Oare poti slabi fara sa faci restrictii?
Restrictiile par a fi in acelasi timp si problema, si solutie.
Multi dintre noi suntem absolut multumiti sa ne impunem restrictii pe termen scurt- diete stricte, bootcamp-uri si antrenamente intense, insa ne blocam atunci cand intelegem ca e nevoie sa facem schimbari pe viata. Viata e lunga, iar restrictiile nu sunt sexy.
Nu vrem decat sa fim ”normali” si dietele stricte par sa ne promita exact asta: urmeaza aceasta dieta restrictiva cu nume complicat, slabeste 20kg intr-o luna, iar apoi poti reveni la stilul tau de viata dinainte, cel ”normal”.
Am vorbit in articolul Cei 3 pasi ai formarii unui obicei despre perioada in care imi doream acelasi lucru: sa slabesc, iar apoi sa pot manca normal. Sa-mi umplu cosul cu junk-food la cumparaturi, sa fac mici orgii alimentare atunci cand merg la cinema, sa mananc ciocolata in pat la 12 noaptea. Acestea erau placeri la care nu voiam sa renunt pentru totdeauna. O perioada scurta de timp, cat tinea noua dieta? Sigur. Pentru toata viata? Nu prea.
De aceea inteleg milioanele de oameni care se arunca cu capul inainte in orice dieta stricta le iese in cale si le promite rezolvarea rapida a problemei greutatii.
Din pacate, aceleasi milioane de oameni se vor reingrasa, inevitabil, atunci cand vor reincepe sa manance ”normal”.
Atunci cand am devenit nutritionist credeam ca oamenii cu probleme de greutate se ingrasa pentru ca mananca prea mult. Si mananca prea mult pentru ca le place mancarica. Iar mancarica in cantitati mari are acest efect neplacut de a se aseza in strat pufos in jurul taliei. (Desi trecusem si eu prin ani de diete Yo-Yo si inca purtam cu mine o tulburare alimentara, credeam ca problema mea era faptul ca nu ma puteam abtine in jurul mancarii, si nu altceva.)
Dupa ce am inceput sa lucrez cu oamenii si chiar pur si simplu sa fiu mai atenta la povestile celor din jurul meu, am observat ca nu exista niciun gras care sa nu fi incercat sa slabeasca macar si o singura data. Majoritatea, chiar, de mult prea multe ori.
Toate aceste incercari esuate lasa urme. Restrictie dupa restrictie. Esec dupa esec. Ajungi sa crezi ca orice nu ai face, nu vei putea slabi. Ajungi sa nu mai crezi in tine.
Aparent slabitul e usor: nemancatul e sfant- nu mananci, slabesti. Toti cei care au slabit macar o singura data stiu cum vine asta cu nemancatul. De aceea le e frica de ”schimbari pe viata”. Daca ”schimbari pe viata” inseamna nemancat, atunci nu prea le vine sa plateasca acest pret. Poate se inventeaza maine pastila perfecta de slabit si nici nu trebuie.
Sa fim sinceri: ne putem abtine de la tigari, alcool si alte minuni, atunci cand consumul acestora devine o problema de care suntem constienti. De la mancare, insa, nu ne putem abtine pe viata. Mancarea e necesara pentru a supravietui. De aceea nemancatul nu poate fi o solutie pe termen lung. Oricata vointa si motivatie nu am strange.
Si totusi,
oare poti slabi fara sa faci restrictii?
Tinand cont de ceea ce am scris pana acum, probabil te va surprinde daca iti voi zice ca restrictionarea felului in care mancam este necesara atat pentru a slabi, cat si pentru a mentine greutatea pe termen lung, sau chiar pentru starea generala de sanatate.
Nimic nu vine in viata noastra doar cu beneficii. Intotdeauna trebuie sa platim un pret.
Credem ca restrictiile alimentare pe termen lung ne-ar limita calitatea vietii. Toti avem acelasi lucru in comun: nu ne place sa ne limitam.
In acelasi timp, greutatea in plus ne limiteaza viata.
Multi oamenii ajung sa traiasca in propriul corp ca intr-o cusca, simtindu-se din ce in ce mai neajutorati.
Poti alege sa iti impui limite sau limitele iti vor fi impuse.
Daca te afli la o rascruce si nu stii pe ce cale sa iei, ar trebui sa-ti pui aceste 2 intrebari:
1. Ce beneficii iti aduce felul in care mananci acum?
- Bineinteles, gustul. Dar si..
- Te ajuta sa eviti unele realitati neplacute, oferindu-ti posibilitatea de a te cufunda intr-o stare de amorteala?
- Iti tine de urat atunci cand nu ai cu cine sa vorbesti?
- Iti umple orele de plictiseala?
- Iti ofera senzatia de confort psihic atunci cand esti obosita dupa o zi de munca?
2. Care este pretul pe care-l platesti avand acest stil de viata?
- Obosesti mult prea repede atunci cand faci activitati impreuna cu familia ta?
- Mersul pe jos e un fel de film horror pe care-l eviti cu multa grija?
- Nu gasesti niciodata hainele care-ti plac in marimea ta?
- Nu ai fost la plaja de ani de zile?
- Faci tot mai des vizite la medici?
- Te simti incapabila sa iti intelegi corpul si iti este chiar frica de el?
- Poftele au pus stapanire pe viata ta si cea mai mare placere pe care o simti este atunci cand mananci?
- In acelasi timp, te bucuri din ce in ce mai putin de mancare si ai nevoie de cantitati din ce in ce mai mari pentru a-ti satisface poftele?
- Te uiti la copiii tai si iti dai seama ca e posibil ca si ei sa aiba probleme cu greutatea si te doare sa ti-i imaginezi rotindu-se pe acelasi roller-coaster in care esti prinsa de atat timp?
Poti continua sa mananci cum ai mancat si pana acum? Da, sigur, daca esti pregatita sa platesti pretul.
Daca inca te sperie ideea de a depune efort de restrictionare a felului in care mananci pentru toata durata vietii tale, aminteste-ti ca restrictionezi fara sa te gandesti de 2 ori o multime de lucruri din viata ta.
➡️ Daca esti intr-o relatie, restrictionezi libertatea de a fi cu orice persoana de sex opus in orice moment iti doresti- atunci cand esti casatorita nu te poti comporta ca o persoana celibatara- iar asta e o restrictie.
➡️ Daca ai un job, nu te poti duce la munca oricand vrei tu si nu poti sa faci acolo orice vrei tu- sunt anumite lucruri pe care trebuie sa le faci in schimbul sumei de bani pe care o primesti la sfarsitul lunii (si nu doar atat, munca in sine este o sursa de automultumire pentru multi oameni, iar aceasta multumire este posibila doar atunci cand aloca timp si efort pentru acea activitate.) Ceea ce este, la fel, o restrictie.
➡️ Daca ai copii, renunti la a mai face multe lucruri pe care le poate face o persoana fara copii, si totusi castigi multe lucruri pe care nu le-ai fi putut avea altfel.
Si lista poate continua.
Da, intotdeauna platim un pret.
Intreaba-te daca esti pregatita sa platesti pretul pentru a putea avea o viata mai buna in propriul corp.
Specialistii in psihologie comportamentala sustin ca oamenii obtin mai multe rezultate de care sa se si bucure atunci cand sunt capabili sa accepte situatia in care sunt, in loc sa se lupte cu ea.
A accepta o astfel de situatie inseamna sa folosesti energie pentru a lucra impreuna cu ea, si nu a te opune ei.
- Accepta ca ai acest corp si ca va trebui sa muncesti ca sa ajungi acolo unde iti doresti.
- Accepta ca e nevoie sa faci restrictii si schimbari pe viata.
- Accepta ca ai folosit mancarea pentru a evita unele probleme, iar acum va trebui sa le faci fata altfel si iti va fi greu.
- Accepta ca va trebui sa inveti sa te bucuri de proces si de micile victorii.
- Accepta ca vor fi si esecuri.
- Accepta ca vei invata din ele.
Daca restrictiile sunt necesare, de ce nu sunt necesare si dietele restrictive?
Oare poti slabi fara sa faci restrictii?
Exista o linie fina intre restrictiile care ne fac bine- ne ajuta sa ne centram si sa regasim ceea ce suntem cu adevarat- si cele care ne acapareaza viata si ne distrug.
La fel cum o persoana care petrece prea mult timp la munca duce o viata dezechilibrata, la fel si restrictiile alimentare excesive iti pot face mai mult rau decat bine pe termen lung.
Restrictioneaza, dar fa-o cu cap.
Aminteste-ti: atunci cand ai obtinut un job, a trebuit sa investesti o perioada de timp pentru a invata ce inseamna acel job, ce trebuie sa faci ca sa poti avea succes. A trebuit sa investesti timp, efort si resurse psihice. Cu timpul, a devenit din ce in ce mai usor sa faci acele lucruri si ai inceput chiar sa cauti provocari noi.
In nutritie se face la fel. E nevoie sa investesti timp, efort si resurse psihice ca sa inveti ce inseamna sa te hranesti sanatos, iar cu timpul vei putea experimenta, daca asta iti vei dori. Intotdeauna, in orice faci, e o idee buna sa incepi prin a construi o baza solida.
Incepe prin a intelege ce inseamna mancarea, care este rolul ei, ce efecte au asupra corpului tau anumite alimente, si abia apoi te vei putea aventura in numarat de calorii sau experimente stiintifice de tip diete keto sau ciclizare. Singura sau cu ajutorul unui Coach in nutritie care sa te ajute sa parcurgi acest drum mai corect si eficient.
Acesta este al patrulea articol din seria ”Psihologia schimbarii in slabire si mentinere”.
In primul articol am vorbit despre Cum sa te concentrezi pe solutii, nu pe probleme.
In al doilea articol am scris despre Modul surprinzator in care dieta ta stricta de saboteaza in slabire.
In al treilea articol am vorbit despre Modul in care se formeaza un obicei si ce poti face pentru a-l schimba.
In urmatorul articol vom vorbi despre Efectul Domino al schimbarii obiceiurilor.
Referinte/recomandari:
Leave a Reply