli si complecsi
  • carbohidrati versus grasimi
  • care calorii au carbohidratii
  • cat de mare este o portie de carbohidrati
  • cate fructe ar trebui sa mananc
  • cati carbohidrati ar trebui sa mananc
  • ce ar trebui sa mananc
  • ce este indicele glicemic
  • ce este insulina
  • ce este raspuns insulinic
  • ce sunt carbohidratii
  • ce sunt carbohidratii simpli si complecsi
  • exemple de carbohidrati sanatosi
  • fructoza in alimentatie
  • indice glicemic riidicat
  • legumele sunt carbohidrati
About Carina 47 Articles
Ghid in nutritie constienta. Ajut oamenii sa obtina starea de vitalitate si un corp armonios prin puterea mintii si a nutritiei constiente.
Contact: Website Facebook
Previous article
Next article

Related Articles

CE SA MANANCI CA SA SLABESTI (4 PASI USOR DE INTELES)

05/01/2020

2 Comments on GHIDUL TAU: CE SUNT CARBOHIDRATII SIMPLI SI COMPLECSI?

  1. carbohidrati
    06/07/2023 at 22:05

    O descriere complexa cu multe informatii importante despre carbohidrati. Multumim pentru articol ::)

    Reply
    • Carina
      12/07/2023 at 18:42

      Ma bucur ca iti sunt de folos aceste informatii. Cu drag 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.


*

*


DESPRE MINE

Ghid in nutritie constienta. Ajut oamenii sa obtina starea de vitalitate si un corp armonios prin puterea mintii si a nutritiei constiente.
POSTARI RECENTE
  • CUM SA MANANCI MAI MULTE LEGUME? INTREBARI SI RASPUNSURI

    07/06/2023
  • RELATIA CU MANCAREA ESTE RELATIA CU VIATA

    11/05/2023
  • CELE 3 NIVELURI DE AUTOSABOTAJ IN SLABIRE

    07/04/2023
  • RESURSE GRATUITE

    07/04/2023
  • SI TU TE ASCUNZI ATUNCI CAND MANANCI EMOTIONAL?

    03/08/2022
FACEBOOK
CONTACT
carinabadeapjf@gmail.com
DISCLAIMER
Acest blog ofera informatii generale despre sanatate. Informatiile si continutul furnizat in acest blog nu sunt destinate si nu trebuie interpretate ca sfaturi medicale. Daca ai o problema medicala, trebuie sa te adresezi medicului tau. Nu ignora recomandarile medicale profesionale din cauza unui lucru pe care il citesti pe acest blog sau in materialele asociate. Daca crezi ca ai o urgenta medicala, adreseaza-te imediat medicului tau. Opiniile exprimate pe acest blog si pe site-ul web nu au nicio legatura cu cele ale oricarei institutii medicale.
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Pinterest
  • RSS

Copyright © 2024 | projectfit.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Read More

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT